DIY: lampshade
Tuunasin äitini vanhan ja kulahtaneen, sanoisin n. 70-luvulta peräisin olevan valaisimen. Äiti ei vaikuttanut kauhean kiintyneeltä lamppuun kun kerta löysin sen pyykkihuoneesta viiden sentin pölykerroksen alta.

Lamppu on roikkunut katossa jo jonkin aikaa, mutta en ikinä ole saanut aikaiseksi ottaa siitä kuvia. En voinut sietää vanhaa lamppuamme. Yritin epätoivoisesti löytää siitä kuvaa, mutta olen näköjään varonut sen joutumista edes kuvien taustalle. :D 

Suunnaton inhoni Taan vanhempien vanhaa kattokruunurumilusta kohtaan ajoi minut tekemään asialle jotain. Kyseinen vekotin valaisi huoneen 100 kertaa paremmin kuin tämä uusi, mutta olin menettää järkeni tuijottaessani sitä hirvitystä.

This is what my mom's lampshade looked like before I decided to take it apart.
 
Tein teille muutamat nopeat havainnollistuskuvat siitä, millainen tästä olisi saattanut tulla.

Ensin suunnittelin tekeväni tästä jotain tosi goottia ja päälystää sen mustalla sifongilla, pitsillä, helmillä, tekokukilla jne. Luovuin ideasta koska se ei olisi sopinut muuhun sisustukseen ollenkaan. Kummallinen irrallinen synkiöpläjäys katossa. Ei.


No, seuraavaksi ajattelin tehdä siitä jotain modernia ja semmoista, mitä nyt muotoilijalta saattaa odottaa. Ehkä liukuvärjättyjä kankaansuiroja tai luonnonmateriaaleja kuten käpyjä... Ei.


Tai mustavalkoinen hento grafiikka, ehkä puu-kuviota. Innostuinkin kamalasti koivu-aiheesta ja päädyin selaamaan kankaita.comin valikoimaa. Löysin juuri täydellistä kangasta.


Mutta hetken selattuani törmäsin kuitenkin toiseen kankaaseen ja suunnitelmat muuttuivat täysin. Tämä kangas sopii täydellisesti muun retrohtavan sisustukseni seuraksi. Päädyin siihen, että verhoilen lampun vaan samaan tapaan kuin se oli aiemminkin verhoiltu. Saahan sen aina tuunattua uudelleen, jos se ei miellytä.


En kuitenkaan ollut ihan vakuuttunut lopputuloksesta. Kangas jäi hieman pussittamaan. Aion korjata tämän joskus. Mutta vaikka kangas olisikin asettunut napakasti paikalleen, olisi valaisin silti ollut hieman muodoton. Se kaipasi ryhdikkyyttä, jonka se lopulta saikin punaisen pompom-nauhan avulla.

Vielä kun saisin siihen pidemmän punaisen johdon, olisin tyytyväinen. Johdon vaihto ja kankaan kiristys saavat odottaa muuttoa. Ehkä siihen mennessä olen kyllästynyt jo tähänkin ja päättänyt tehdä sille jotain ihan muuta. Tervetuloa sitten muuttomyynteihin kun hävitän kaikki DIY-härpäkkeeni. :D
Translation:


We had the most hideous ceiling lamp ever. It used to belong to Taa's parents'. I tried my best to find a photo of it, but I couldn't find any. I must have been avoiding it subconsciously because it doesn't even appear in the background of any photo I have.
I had to do something about the lamp or else I would go crazy. So, I transformed my mom's old lamp from the 70's (I think) into something that suited the rest of the decor. I found the lamp collecting dust in my parents' laundry room.
There are some quick drawings what I had in mind when planning what to do with the lamp, but I ditched all of those alternatives for they didn't really fit my decoration plan, which is kinda retro(ish).
The lampshade still needs some adjusting and I'd also like to change the cord into longer and red one, but all of those changes can wait till we get a new place. I might get bored of this thing before we even get to move. :D

Comments

 1. Todella upea lamppu! Tosin tykkäsin hirmuisesti tuosta sun koivu-aiheisesta kanssa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos. Tilasin myös tuota koivu-kangasta, että saan ihan rauhassa muuttaa mieltäni tulevaisuudessa, ellen sitten ehdi käyttämään sitä johonkin muuhun. :)

   Delete
 2. Häh? Toi goottipläjäyshän oli paras.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei se kuitenkaan ihan sovi tänne.

   Delete
  2. Tai muut ei sovi sun lamppuun?

   Delete
  3. Tähän lamppuun sopii ihan hyvin. :D

   Delete
 3. Tosi kiva postaus! Tuo nauha tosiaan toi lamppuun ryhdikkyyttä. Ja tykkäsin myös tuosta toisen suunnitelman koivuteemasta. Olen itsekin suunnitellut lampunvarjostimen tuunaamista, mutta vasta sitten joskus kun hamassa tulevaisuudessa saan hankittua jalkalampun :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli näköjään hyvä idea ostaa tuota nauhaa, vaikka vähän epäilyttikin aluksi, että mikä mummoluomus tästäkin taas tulee.
   Jalkalamppukin olisi tosi kiva. Meillä vaan ei ole enempää lattiatilaa. :D

   Delete

Post a Comment