Breathing some life in to a bag

Kirppikset. Sinne on niin helppoa heittää semmoisia tavaroita, jotka eivät enää ole entisellään. Kuten vaikka Love Moschino laukun. Ei ihme, että suutareilla ja räätäleillä yms ei mene hyvin, kun kukaan ei vaivaudu korjauttamaan edes näitä hieman hintavampiakaan tavaroitaan. Tai siis enhän minä tiedä montako kertaa tämä on korjattu, mutta villi veikkaus on, että ei kertaakaan. Edellinen omistaja on tervetullut kertomaan asian todellisen laidan.Tähän hätään ei itsellänikään kylläkään ollut varaa mennä suutarille laukun kirpparilta matkaani pelastaessa, mutta pieni väliaikainen ulkoasun kohotus onnistui ihan kotikonsteinkin. Hätäinen tekohengitys rahaa odotellessa siis toisinsanoen.


En ihan kauheasti välitä nahkasuirosta ketjun väliin pujoteltuna – vaikka sille siellä varmaan jokin ihan oikea peruste on, kun kerta kaikissa laukuissa näin tehdään – joten rispaantuneen ruikulan poistaminen ei ollut ongelma ja kohotti välittömästi laukun ulkoista olemusta. Suuremman ongelman tuottivat hihnan olkapäälle menevät nahkaosat. Mietin hetken, että olisin vaan yhdistänyt ketjut toisiinsa, mutta mukavampaahan kantaminen on, kun ketju ei pureudu olkapäähän. Säilöstä löytyikin pätkä punaista nahkaremmiä, jonka sitten liimasin paikalleen. Ei mikään maailman kestävin ratkaisu, mutta kestää sen minkä kestää. Uuden remmin hankkiminen suutarilta ei maksa paljoakaan. Lopuksi tein niin kuin edellinen omistaja, eli väritin tussilla kulahtaneen laukun yläreunan, sillä en keksinyt mitään muutakaan purkamisen lisäksi. Itseltäni sentään löytyi hieman oikeamman värinen punainen tussi ja lopputulos ei metrin päästä ole yhtään hullumpi. Läheltä se toki on aika karu, mutta eipä tältä keinolta ihmeitä voi odottaa.


Nyt laukkua voi taas käyttää hetken pidempään.

Pääni ei vaan käsitä, mikseivät ihmiset enää korjaa/korjauta asioita? Tämänkin laukun olisi voinut helposti pelastaa, jos se oltaisiin viety huoltoon hieman aikaisemmin. Olen jo miettinyt hopeakorujenikin huollattamista, vaikka ne eivät edes ole olleet kauhean kalliita. Vien hei muutaman kympinkin kengät suutarille, mikäli ne ovat hyvät jalassa! Kaikkeahan ei toki voi pelastaa, varsinkaan enää viidettä kertaa, kuten nyt maiharieni kanssa viimein suostuin myöntämään, mutta jos ajoissa tekee edes yhden korjausliikkeen, niin laukuilla ja kengillä yms. on paljon pidempi elinkaari.


Vai oletteko eri mieltä? Kannattaako halpaa korjata? Entäs sitten niitä kalliimpia ostoksia?


In English:

I found a worn out Love Moschino bag from a nearby second hand store. I'm saddened by the fact that people don't seem to take care of their bags or shoes anymore. No matter how expensive. I doubt this bag has ever seen a cobbler or tailor or who ever it is who mends these kinds of things.
I didn't (and still don't) have the money to take this to a pro (even though it doesn't cost that much but enough for a student...) so I made some temporary fixes by getting rid of the leather strip in between chains, making it a new leather strap and colouring in the worn out bits with a marker like the previous owner had done. I know these won't last long but at least it's a bit more decent looking again and usable for at least a while.
I just don't understand why people don't fix things anymore as soon as they start to break down. I even take my cheapest shoes to a cobbler, given that the shoes were comfortable in the first place. I know not everything is savable, especially not for the fifth time (I had to accept that with my combat boots), but bags and shoes would get so much longer life cycles if they were fixed before they start looking nasty, don't you agree?

Comments

 1. Vähän kyllä ärsyttää tuollainen kertakäyttökulttuuri. Tuossakaan laukussa ei ole mitään sellaista rikki mitä suutari ei pystyisi fiksaamaan. Hyvä tuuri sattui sulle, kun löysit tuon! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan hyvä että se oltiin sentään älytty heittää kirpparille. Moni nakkaa jo pienemmästäkin viasta tavarat roskiin.

   Eniten vituttaa ne kiertsit, uffit yms. minne lahjotetaan tavaraa, mutta sielä myydään vaan priimaa. Eihän sitä vähän rikki olevaa voida myydä kun kukaan ei siitä maksa ja ilmaiseksikaan ei voidan antaa kun ei kukaan sitten ostaisi mitään, joten roskiin vaan! Vantaan kiertsillä tosin taisi joskus olla joku kierrätysmallisto ja ilmaislaari kesäisin... Mutta eipä ne ikinä tee meikäläisen makuun sopivia ja harvassa tommonen viitseliäisyys ylipäänsä nykyään.

   Delete
 2. Nykyajan kulutustrendi on järjetön, tuntuu että porukka ei edes halua pitkäkestoisia tuotteita. Vuosien saatossa blogimaailmassa sen on huomannut hyvin. Ostetaan joku uusi rätti ja kuukauden päästä sitä kaupitellaan jo facen kirppiksellä. Itse käytän kalliimpia kenkiä suutarilla, mutta halpiksien kohdalla korjaus harvoin on kannattavaa, joten ne käytän loppuun ja heitän roskiin. Useammat kengät olen käyttänyt siihen pisteeseen, että niissä on ollut jo reikiä, pohjat liimattuna jne :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just kattelin yhen haul-videon Youtubesta, jossa tyyppi ei edes muistanut mitä oli tilannut ja puolet vaatteista se oli ostanut oikeastaan vaan videota varten ja naureskeli niille. Että niin...

   Kaikkein halvimmat kengät, eli balleriinat ja tennarit mäkin kulutan ihan loppuun ilman omantunnon tuskia. Omat liimavarat riittää niihin. :D Suutari vaan naurais mut ulos mikäli niitä yrittäisin viedä korjattavaksi.

   Delete

Post a Comment