DIY: Branch lamp


Käytävää valaisevasta oksalampusta on tykätty paljon. Se on myös tosi yksinkertainen, halpa ja helppo tehdä. Olin säilönyt siskon vanhaa kattolamppua, joka koostui metallikehikosta, lehtipäällysteisistä muovipalasista ja paperinarusta. Lamppu ei kuitenkaan ollut ihan minua ja sen lisäksi siinä oli punaisia maaliroiskeita, joten menin ja purin sen osiin.


Minulla oli kaksi ideaa lampun varalle. Ensimmäinen idea  oli juurikin tämä oksalamppu, jota lähdin toteuttamaan. Toinen idea oli hankkia oikean kokoisia lasi- tai akryylipalasia ja maalata näihin Disneyn Kaunotar ja Hirviö elokuvan alussa näkyviä lasimaalauskohtauksia. Hylkäsin idean toistaiseksi sillä oikeankokoisten lasien/muovien hankkiminen meni vaikeaksi ja lampusta olisi tullut ehkä liian Tiffany-valaisimen kaltainen, eikä se olisi sopinut muuhun sisustukseen. Lisäksi sen tekeminen olisi maksanut turhan paljon lasimaalien vuoksi.

Oksalamppua varten tarvitsin tietty ne oksat. Pyysin äitiäni leikkaamaan minulle oksia tammesta, jonka he olivat muutenkin suunnitelleet kaatavansa pihalta. Tammessa on sopivan eläväinen pinta tämän kaltaiseen projektiin, mutta tuoksu oli aika vahva – ainakin tähän aikaan vuodesta leikattuna.

Kuivatin oksia pari päivää aurinkoisella parvekkeella. Ne eivät kuitenkaan saaneet kuivua kokonaan, sillä niiden piti hieman joustaa, jotta saisin ne taivuteltua kehikonmyötäisesti. Kiinnitys tapahtui oksa kerrallaan siimalla kehikkoon ja toisiin oksiin. Lyhensin oksia oikean mittaisiksi, joko ennen kiinnitystä tai kiinnityksen jälkeen sahalla ja puukolla. Lisäsin vielä tipan Scotch geeliliimaa jokaiseen siimasolmuun, sillä siima on aika liukasta ja solmut tuppaavat aukeamaan, jos niitä ei ole sitonut huolella.


Lopuksi maalasin valaisimen valkoiseksi Amsterdam akryylimaalilla. Maalaamiseen meni muutama päivä, sillä tarvittiin ainakin neljä – ellei jopa viisi kerrosta maalia, että lopputuloksesta tuli tasainen. Mikäli puussa on sammalta tai jäkälää, ja haluat jättää sen siihen, varaudu, että valkoiseksi maalatessa maali värjäytyy neonkeltaiseksi sammalen/jäkälän kohdalta. Muutama ylimääräinen kerros värjäytyneille kohdille ratkaisi asian.

Valaisin luo hienot varjot ympäri eteistä ja sopii sen metsäiseen teemaan kuin orava puuhun. Hyvä etten lähtenyt toteuttamaan Disney-lamppua. Oksalamppuni on muuten asunnon ainoa kattovalaisin, joka ei ole punainen!


Jukka Jokiniemen (Innojok Oy:n perustaja) mukaan valaisimet, jossa lamppu näkyy, eivät ole valaisimia, vaan himmeleitä – ettäs tiedätte. Opintoihini kuuluvan valaisinkurssin opit jäivät kyllä päähän, mutta oppien noudattaminen on hyvä jättää joskus väliin. Minua ei haittaa yhtään tässä valaisimessa, että valonlähde näkyy – päinvastoin.English:

People have liked my DIY branch lamp a lot. It's simple, cheap and easy to make.
I had been storing my sister's old ceiling lamp, but it didn't really fit in with the rest of my decor and it also had ugly red paint stains, so I took it apart. 
I had two ideas for the lamp. Branch idea was the first. My second idea was to buy glass or transparent plastic and paint those glass painting opening scenes from Disney's Beauty and the Beast. Finding a glass/plastic fitting for the metallic frame prove to be quite hard so I gave up with this idea. The other reason for abandoning the idea was the fact that glass paints are expensive. The whole idea might have also turned out a bit too Tiffany lamp like and that would fit my decor less than the original lamp.
To get started with my DIY I needed wood. My mom cut me some twigs from an oak that grew on their yard. They were getting rid of it anyways so cutting some branches wasn't a big deal. Oak branches are quite good for this for they have really nice looking texture.
Branches dried for couple of days on my balcony before I started tying them on the frame one by one with fishing line. Because fishing line is slippery I secured the knots with gel glue. After that I painted the frame and the branches with white acrylic paint. To get it even I applied about 4 layers of paint.
The lamp casts nice shadows on our entryway and fits the decor perfectly. Entering our house is like entering a spooky forest.

Comments

 1. Tosi kiva tuo lamppu! Ja uusi bannerikin! ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti. :) Itekin tykkään, ainakin tosta lampusta.

   Delete
 2. Voi miten kaunis lamppu! Tosi hyvä idea, täytyy laittaa muistiin. :)

  ReplyDelete

Post a Comment