Tyhjän paperin kammo

Piirustusrintamalla on ollut pitkän aikaa hiljaista, mutta pistin pystyyn piirustusaiheisen sivun, jonka nyt viimein uskalsin jakaa tännekin.Tyhjän paperin kammo sai alkunsa siitä, kun viimein mittani tuli täyteen kommentteja "Mä en sit osaa piirtää." Yleensä tämän kommentin sai opettajalta, jonka piti jotain riipustaa taululle tai luokkakaverilta, jonka kanssa tehtiin jotain projektia ja jonkin havainnollistamiseen tarvittiin kuvia. Joskus taas kyseessä oli kaveri, jonka piti käyttää piirustuksia selityksensä tukena tai kisailla jossain, missä piti piirtää, kuten Piirrä ja Arvaa tai Huhupuheita. Melkein aina kyseessä oli joku maailman yksinkertaisin muoto: neliö, kolmio, tikku-ukko (viivoja ja ympyrä!) tjs. Eli tapahtuma, jossa ei tarvitse luoda mitään mestariteosta vaan vain havainnollistaa jotain asiaa yksinkertaisesti. Miksi ympyrän piirtämisestä tarvitsee tuntea häpeää tai pyydellä anteeksi?

Toinen kommentti, joka jäi kutittamaan korvaani oli "Osaisimpa mäkin piirtää." Osaisithan sinä, jos harjoittelisit edes. En minäkään osaisi ellen olisi harjoitelut. Meistä hyvin harva on syntynyt tämän kyvyn kanssa ja suurin osa näistäkin synnynnäisesti lahjakkaista ihmisistä käsii sitten jostain sosiaalisesta kanssakäymisen hankaluudesta. Suurin osa joutuu näkemään jonkinlaista vaivaa tämän taiteellisen kyvyn kehittämiseen.

Tikku-ukkosi ei siis tarvitse näyttää Mona Lisalta mikäli yrität vaan esittää asiaasi, mutta jos todella haluat piirtää muuta kuin tikku-ukkuja, niin sinulle on toivoa. Et ehkä oppinut koskaan piirtämään koulun kuviksen tunneilla, koska näillä ei opeteltu piirtämään. Kuviksentunneilla opeteltiin käyttämään välineitä ja niitäkin todella rajoittuneesti (hei vaan vahaliidut ja laveeraus – yök). Kuviksentunnit ovat (oman kokemukseni mukaan) huonosti rakennettuja päämäröttömiä pelleilytunteja. Olihan sielä ehkä joku pari hassua perspektiivi-harjoitusta ja mallista piirtämistä, mutta jos kukaan ei kerro sinulle, mitä teet väärin, niin ei voida olettaa että opit mitään.

Niimpä sitten tein eräällä kurssilla kokeiluversion sivustosta, joka keskittyy opettamaan piirtämisen alkeita suomalaisille ja jakamaan kaikenlaisia vinkkejä. Sain positiivista kommenttia idealleni niin paljon, että päätin viimein hioa sivua pidemmälle. Keskeneräinenhän se edelleen on ja vaatii vielä paljon työtä ollakseen sitä, mitä sen haluaisin olevan, mutta kaikki ajallaan. Katsotaan nyt tuleeko tästä mitään vai hylkäänkö idean jossain vaiheessa.

Koska teiltä saa aina maailman parhainta kannustusta ja kommenttia, niin käännyn taas kerran teidän puoleenne. Eli kaikki ideat, ajatukset ja kommentit sivuun ja aiheeseen liittyen ovat enemmän kuin tervetulleita. Esim. mitä te haluaisitte oppia? Onko jotain sivustoja, joista teille on ollut paljon hyötyä? Miten kukistaa artist's block?


In English:

After getting tired of hearing comments like "So that you know, I can't draw at all..." and "I wish I could draw like you" from fellow Finns, I decided to make a site focusing on teaching Finns the basics of drawing. Most of the drawing tutorials and websites are in English, so I though there could be at least one in Finnish too. So yeah, if you don't speak Finnish at all, this doesn't really help you at all and you just get confused if you visit the site but feel free to browse anyway. :D
I'd still love to hear everything that comes in your mind when talking about drawing. What's hard? Where do you get the info and the best tutorials? Do you know any good drawing sites or blogs? Any tips you'd like to share? How to overcome artist's block?

Comments

 1. Kiva idea tuo, vielä kun saisi vähän enemmän sisältöä postailtua! :)

  Ja aaargh laveeraus ja varsinkin vahaliidut! Vahaliiduissa varsinkin pännii aikalailla kaikki, jopa niiden haju ärsyttää. Pölypastellit tosin ei myöskään olleet mitään lemppareita... :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkuhiljaa. :)

   Caran d'achen vahaliidut on jättäny mun sieluun kyllä semmosen vihaläntin että... Vieläkin jossain säilössä ala-asteelta saadut paketit. Vois heittää menemään. :D Kuivapastellit taas on itseasiassa ihan kiva kun oppii erilaisia tekniikoita, eikä vaan sitä liitua suoraan paperille, fiksatiivit piälle ja that's it, mikä oli koulumeininki eikä kovin hauskaa sekään.

   Delete
 2. Allekirjoitan niin tämän tekstin. Itsekin saanut kuulla kyllästymiseen asti "en osaa yhtään ommella miten sä osaat" "en osaa kuvata" yms. Kuvitteleeko ihmiset tosiaan, että minä olin seppä syntyessäni :D kaikki on vaatinut pirusti vuosien treeniä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eräs aamu vaan heräsin ja huomasin osaavani. Pfff... Se vaan näyttää ehkä niin helpolta kun joku osaava tekee että osaamattomalle tulee hölmö olo kun ei itse osaa? :D Itse ainakin lähden mielummin harjoittelemaan kuin narisemaan mikäli haluan oppia. En mäkään osaa ommella - vielä! ;)

   Delete
 3. Jes, ihanaa, kun joku nostaa kissan pöydälle! Mäkin olen saanut kuulla kaikenlaista voivottelua siitä, että kun ei osata ja voi että kun olisi yhtä hyvä. Nykyisin jo tokaisen, että jokainen, joka on kuluttanut yhtä monta tuntia piirtämiseen kuin mä, omaa jonkinasteisen piirtämistaidon.

  Niin, ja vahaliidut oli niin tuskaa! Meidän opettajan mielestä vahaliitua kuului käyttää niin, että se koko liitu omeytyi siihen A4-kokoiselle paperille, ja mun hentoja värityksiäni paheksuttiin. Mun sormien motoriikka ei toimi niin, että saisin painettua niitä perkeleen liituja voimalla :'D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hieman vähättelevältähän tuo kuulostaa kun ei yhtään ajatella kuinka paljon aikaa on kulunut taidon opetteluun.

   Itsehän halusin tehdä kaikkia pikkuruisia yksityiskohtia ja koitappa sillä jättimäisellä liidulla painamalla saada aikaiseksi mitään herkkää :,D Kauheat traumat.

   Delete

Post a Comment