H&M goth


Juteltiin Marun kanssa jokusen viikkoa takaperin siitä, kuinka mörköpiireissä pyörii aina samat jutut tasaisesti, niin kuin koirankakka uutispalstoilla aina keväisin. Voitko olla gootti, mikäli et kuuntele goottimusiikkia / meikkaa / omaa mustia hiuksia? Onko hyvä vai huono, että H&M:stä yms. halppiskaupoista saa tyyliin sopivaa vaatetta? Mikä on gootin määritelmä? Ja byyhyy kun ennen oli kaikki tässäkin alakultuurissa paremmin! 


Keskustelu muistui mieleeni löytäessäni henkkamaukalta taas jotain kivaa. Keneltä se on pois, jos halvahkoja tyyliin sopivia vaatteita saa tällaisestakin kaupasta? En ymmärrä mentaliteettia, että kaiken pitää olla joko lipparia tai itse tehtyä, muuten ei kelpaa. Ei kaikilla ole varaa ja halua tilata ulkomailta puhumattakaan sitten osaamista tai aikaa tehdä itse. Suomesta saa tosi huonosti hyviä (printti)kankaita, jos haluaa tehdä kokonaan itse, eikä vaan tuunata kirppispaitaan niittejä. Goottikauppojakin syntyy ja kuolee koko ajan, niin pysy siinä nyt perässä, että mistä ne vaatteensa pitäisi ostaa.


Onhan H&M vaatteissa se vaara, että et enää tunnista muita mörkösieluja, kun joku hoppari erehdyksissään nappaa kaupasta saman paidan! Ja apua, jos jollain taviksella on samanlainen mekko! Ja kuinka ne pirun tavikset voi pitää Depeche Moden bändipaitaa, vaikka ne ei tiedä koko bändiä edes!?!


Ymmärrän hyvin kauhistelun, jos halppiskaupat noin muuten kokee epäeettisenä, mutta silloin toitottaminen kannattaa ehkä kohdistaa laajemmalle yleisölle, eikä oman alakulttuurin edustajille. Kauhistelua ja haukkumista kuulee muualtakin. Laatu toki ei ole kauhean kehuttavaa, jos puhutaan jostain H&M pvc-hameista tai "korseteista", mutta ei sekään mikään kauhistelun aihe ole. Huono pvc ei varmasti yllätä ketään.

Että sellasia ajatuksia sovituskopista.


In English:

There are some questions in goth culture that arise regularly. Can one be goth if they don’t listen to goth music / have black hair / wear makeup? Is it good or bad that H&M and other stores alike sell clothes that fit in our style? What is the definition of a goth? 
I was talking about these with Maru some weeks ago, but it came back to me again when I found something intriguing from H&M. I don’t get why would it be bad that H&M sells something wearable? Does everything have to be either from Lip Service or done by yourself to be goth? Not all of us have the money or willingness to order stuff from abroad not to speak of skills or time to make it yourself. 
I understand if you think that these kinds of stores are bad altogether, but I don’t think your own subculture is the right place to complain about it. Don’t we already get enough hate and judging from everywhere else?
There, a summary of my thoughts from the fitting room.

Comments

 1. Onpas kivan näköisiä! :) Mä yleensä kartan H&M:ää just huonon laadun takia, mut just tällä viikolla sorruin ostamaan sieltä kasan vaatteita, tarvitsin jotain halpaa ja äkkiä :D Harmi ku ei silmiin sattunu mitään tuon tyylisiä, ihan perustoppeja vaa :P

  Mut juu jotku ihmiset ottaa genre-määritelmät nii vakavasti, kuka se on oikee sanomaan mikä on goottia ja mikä ei. Kaikkien pitäis pukeutua miten haluaa eikä miettiä tiettyjä määritelmiä. Sama kans musan kanssa! "Tää bändi ei oo enää uskottava black metallin edustaja, muuttunu iha kaupalliseks yhyy" :D

  Btw, mistä oot hankkinu ton parvekkeen sohvan! Ihana! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näitä saa hieman ettiä siinä puljussa. Hyvin piilotettu. :D Mä en osta henkalta kun vaan näitä vähän erikoisemman näkösiä lärpäkkeitä, kun perusvaatteissakin langansuunnat on niin väärää, että paidat kiertää ekan pesun jälkeen.

   En kans käsitä, mitä järkeä tiukassa genremäärittelyssä on. Tärkeämpää musta on se että löytää helpommin samantyyppisiä ihmisiä ja tapahtumia.

   Sohva tuli Taan kaverilta, eli en tiedä tarkemmin. Villi veikkaus on Ikea. ;) ♥

   Delete
 2. Ihanaa, kun toit tämän esille myös blogissa! En tosiaankaan tajua tämmöisissä jutuissa sitä turhaa nipottamista. Ei yksioikoisesti ole mahdollista määrittää, tekeekö gootteilun oikein vai väärin :D

  Ollaan nyt samiksia, multakin löytyy tuo kissamekko! <3 Tiesin kokemuksesta, että se nyppyyntyy semi nopeasti. Ajattelin kuitenkin, ettei se ton tyyppisessä vaatteessa haittaa kun on kuitenkin tosi casual ja alternative.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olis se pirun ikävää jos kaikilla olis vaan eriväriset Lipparin paidat, mustat hiukset, Morticiasta ostettu korsetti ja Demonian kengät, ja sitten ringissä kuunneltais Bauhausia hautausmaalla. :,D

   Ei tämmösessä mekossa haittaa nyppyyntyminen. :)

   Delete
  2. Iha pakko tulla tähän kommentoimaan kun itteä rupes niin naurattaan tää oma tietämättömyyteni :'D ensimmäisenä ku luin tuon Bauhaussi musiikin kuuntelun ni mieleen tuli se rakennuskauppa xD xD joo...oonko "vähän" pudonnu kärryiltä? :'D

   Delete
  3. :'D No lähtee sieltäkin hyvin metallisia ääniä!

   Delete
 3. En ole nähnyt/kuullut tälläistä keskustelua missään vuosiin, muistan kyllä joskus kuulleeni. Ostan itsekin h&m:stä silloin tällöin, mutta yritän vältellä, en siksi, että se ei sopisi gootti-imagooni vaan ihan muista syistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainahan se on parempi, jos ostaa vaatteensa vastuullisemmin. Tai niinkun sinäkin, pystyy tekemään itse. Hyväkun mä osaan vaihtaa saumuriin viimein langat :'D

   Just viimeksi kun oli muotia nyöritykset ja pvc (viime syksynä?) niin jossain tämäkin keskustelu käytiin taas.

   Delete
 4. I think it's good to definitely always good to support local goth/alt makers where possible. However, I don't see it a problem obtaining clothes from main stream clothing shops. Sometimes you maybe on a budget you can't afford the Goth brands. Also, some of Goth clothing can unsuitable for daily life. To be honest a lot of my goth stuff actually came from thrifting or Primark, not sure if you have any in Finland, but similar to H&m.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No, we don't have Primark here. :'D
   I'd love to support local makers and sellers more, but like you said, some of the clothing they offer don't really suit daily life or budget. And for some reason the best ones locate at Tampere, which is roughly 200 km from where I live. It's about 2-3 hour journey by bus, and the postage is ridiculous if you decide to order instead. :D

   Delete
 5. H&M sekä pari muutakin ketjuvaateliikettä on kyllä siitä hyviä, että niistä voi löytää oikeesti tyylejä laidasta laitaan! Luonnollista, sporttista, ysäriä, rokkia, muodikasta, grungea...Turha siis senkään takia kenenkään nipottaa, etteikö gootti voisi shoppailla henkkamaukalla :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin. Parasta on jos joku osaa rakentaa yhtenäisen tyylin hyödyntäen montaa eri osastoa/tyyliä!

   Delete

Post a Comment