Moving stories II


Muutto takana ja tavarat alkavat olla muutamaa laatikollista lukuun ottamatta paikoillaan. Parveke on vuorattu tyhjillä pahvilaatikoilla, joista onneksi osasta pääsen eroon huomenna.

Olen elämässäni muuttanut nyt... 4... kertaa ja jokainen muutto on ollut erilainen.
Ensimmäinen muuttoni oli Malmille poikaystäväni Hoasin soluasuntoon, jossa asustelin luvattomasti pari-kolme kuukautta. En laskenut tätä muuttolistaani, sillä en muuttanut sinne kuin vaatteita sekä hygienia- ja koulutarvikkeita. Eli ei oikea muuttomuutto.

Ensimmäinen muuttomuutto oli kun Malmilta muutimme yhdessä Hoasille Vantaan Jokiniemeen, mutta tämä muutto meni plörinäksi. Muuttopäivänä saatiin ensimmäinen pakettisatsi autoon, haettiin asunnon avaimet ja ajettiin asunnolle. Avasin oven. Ensimmäinen asia, mitä näin oli lattia, joka oli revitty irti ja seinät täynnä likatahroja. Ulkomaalaistaustainen mies tulee yhdestä huoneesta kalsareissaan ja katsoo meitä ymmärtämätön ilme naamallaan. Sanotaan hänelle, että ollaan muuttamassa asuntoon johon hän alkaa virkkoa huonolla englannilla kuinka kiva asunto on ja kuinka kiva paikka on asua sekä toivottaa meidät tervetulleeksi. Mies ei vaikuta ymmärtävän, että meidän sisäänmuuttomme tarkoittaa hänen ulosmuuttoaan. Miehellä ei ole paljoakaan tavaraa, mutta sitä on sielä silti vielä. Hänellä oli enää tunti aikaa muuttaa pois, mutta ei näyttänyt kyllä siltä, että olisi millään kerennyt tunnissa ulos tavaramäärän ja kalsariolemuksen vuoksi. Jatkamme sisälle asuntoon epäluulon ja kauhun vallassa. Jääkaappi on seinästä irti, keskellä huonetta, likainen, vuorattu tarroilla ja ulkonäöstä päätellen rikki.

Siihen kauhukuvat loppuvat kun päätetään, että tännehän ei muuteta. Lähdemme pois ja soitamme Hoasille. Entinen asukas jää nukkumaan lattiattomaan kämppäänsä. Muuttokumppanini lähtevät Hoasin toimistoon selvittään asiaa, josta saamme kuulla että asunnossa on tapahtunut vesivahinko. Minusta se näytti enemmän siltä kuin sielä olisi ollut sota, mutta miten vaan. Miksi Hoas vuokraa vesivahingollisia asuntoja ja mitä se edellinen asukas sielä vielä teki?! Lopulta muutaman tunnin päästä saatiin uusi väliaikainen asunto Helsingin puolelta. Asunto on kalliimpi ja pienempi, mutta päätimme, että emme rupea enää muuttamaan siihen Jokiniemen asuntoon kun se saadaan remontoitua. Tästä kaikesta sekoilusta ei edes saatu kun joku vaivainen muutaman kympin korvausta.

Helsingin asunto oli ihan kiva ja muutto sinne sujuikin ihan hyvin. Se oli juuri rempattu ja hyvällä paikalla. Ainoa oikea valittamisen aihe kämpässä oli sen ulko-ovi. Talvipakkasilla sitä ei aina saanut kiinni, tai luuli saaneensa, kunnes yöllä ne avautuivat itsestään. Tästä juontaa juurensa siihen, että tarkistan lähtiessäni miljoona kertaa menikö ovi kiinni.

Parin vuoden sisään meille tuli asumusero ja muutin Jokiniemeen Hoasille. Muutto sinne sujui mallikkaasti. Tällä kertaa edellinen asukas oli muuttanut pois hyvissä ajoin. Sokeripalaa ja yhtä unohtunutta tuolia lukuun ottamatta kaikki oli hänen puoleltaan hoidettu. Mutta missä kunnossa olikaan asunto. Ällöttävä beige muovilattia kupruili ja oli pinttyneitä likatahroja täynnä, viemäri haisi kuolemalle (ei auttaneet putkenavaajat tai muutkaan aineet), lattia natisi, jääkaappi oli sulatettu vaan kääntämällä lämpö pois eli jääkaappi lainehtii ja alkaa jo tiputella vettä lattialle. Työtasot olivat täys pinttynyttä likaa ja veitsijälkiä. Kesät oli tuskaa. Lämpö nousi usein +40 vaikka olisi läpiveto. Lämpö ei laskenut ikinä alle 25 asteen. Varsinkaan vessassa, koska siellä oli patteri, jota ei voinut kääntää pois päältä. Vessan ikkunaa ei voinut pitää auki, koska sieltä tuli ampiaisia sisälle. Terassille tuli aina lintuja ja linnunkakkaa erilaisista karkottimista huolimatta. 

Tässä helvetissä sitten asuin jonkin aikaa. Pois muuttaminen oli ihan yhtä helppoa kuin asuntoon muuttaminenkin oli ollut, mutta ennen sitä kävi hieman ikävä välikohtaus. Poismuuttoni lähestyessä, kuten normaalistikin, tulee käymään muuttotarkastaja. Muuttotarkastajan avaimet eivät olleet käyneet välioviin ja tämä kyseinen tarkastaja oli sitten soittanut lukkosepät vaihtamaan lukot. Kukaan ei ilmoittanut minulle. Muuttooni oli viikko. Jos en olisi ollut paikalla kun lukkosepät tulivat, en olisi saanut tietää vaihdosta ja olisin voinut lukita jonkin huoneen itseltäni, koska niitä ei sarjoitettu sopimaan minulla oleviin avaimiin. Soitin heti Hoasille, joka ei ollut tietoinen lukkojen vaihdosta! Selvittivät asian ja sanoivat vaan etten vaan laita ovia kiinni, eivät he viikoksi uusia avaimia minulle anna. Teki mieli hakata päätä seinään mutta hengittelin vaan rauhassa ja kiitin onneani että saan viimein muutettua pois.

Stuff that was stored at my parents' house.

Sitten muutinkin takaisin Taan luo. Suurin osa tavaroistani meni vanhemmilleni säilöön ja jonkin verran tuli 30 neliön huonopohjaiseen ahtauteen mukaan. Tässäkin asunnossa oli kesäisin kuuma, mutta ei kuitenkaan yhtä kuuma kuin Jokiniemessä. Väärin rakennetun ilmanpoiston vuoksi katto- ja seinäpinnoille kertyi hometta. Vaikka asunto ei mikään luksus ollutkaan, jään kaipaamaan Munkkiniemeä, sillä se on aivan ihanaa aluetta. Läheltä kulkeva ratikka, rauhalliset naapurit, lyhyt matka rantaan, helppo liikkuminen ja ikkunasyvennys ovat ne, joiden taakse jättäminen tuottaa isointa tuskaa. Väärin rakennettua ilmanpoistoa, homehtuvaa vessan kattoa, yleistä asunnon huonoa kuntoa ja ahtautta minun ei taas tule ikävä.

Old apartment.

Tämä on ensimmäinen muuttoni, joka hoidettiin monen päivän aikana eikä kertarykäyksenä. Olen tavallaan nauttinut siitä, mutta jalat alkavat jo olla tosi väsyneet. Taan kaveri vei autollaan muutamana päivänä jotain laatikoita ja minä kuljetin pari kassillista silloin tällöin ja kävin purkamassa viedyt laatikot. Viikonloppuna veimme sitten huonekalut ja kaiken lopun. Emme ikinä ehtineet Roottorin kanssa tutustumiskierrokselle, mikä on vähän harmi. Roottori stressasi aika pahasti muuttopäivän, mutta nyt se on jo oma itsensä ja ottanut tilan haltuun niin hyvin kuin kissa vaan osaa.


Toivotaan, ettei vuokra nouse ihan hirveällä tahdilla, että ei tarvitsisi olla heti taas muuttamassa vaan voisimme asua tässä mahdollisimman pitkään. Taa nimittäin oikeasti vihaa muuttamista yli kaiken ja minä en muuton päälle jaksaisi enää kuunnella sitä kitinää. :D <3English:

We've finally finished moving. Things have found their places excluding two or three boxes and a balcony full of empty boxes.
I've moved about 4 times in my life. First time, which I excluded from the list because I only moved some of my clothes, hygiene products and school stuff, was when I moved in with my boyfriend in his shared flat. I stayed there kinda illegally for about 3 months, until we got our first HOAS (The Foundation for Student Housing in the Helsinki Region) apartment together.The moving day started normally. We had packed our stuff and drove to our apartment. I opened the door only to witness that the floors were missing and the walls were dirty. The previous tenant, a foreign guy, was also there still wearing his pajamas. His stuff was there too. He still had an hour to get out, but he was in no hurry. In fact he seemed like he didn't even know he was suppose to be gone. I told him that we were suppose to move in and he started mumbling what a nice place this is to live and he welcomed us to stay with a really bad English. We went in, saw the refrigerator in the middle of the living room, dirty and covered with stickers. This was enough. We called HOAS and asked what the hell was going on. They said the flat had had water damage. Well why the hell weren't we informed and why was that guy still living in there?! We got another apartment. It was nice. A bit more expensive and tinier than the one we were suppose to move in, but it was in a better area.
We lived there for couple of years, till we had a kind of a break and I moved to another HOAS apartment. This apartment was in bad shape. It smelled, it was always over 25 degrees up to 40 degrees and the floors were ugly as hell. I lived there for couple of years until I moved in together with Taa again.
I had to store most of my stuff at my parents' because there was no room for them. There wasn't really room for anything. This apartment was hot too, mostly because it had so little space and the ventilation system was built incorrectly, which led to problems like mold on the ceiling. Even though it really wasn't a good apartment, I'm gonna miss the area, tram, sea and the windowsill.
This was the first time we had more than a day to do the moving. I did really enjoy it but now my legs are killing me. I hope the rent doesn't get much higher so that we don't have to move out soon again. Taa really hates moving and I hate listening to his nagging about it. :D <3

Comments

  1. Hoh, tuo Hoas-muutto menee kyllä kaikkien kuulemieni Hoas-tarinoiden ykköseksi. Onneksi nyt muutto on sujunut mallikkaasti! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu ei ole kyllä löydetty vielä mitään, mikä vetäisi vertoja meidän Hoas-kokemuksille, vaikka ne ludetarinat ovatkin aikamoisia. :D Nyt jo melkein pystyy tuolle nauramaan.

      Delete

Post a Comment