DIY: painting a lampshadeKoulupäivät on naurettavan lyhyitä niin mulla on tapana pyörähtää kotimatkalla junan ja kodin välisellä kirppiksellä. Tarttuipa kerran matkaan korkkaamaton Ikean lampunvarjostin. Vielä muoveissaan tämä valkoinen yksilö näytti jotenkin kolkolta ja luotaantyöntävältä. Sivuutin sen ihmeempiä miettimättä, kunnes seuraavalla pöydällä aivoni pysäyttivät minut ja sanoivat: "Hetkinen... Mitä jos...". Peruutin edelliselle pöydälle kuin jokin piirroshahmo, nappasin neljän euron rumiluksen matkaani, kiikutin kassalle ajatuksiini uppoutuneena ja hölkkäsin kotiin.


Kriiseilin ainakin puolisen tuntia suuren inspiraation ja ideatulvan vallassa. Eihän se pitkä aika oikeasti ole, mutta aivoni kävivät ylikierroksella ja aika tuntui tunneilta. Oi mitä luomisen tuskaa! Kolusin koko Pinterestin pikakelauksella ja käytin jopa Marua apuna ajatuskopittelussa.

Varovasti takerruin ideaan ja tussiin. En ollut vielä yhtään varma siitä, mitä tästä tulee ja miten välineet reagoivat oudon pohjan kanssa. Möhlimisen pelko ei ollut suuri, sillä spraymaali on varma  varasuunnitelma, ja no, neljä euroa siinä vaan menisi hukkaan.


Tussit olivat huono idea. Kankaan silmälle havaitsemattomissa olevat syyt ovat vinossa ja imivät itseensä omituisella tavalla, joten tussi levisi viistosti, mikä ei näyttänyt yhtään hyvältä. 

Ei se mitään. Kokeillaan sitten vesivärejä. Jälki oli märkänä aivan hirveää ja levitti tusseja entisestään. Ehdin jo säikähtää, mutta onneksi se kuivuttuaan näytti jo paremmalta.

Eihän niitä kalloja voinut jättää noin, joten päätin maalata ne akryylimaalein ja päälle tein värikynillä yksityiskohtia.


Olisi pitänyt gessota tai demota ideaa aiemmin. Kun olin valmis, laitoin lampun kokeeksi kattoon ja eikös kallojen läpi paistanut omituisia valolänttejä. Aloitin kallot siis alusta. Kauhea määrä maalia ikkunan edessä, että näkee tilkitä kaikki suuret vähämaaliset kohdat. Lopuksi lisäsin vielä muutaman kukan puuväreillä.


Loppujen lopuksi tästä tuli omasta mielestäni ihan hyvä, ainakin kun valot on pois päältä. Onneksi on kesä niin ei noita valoja kauheasti tarvitse. Yleisfiiis on ehkä hieman turhan hempeä, mutta syytän siitä kevättä.

Eli jos lähdet tällaista tekemään jollain ikeavarjolla, niin suosittelen puu- ja vesivärejä. Mikäli mielii tehdä jotain pikkutarkkaa tai jotain, minkä läpitunkeva valo pilaa, niin gesso pohjalle on kova sana. Ihan turha toistaa näitä virheitä ja tapella niiden kanssa. :DMitä mieltä te olette? Liikaa vaaleanpunaista?

H ja N: teidän mielipide tiedetään jo vaaleanpunaisesta, joten hys hys ja hus.


In English:

I painted a white Ikea lampshade I found on flea market. Had some problems along the way but I do like the outcome even though it's kinda girly and looks odd when lights are on. Luckily it's almost summer and I don't need to keep the lights on so much anymore!
If you ever contemplate on doing something similar I recommend using gesso underneath acrylics to prevent odd light spots. Watercolours and coloured pencils work fine on their own. Markers bleed.
What do you think? Too much pink?

Comments

 1. Mun mielestä tuo on ihana! Juuri sopivan kontrastinen eikä oo liian hempeä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hempeäkin on muuten hei aika subjektiivinen kokemus! Älysin just että naapurin Marjatta ei ehkä käyttäis kalloilla koristellusta lampusta sanaa "hempeä" vaikka kuinka on vaaleenpunasta. :'D

   Delete
 2. Mahtava! Ei yhtään liikaa värejä ainakaan miun makuun :) olispa itekin noin taiteellinen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla! :) Siitä vaan pensseli käteen ja sutimaan.

   Delete
 3. It looks amazing. I really wish I could drawer and paint.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks! :) It's not that hard. Just takes some time to learn.

   Delete
 4. Yes, too much pink. T. Kristiina :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, kiitos tästä uudesta ennenkuulemattomasta mielipiteestä heliristiina!

   Delete
  2. Ole hyvä :D Meillä on hyvin herkkä suhde ton pinkin kanssa.

   Delete
  3. Selkeesti tarttet jonkinlaista pinkkisiedätyshoitoa

   Delete
 5. Hyvä idea! Vaaleanpunainen on kiva kontrasti pääkalloteeman kanssa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En oikein keksinyt mitä muutakaan väriä käyttää (punaisen lisäksi) kun sitä kerta löytyi tyynyistä. Olen eliminoinut kotoa kaiken värin näköjään hyvää tahtia. :'D Pelkkä mustavalkoinen olisi ehkä ollut tylsä.

   Delete
 6. Tästä tuli ihan huikea! <3

  ReplyDelete
 7. Enemmänkin saa käyttää pinkkiä t:Katja Anneli 😁

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sano se tolle Kristiinalle. Se tarttee hieman apua tän vaaleenpunasen kanssa.

   Delete
  2. Musta tuntuu että mä käytän sitä sen puolesta... ollaan tasapainossa.

   Delete
 8. Todella hieno! Kaikki eivät ehkä arvosta vaaleanpunaista ;) mutta meidän mielestämme tyylikäs yhdistelmä asennetta ja lempeyttä.

  ReplyDelete

Post a Comment