Lunette mooncupTiedättekö kun mikään ei toimi, ihmiset kiusaa, sattuu ja kone jumittaa... Mulla on ollu ihan kamala viikko. Olisi oikeastaan ollut vieläkin hirveämpi ilman Lunettea.

Maanantaina minulla alkoi siis menkat - tai oikeastaan tyhjennysvuoto, koska syön e-pillereitä. No eniveis. Tästä ikävästä, tabuksi luokitellusta naisten vaivasta olen kärsinyt jo ala-asteelta lähtien, eli lähemmäs 15 vuotta. (Onko siitä jo oikeasti niin kauan?!)


Eli kaikenmoiset siteet ja tampoonit ovat tulleet tutuiksi. Liian iso, liian pieni, ei ime tarpeeksi, imee liikaa, jättää nukkaa, jättää liimajälkiä, liukuu paikaltaan, väärän muotoinen, ylivuoto, läpivuoto... Kolmea eri mallia yksien kuukautisten eri vaiheille... Kuljeta side vessaan mukaan... Vessassa ei ole roskista... Side unohtui...
No, te tiedätte tän kaiken hauskuuden. Näihin hirvityksiin meni, yllättävää kyllä, viimein hermo.
  

Olen nyt käyttänyt Lunetten kuukuppia jo yli puoli vuotta, siitä lähtien kun sen viime lokakuussa ostin.
Jos joku ei vielä tiedä niin kuukuppi on kupin muotoinen kuukautissuoja, joka asetetaan emättimeen. Se ei ime kuukautisvuotoa vaan veri pysyy kupissa kunnes kuppi tyhjennetään. Kuppeja saa esim. apteekista, valmistajien sivuilta, eko- ja luontaistuotekaupoista... Kannattaa tehdä hieman hintavertailua, sillä saman tuotteen hintavaihtelut ovat isoja.


Mikä sitten tekee tästä niin ylivoimaisen?

- Ei enää noloja kuljetuksia vessareissuilla
- Ei tarvitse tyhjentää kun muutaman kerran päivässä
- Ekologisuus (ei enää kertakäyttöroskaa)
- Helppohoitoisuus
- Ei hierrä
- Helppo käyttää kun sen oppii
- Voit käyttää ihan millaisia pikkuhousuja vaan!
- Luotettavuus (ei enää ohivuotoja, paitsi jos kuppi ei ole auennut kunnolla 
ja olet niin tunnoton krampeista ettet älyä sitä)
- Ei hajuja
- Ei kuivata limakalvoja
- Edullinen pitkällä tähtäimellä
- Voit käydä vessassa ihan normaalisti kupin kanssa (En osaa pissata 
tampoonin kanssa - ällöttää kun sieltä roikkuu se naru. :D)


Huonoja puolia

- Asettaminen aluksi hieman haastavaa
- Joskus pois ottaminen voi olla haastavaa (varsinkin kun maha kramppaa, rentoutuminen ei onnistu, kuppi on liukunut syvemmälle tai on liukas)
- Kertahinta voi tuntua hieman kurjalta
- Hieman lisätyötä (kupin putsaus ja keittäminen vrt. tampoonin roskiinheittäminen)
- Pissaaminen kupin kanssa jättää joskus rakkoon semmoisen tunteen, ettei se tyhjentynyt ihan täysin
- Paljon alapään ronkkimista
  

Kuppi siis oikeasti hakkaa siteet mennen tullen omasta mielestäni.

 
Miksi menkoista on pitänyt tehdä vielä hirveämmät kaikkien noiden pumpulihökötysten avulla kun ratkaisu olisi ollut pieni muovikuppi? No, koska sain tietää tästä vasta muutama vuosi takaperin ja piti kerätä hieman rohkeutta vaihtaa tutuista kuukautissuojista pois.
"Entä jos en opikaan käyttämään sitä?" Oli kysymys, joka mielessäni pyöri. Kuulemma vähänkäytetyt kuukupit menevät hyvin kaupaksi, eli jälleenmyynti ei olisi ollut mahdottomuus. Niin, eli niitä saa myös käytettynä, jos kiinnostaa. Itseänihän uudelleenkäyttäminen epäilyttää tässä asiassa, mutta en mene arvostelemaan.

Esim. Lunetten sivuilta saa hyvin lisätietoa, jos kiinnostus mukavammista menkoista heräsi. Mulla itselläni on tuo koko 1, eli pienempi, ja se riittää erittäin hyvin. Vuotoni on nykyään niukkaa/kohtalaista, eli pystyisin pitämään kuppia halutessani sen 12 tuntia putkeen. Yleensä tyhjennän sen n. 2-4krt päivässä. Pienemmällä kupilla pärjää hieman suurempienkin vuotojen kanssa, mutta tyhjennysväliä kannattaa sitten tihentää.

Lyhyesti siis: en voi kun vaan suositella!
Tämä viikko olisi varmaan ollut maailman hirvein ilman kuukuppia.
 

 

Translation:

You know those weeks when nothing works, everyone is bitchy, you're hurting and your computer is slower than a snail... Yeah, my week sucked. It would have sucked even more if I didn't have a mooncup.

If you don't already know what a mooncup is, it's a menstrual cup that you wear inside the vagina during menstruation. I truly find it better than any pads and tampons I've tried, and believe me, I've tried a lot of different kinds for I have been suffering from periods for almost 15 years now. I bought this Lunette menstrual cup last year and it has solved a lot of problems I had with tampons and pads. I'm not saying this is the "periods turn into fun and sunshine" solution, but it's the best so far. It has its own flaws, as always, but they're nothing compared to flaws pads and tampons have.

Because my week has been a total shit, I'm not making it any shittier by translating all I wrote. It just basically is about how mooncup is superior to pads and tampons and I recommend you to get one if you don't already have one. I might come back and translate it someday, but till then you'll just have to settle for google and other people's experiences. :)

Comments

  1. Mulla on ollut Lunette käytössä nyt joku 5 vuotta ja oon ihan samaa mieltä suositustesi kanssa! Ainoa juttu mikä on lisättävä hankaluuslistalle on se, että mitään raivokkaita vatsalihasliikkeitä ei kannata tehdä täydellä kupilla. :D Jos puristaa samalla lantionpohjan lihaksia voi seuraus olla aika splatter-elokuvamainen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah. En mee kokeilemaan! :D

      Delete

Post a Comment