Spend or skimp

Hei taas kaikki ja hyvää keskiviikkoa! 

Koska rahankäyttö on aina kuuma peruna ja omaa rahankulutustaan on ihan hyvä välillä tarkkailla, päätin ottaa osaa blogeissa jokin aikaa sitten kiertäneeseen ”mihin panostan, missä pihistän” -koosteeseen. Oli erittäin haastavaa saada mitään kirjoitettua, sillä saatan esimerkiksi vaatteissa, kengissä ja laukuissa ihan satunnaisesti panostaa johonkin ja toisinaan taas ostaa kierrätettyä tai halppiskamaa. Näin on monen muunkin asian kohdalla. Toisaalta, jotkin panostuskohteet kaatuvat rahanpuutteeseen ja elämäntilanteeseen (eli vuokralla asumiseen), kuten nyt vaikka huonekalut. Onnistuin kuitenkin jotain asioita poimimaan, joissa on suhteellisen selkeä jako.

PANOSTAN

Kissa 

Kissa on minulle niin perheenjäsen kuin myös harrastus. Haluan että sen tavarat miellyttävät meitä molempia ja että ruoka, jota se syö, edistää sen terveyttä.


Korut 

Joudun aina tarkastamaan korun laadun ennen ostamista, tai sitten koru ei saa koskea ihoon pahan nikkeliallergian vuoksi. Kaikkein helpointa on ostaa vaan hopeisia koruja. Nikkelitestattu ja nikkelivapaa ei tarkoita sitä, että korussa ei olisi nikkeliä vaan, että siitä irtoaa maksimissaan EU:n sallima määrä nikkeliä, joka on minulle useimmiten liikaa.


Silmälasit 

Olen niin auttamattoman sokea, että silmälaseilleni tulee muutenkin hintaa. Tämän lisäksi linssit on hiottu mahdollisimman ohueksi, niissä on heijastuksenesto ja kovapinta. Nämä lisäkulut tuovat sellaista mukavuutta lasien jokapäiväiseen käyttöön, josta en ole valmis tinkimään. En tietenkään ota niitä kalleimpia sankoja, mutta kympin sangat jäävät kyllä hyllyyn, sillä näin ison ostoksen pitää kestää myös katsetta.


Harrastusvälineet 

Tämä varmaan on ihan itsestään selvää, että omaan harrastukseensa haluaa panostaa, jotta harrastaminen olisi mahdollisimman kivaa. On piirtopöytä, hyvä kamera, kalliita kynäsettejä, kallista paperia, Photoshop jne. Halvemmallakin pärjäisi, mutta koska hyvät välineet tekevät kaikesta hauskempaa, olisi tyhmää pihistää tässä.


Alkoholi 


Silloin harvoin kuin alkoholia juodaan, niin juodaan sitten hyvää, eikä mitään pissiolutta, joka saa vaan irvistämään. Meillä tosin ei alkoholia juoda pahemmin ja känni on harvoin tavoite. Ja joskus myös halpa on hyvää, eli ei kaikki holi ole sieltä Alkon ylähyllyltä, mutta perus Koffia ja Karjalaa on ihan turha yrittää tarjota.


Koneet 

Tämä nyt on enemmän Taan juttu, koska hän hoitaa kaikki laitteistot täällä, mutta olen oppinut arvostamaan hyvälaatuisia laitteita ja näin ollen tarjouksessa olevaan valmissettiin on hankala palata. 

PIHISTÄN

Perusvaatteet 

Topit, hameet, sukkahousut, alkkarit, liivit, farkut jne. Ostan ne aina uutena, mutta halvalla. Laadunkaan ei tarvitse olla mitään maatajärisyttävää, koska ne joutuvat kovalle kulutukselle niin olisi vaan sääli maksaa viittäkymppiä hameesta, jonka sitten sotkee ja hajottaa mennessään.


Hiustenhoito / leikkuu 

En edes muista, koska olen viimeksi käynyt kampaajalla. Leikkaan ja värjään hiukseni siis pääasiassa itse ja säästän. Joskus tulee huono, mutta se ei maata kaada, sillä hiukset kasvavat nopeasti takaisin. Nytkin ne ovat aika korppua koska joku päätti että muutama värinpoisto samana iltana on muka hyvä idea... :D


Meikit 

Koska en osaa meikata, on aika turha ostaa mitään kovinkaan kallista. Ostan siis halpoja hyväsi koettuja tuotteita alesta varastoon. Välillä innostun kokeilemaan, mutta yleensä vaan alejen tai muiden tarjousten aikaan, kuten nyt viimeksi ostin muutaman Jeffree Star tuotteen, koska sain kaupanpäällisiä.


Huonekalut 

Haluaisin panostaa huonekaluihin, mutta kuten ylempänä totesin, siihen ei ole nyt mahdollisuutta tai järkeä ainakaan isompien kalusteiden kohdalla. En halua vielä panostaa huonekaluihin, sillä koskaan ei tiedä, koska joutuu taas muuttamaan ja täyspuista kallista kirjahyllyä onkin sitten kiva lähteä roudaamaan kämpästä toiseen. Helpompi vaan purkaa ja uudelleenkasata sitä Ikeaa. Omistuskämppä siirtäisi tämän osion todellakin tuonne panostuslistaan!


Design esineet / Designer tuotteet

Minulle design on tärkeää ja mielenkiintoista, mutta koska hankin kaiken designin alesta tai kierrätettynä, voin mielestäni laskea sen pihistämiseksi, vaikka design itsessään onkin noin yleisesti panostamiseen luokiteltava osio.


Millaisia panostus- ja pihistyskohteita teillä on?


In English:
Hey you all! How have you been?
Sometimes it's good to observe your money consumption so I decided to take part in 'skimp or spend' compilation that has been very popular on Finnish blogs lately. This was really challenging because I occasionally spend more money on things where I normally try to save. On the other hand sometimes you just can't invest on things you'd like to because of your life situation. A good example of this one is furniture. I'd love to buy furniture that would last a lifetime, but as we live in a rented flat and  eventually have to move out, I don't want to risk or carry those heavy expensive furniture which you can't even take apart. However, I managed to find some things that are clearly one or the other.
SPEND
Cat: Our cat is my hobby as well as a family member so I gladly spend money to keep him happy and healthy. Jewelry: I'm allergic to nickel, so I have to be extra careful when buying jewelry. That's why I invest in silver jewelry when possible. Glasses: My eyesight is so bad that my classes cost a fortune! Because I want them to last as long as possible I invest some extra on them and buy all the enhancements available. Tools: By tools I mean my art supplies, camera and everything I need for my hobbies. It makes it much more fun to do stuff when you have good quality equipment. Alcohol: Me and my other half don't drink that much, but when we do drink, we prefer better quality and good tasting alcohol. Machinery: This is more of my other half's thing but I've gotten used to high-performance computers, phones etc. because of him so it's hard to go back to something that works poorly. 
SKIMP
Every-day clothes: Black tops, skirts, underwear, stockings, jeans... I buy them all new, but as cheap as possible because I do't want to spend money on these. Hair care: Getting your hair cut is sooo expensive so I cut and dye it by myself. It's just hair. If something goes wrong I just wait it to grow back and try again. Makeup: I really don't know how to do pretty makeup so why spend money on expensive products. I buy most of my makeup from sales and if I do buy something more expensive it usually is on sale. Furniture: As I said in the beginning I'd love to invest on quality furniture but as for now Ikea it is. Design / Designer pieces: I buy all of the design and designer pieces from sales. I know design is generally considered as spending, but as I'm very interested in design, to me, this feels like skimping.
How about you? What are your skimping and spending subjects?

Comments

  1. Tää oli kiva! Mulla tulee käytyä kampaajalla kyllä kerran pari vuodessa, ja hiljattain kulutin peräti pari tuntia siihen, että löysin uudelta paikkakunnalta kokeilemisenarvoisen ja kohtuuhintaisen kampaamon. Jos sinne joku päivä raaskisi aikaa varata :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mäkin voisin käydä jos kokemukset ei olis saanu niin nirsoks ja kampaajia ei olis miljoona joista yrittää löytää jonkun joka tekis niinkun pyydetään eikä vaan nipottais mun hiustenlaadusta joka on luonnostaankin karhea. :D Ymmärrän hyvin jos joku nyt kauhistelee, mutta sillonkun se on hyvin hoidettu eikä pariin vuoteen värinpoistoja tms hurjaa niin sillon haluaisin että kampaaja kysyis eikä suoraan aukois päätään.

      Delete
    2. En siis halua maksaa siitä että kuuntelen vittuilua ja saan jotain muuta kun pyydän. :D Toivottavasti on hyvä paikka.

      Delete
    3. Kurjaa että sulla on ollut tuollainen kampaamokokemus. Oisin odottanut tuossa tilanteessa enemmänkin ehkä ratkaisujen tarjoamista. Meni sitten ihan ohi hyvä mahdollisuus suositella mainiota hoitoainetta tms. ja saada samalla ehkä lisämyyntiäkin :D

      Delete
  2. Minäkin pihistelen hiusten kanssa :D Käyn kampaajalla ehkä kerran vuodessa, mutta tällä kertaa päätin ottaa sakset käteen ja leikata otsista itse. Ei ihan 5/5 suoritus, mutta kasvaahan se äkkiä. Värjäämisenkin olen hoitanut jo vuosia itse, sillä tällä hius määrällä värjäyslasku alkaa nousta lähes tähtitieteellisiin lukemiin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama. Jos mä hoitaisin värjäilyt kampaajalla niin olisin vararikossa kun saan aina jonkun paksujen hiusten lisän ja ennen tuli lisä pituudestakin. :D tää värinkulutus on jo nyt aika tähtitieteellinen lukema.
      Onneks otsis kasvaa nopee pois :)

      Delete
  3. Mun pitäs pihistää kaiken vaatteiden ja muun ostamisessa mut hiiskatti ku sitä vaan tahtois kaikkea.. vaikea pitää itsehillintää. Mutta pikkuhiljaa.. vai mitä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi kivat vaatteet maksaa niin paljon, niin mun ei tuu osteltua kokoaikaa. :D Itsehillintä on kyllä taitolaji.

      Delete
  4. Kiva postaus, voisin tehdä omankin :) Pihistän aika lailla meikeistä, kasvohoidosta ja hyvinvoinnista ja tuhlaan melkoiset määrät kierrätystavaraan sekä ruokaan :D Budjetoinnin tarvetta olisi, jotta saisi jaettua kuluja vähän tasaisemmin ja panostettua siihen hyvinvointiinkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvinvointi olisi todella hyvä ja pitkällä tähtäimellä fiksu satsauskohde. Esimerkiksi hierojalla käynti olisi hyvä idea kun istuu koneella ja jumittaa niskansa kokoajan :D

      Delete
  5. Oon kans perusvaatteiden kanssa melkoinen pihistelijä. Mulle on ihan sama mikä logo siinä t-paidassa on, kyllä noi halpiksetkin pysyvät vuosikaudet hyvinä. Enkä tosiaan osaa käydä kampaajalla, ihan itse tulee tätä kuontaloa hoidettua. Säästän myös kaikessa tavallisessa taloustavarassa, kuten siivousvälineissä ja hygieniatarvikkeissa. Ja vedessä... mulla on todelliseen käyttöön perustuva vesilaskutus, joten läträämistä kannattaakin välttää!

    Sen sijaan panostan aika surutta ruokaan, herkkuihin (kakkubuffat mmmm) ja tyyliini. Ja näin se saa ollakin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä kun on kiinteä vesilasku niin ei pahemmin tule seurattua vedenkulutusta. Olisi hauska tietää paljonko tulee läträttyä, mutta luku varmaan hirvittäisi!
      Voisin myös joskus ehkä repäistä ja kokeilla jotain kakkubuffaa :D

      Delete

Post a Comment