Ikea for pets

Mikä onkaan se suurin murhe sisustavan lemmikinomistajan mielestä: Ikeasta ei saa lemmikille kalusteita! 

Tiedän, en ole kauhean hauska vaikka kuinka yritän. Mutta hei, olihan toi nyt epäkohta! Ikealla on joskus muinoin ollut lemmikkituotteita, jotka muistaakseni rajoittuivat oikeastaan leikkiputkiin ja muutamaan leluun. Korjaa, jos muistini palvelee väärin. Nyt lemmikeille kuitenkin on tarjolla makuupaikkaa, hiekkalaatikkoa ja raapimaräpellyksiä. Firmat ovat pikkuhiljaa heränneet saatavilla olevaan valikoimaan rumista lemmikkituotteista ja pyrkivät ratkaisemaan ongelmaa varovasti jäätä tökkien, minkä minä ja moni muu ottaa kyllä vastaan ihan ilolla, vaikkakin toiveena olisi hieman rohkeampaa ja nopeampaa lähestymistä asiaan.


Kaikkea kun ei voi saada ja itse en vielä itse ole näitä tuotteita suunnittelemassa, on tyydyttävä kulloiseen tarjolla olevaan valikoimaan ja mutista asiasta täälä. En sano, etteivätkö nämä Ikean lemmikkituotteet olisi ihan siistejä ja hintakin kohdallaan, mutta ne voisivat olla vielä hieman siistimpiä. Peti näyttää vähän liikaa ulos vedetyltä lipaston laatikolta ja muoviset (onko edes elintarvikelaatuista?!) yksinkertaiset kupit ja ruoka-aluset on jo nähty juttu. Kissan unipaikaksi tarkoitetussa yöpöytähärpäkkeessä on yritystä, mutta itse en sitä kotiuttaisi huteran ja viimeistelemättömän ulkonäön vuoksi. Idea hyvä, toteutus ei niin kehuttava. Sehän kaatuu kun yli neljäkiloinen kissa yrittää terotella kynsiään! Vessakin oli hieman vempula, mutta sentään korkeampi ja nätimpi kuin saman hinnan laatikot lemmikkiliikkeissä.Goottimörköjä ei palvella edes mustalla värivaihtoehdolla, kuin vessan osalta, mikä nyt ei yllätä varmaan ketään. Mutta toisaalta, eikös Ikea-kalusteet olleetkin tuunausta varten? DC-fixiä tai maalia pintaan, jotkin koristeelliset jalat pedin pohjaan ja musta samettityyny päälle niin johan on jo mörköfiilis. 

Ostin ihan kokeiluun läjän raapimamattoja. Idea taas ihan kiva, mutta muuten ei sytyttänyt. Inasen liian korkea keittiön pöydän jalkaan, hieman liikaa kierrettävyyttä työpöydän jalkaan, ja muualle niitä ei sitten oikein saanutkaan sellaisenaan. Lisäksi, tarrakiinnityksellä ei saa niin tukevaa pysyvyyttä, että ne olisivat miellyttävät käytössä. Roottori on tarkka siitä, että raapimapaikka ei lähde karkuun keskenkaiken.


Toinen tuote, jonka kotiutin, oli veski. Sillä jos olemme matkoilla, laitetaan kissalle kaksi vessaa käyttöön, ettei mahdollinen hoitaja joudu kokemaan kakkaa lattialla. Tällä hetkellä toisen vessan virkaa on toimittanut joku epämääräinen vati. Ikean vessa on perus keveä muovilaatikko, joka ei näytä edes pahalta. Mikäli käytössä ilmenee jotain ongelmatilanteita niin niistä lisää myöhemmin. Nyt laatikko saa toimia kissan piilopaikkana parvekkeella. 


Arvostan sitä, että lemmikkituote ei näytä lemmikkituotteelta vaan sen voisi ihan hyvin pitää ilman lemmikkiäkin osana sisustusta tai päivittäistä käyttöä. Sen tulee kuitenkin palvella eläintä ensisijaisesti! Onhan tuo nyt vaikea yhdistelmä, mutta ei mielestäni mahdottomuus. Odotan innolla mitä tulevaisuus tällä saralla tuo mukanaan, ja jos se ei ala tästä kehittymän kymmenessä vuodessa niin joudun kai itse pistämään firman pystyyn, mitä en todellakaan haluaisi tehdä.


Edelleenkin parhaimmat Ikean lemmikkituotteet ovat juurikin niitä, mitä ei ole suunnattu lemmikille. Muovinen piirustusalusta toimii reunaruikkijalla täydellisenä lattian suojana. Kukaan ei halua imeyttää nimittäin kissanpissaa puulattiaan. Toinen hyvä tuote on se perus muutaman euron kylpyhuonematto, joka kerää mikrohiekan loistavasti ja on vielä helppo puhdistaakin. Ei tarvitse mitään ravistamista, imuria ja pesukonetta suurempia poppakonsteja.

Mitkä fiilikset heräsi Ikean lemmikkituotteista?


In English:

Ikea has launched a pet product line and what kind of a cat enthusiast and a designer would I be if I didn’t check it out. The products were ok, didn’t really knock my spiderweb socks off, meaning, they could have been better. The bed looks like a drawer that has been pulled out and the cat hideout thing was way too wobbly looking that I would never buy it. 
They look really Ikea (duh!). Not very goth which wasn't surprise at all. But isn’t Ikea hack a thing? Just add some paint or DC-fix, nice looking legs and a black velvet cushion and it looks instantly more goth. 
Even though the products were uninspiring I did end up buying something: a litterbox and some scratching mats. The litterbox is neat, cheap and has high enough edges. It also comes in black! Even though I already have a litterbox, a spare one is always handy. Now I just use it as cat bed 'till I need it elsewhere. The scratching mats weren’t that great. They are too high for our kitchen table, too lengthy and unsteady for the desk and won’t go anywhere else without modifying. 
On the other hand, the best Ikea products for pets aren’t really meant for pets at all. The regular bathroom mat is the best litter mat that I’ve found. It collects the sand nicely and it’s easy to keep clean: just shake, vacuum and throw it in the washing machine. The other helpful product is a desk pad, especially if your cat sometimes pees a bit high and the pee leaks on the floor. This keeps it from absorbing to the wood.
In my opinion a good pet product doesn’t look like it’s made for pets. Even better if you yourself can use it for something. But the main thing for pet products is to serve the pet and its needs! That shouldn't be forgotten. Hard combo it might seem, but I can assure you that it’s not impossible to achieve. I just hope that stores somehow realise this too or otherwise I’ll have to establish a business and I really don’t want to start a career as an entrepreneur even though I wouldn’t mind designing pet products.
So, what do you think about Ikea's pet products?

Comments

  1. Pakko myöntää, petyin tuohon Ikean lemmikkimallistoon aika paljon! En tiedä, olin ehkä odottanut jonkinlaisia nerokkaita ja tyylikkäitä oivalluksia kuten lisäosia hyllyihin, kauniita kiipeilypuita, seinähyllyjä ja sen sellaista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulla ei kauhean korkeat odotukset olleet tätä alkua varten. Ikea hackers sivustoillakin on mielenkiintoisempia ratkaisuja välillä! Missä esimerkiksi Ikealta kaappi, jonne voi hiekkiksen piilottaa?! Mutta hienoa saada lemmikit taas mukaan liikkeeseen. Odotan että niitä inspiroivempia ratkaisuja tulee tulevaisuudessa.

      Delete

Post a Comment