Netflix favourites

Ajattelin listata Netflixistä löytyneitä sarjoja, joista olen itse tykännyt. Minulla on aina käytössä enkunkieliset tekstit, mikäli mahdollista, joten älkää ihmetelkö, jos löytyy jotain epämääräisiä omia käännöksiä. Tästä tuli aika pitkä postaus, mutta en halunnut tehdä pelkkää listaa ja jättää teille kauheaa googlailurumbaa, joten avasin sarjoja myös hieman tai kirjoitin jotain huomioita.

Osa sarjoista valitettavasti on poistunut, tai niistä uupuu kausia, mutta merkkaan poistuneet loppuun erilleen, jos ne vaikka joskus tulisivat takaisin.


DARK HISTORICAL FANTASY

Frankenstein Chronicles
Sarja sijoittuu 1800-luvun Lontooseen ja kietoutuu läheisesti Mary Shelleyn teokseen Frankestein, kuten nimestä voidaan päätellä. Juoni seuraa tarkastaja John Marlottin (Sean Bean) työtä murha- ja katoamistapausten selvittäjänä. Rikosdraama höystettynä tipalla fantasiaa. 
Hauska arvausleikki: kuoleeko Sean Bean myös päähahmoa esittäessään?

Salem (ensimmäinen kausi puuttuu)
Sarja kertoo Salemin noitien elämästä keskellä puritaanista yhteiskuntaa, jossa noitavainot ovat osa jokapäiväistä elämää. Mary Walcott kuvittelee menettäneensä rakastamansa miehen sodalle ja menee naimisiin iljettävän, mutta varakkaan ja hyvässä asemassa olevan George Sibleyn kanssa, voidakseen kontrolloida miestä ja kaupunkia kohti noitien valtakautta. Jossain vaiheessa sarja lopahtaa, mutta kannattaa silti katsoa loppuun asti.


SCIFI

Altered Carbon 
Scifi Noir tyylinen sarja (vert. Bladerunner), jossa ihmismieli tallennetaan sirulle, joka voidaan siirtää ruumiista toiseen. Rikollinen "Envoy" sotilas Takeshi Kovacsin mieli istutaan erään poliisin ruumiiseen selvittämään Laurens Bancroftin, vaikutusvaltaisen aristokraatin murhaa. Takeshin nykyisen ruumiin entinen työpari pitää miestä silmällä ja aiheuttaa niin päänvaivaa kuin on avuksi. Pointsit sarjalle maailman suloisimmasta AI:sta, joka on ottanut mallia Edgar Allan Poesta.


MODERN WORLD COMEDIES

Gilmore Girls
Ikisuosikki, joka tuskin esittelyä kaipaa. Sain jopa Taan katsomaan ja pitämään sarjasta! Luke, Kirk, Emily ja Richard ovat ehdottomia suosikkejani. Jos et vielä ole katsonut niin nyt on korkea aika!

Freshmeat
Brittikomedia opiskelijanuorista, jotka päätyvät asuntolan sijaan kommuuniasuntoon ja yrittävät löytää itseään. Aukeaa varmaan parhaiten opiskelijaiässä oleville. Vaikka brittikomedioiden inhorealistinen nolaava tyyli ei olisi normaalisti mieleesi, niin kannattaa silti kokeilla. Vähän samaa luokkaa kuin Peep Show, mutta tykkäsin enemmän. 

Orange Is The New Black 
Piper Chapman tuomitaan vanhasta huumausainerikoksesta naisvankilaan, jossa hänen täytyy kohdata erilainen elämäntyyli ja muuttua kovemmaksi pärjätäkseen. Sarja liukuu hissuksiin kausien myötä pois Piperin koettelemuksista ja alkaa avata muiden vankien tarinaa. Ei mikään tavallinen vankilasarja mihin ollaan totuttu, vaan oikeasti hauska ja erilainen.


HISTORICAL DRAMA

Reign
Sarjan tapahtumat sijoittuvat 1500-luvun Ranskaan jossa 15-vuotias Skotlannin kuningatar Mary tuodaan ranskan hoviin turvaan murhayritykseltä. Maryn on määrä mennä naimisiin Ranskan kuninkaan pojan Francisin kanssa, mutta Francisin äidin neuvonantaja näkee näyn, jonka mukaan Mary koituu hänen poikansa kuolemaksi ja äiti yrittääkin tehdä kaikkensa päästäkseen tytöstä eroon. 
En yleensä ole kiinnostunut historiallisista tai prinsessakeskeisistä sarjoista, mutta tässä oli sitä jotain. Ihanat puvut, naurettavaa nuoruusromantiikkaa, juonittelua ja kasvutarina. 

Anne with an E
Anne on orpo iloinen tyttö, joka on kokenut kovia elämässään ja jolla on ihan hirveän ärsyttävä temperamentti ja mielikuvitusta vaikka muille jakaa. Sarja sijoittuu 1800-luvun lopun Kanadaan, johonkin maalaiskylään. 
Alkuun en ollut varma pystynkö katsomaan sarjaa naurettavien temperamenttikohtausten takia, mutta hellyin pikkuhiljaa ja rakastuin hahmon villiin pitelemättömään luonteeseen. Muistuttaa lapsuudessani katsomaani piirrossarjaa Hello! Sandybell. 

Outlander
Tämän voisin laittaa myös aikamatkailukategoriaan, sillä sarjassa seurataan ajassa taaksepäin vuodesta 1945 vuoteen 1743 putoavan Claire Randallin selviämistarinaa keskellä Punatakkien ja ylämaalaisten taistelua. Sarja on täynnä rakkautta, naisen asemaa koskevaa kamppailua ja muuten vaan elossa pysymistä uudessa ympäristössä.


TALES

The Worst Witch
Sarja kertoo tytöstä, joka ei tiedä aluksi olevansa noita. Hassujen sattumien kautta tyttö pääsee noitakouluun, joka on näkymätön tavallisille ihmisille, ja oppii pikkuhiljaa kaikenlaista noituudesta. Koulussa on ilkeä taikajuomien opettaja ja mukava silmälasipäinen rehtori, joka näkee tytössä potentiaalia. 
Muistuttaa erehdyttävästi herttaista ja mukavaa versiota Harry Potterista, mutta pitäkää mielessä, että nämä kirjat on kirjoitettu ennen Pottereita. Tässä yksi suurin syy pottervastaisuuteeni. :D 

A Series of Unfortunate Events
Sanankäänteillä leikittelevä kertomus orvoksi jääneistä Baudelairen lapsista, joiden kohtalo ei ole kovinkaan iloinen. Neil Patrick Harriksen olemus, Patrick Warburtonin upea kerronta ja Burton-tyylinen värimaailma veivät minut täysin mukanaan, sanankäänteistä puhumattakaan. Aika samaa tasoa kuin leffakin, mutta tässä käydään ilmeisesti koko kirjasarja läpi ja luvassa siis enemmän jännittäviä kohtauksia. Olen itse vasta kirjassa 7, joten kirjaspoilerit sikseen!

Once Upon a Time 
Emma Swan, jonka menneisyyttä varjostaa orpous, kohtaa eräänä päivänä pojan, joka väittää olevansa Emman poika. Poika, Henry, kertoo että Emma on ”savior” ja ainoa, joka voi näin ollen pelastaa reaalimaailmaan putkahtaneet satuolennot, jotka ovat menettäneet muistinsa ilkeän kuningatar Reginan kirouksen vuoksi.
Sarja on alkuun hyvä, mutta alamäki alkaa seuraavien kausien kohdalla ja kaudet toistavat samaa teemaa. Mutta kannattaa yrittää antaa niille mahdollisuus ja olla ottamatta niitä kauhean tosissaan.


TIME TRAVEL 

12 Monkeys (vain 2 kautta) 
Pohjautuu löyhästi -95 tehtyyn samannimiseen elokuvaan, jossa näyttelee Bruce Willis ja Brad Pitt. Ihmiskunta on melkein kokonaan tuhoutunut viruksen myötä. Tutkijaryhmä epäilee viruksen takana olleen "Army of the 12 Monkeys" ja James Cole lähetetään menneisyyteen estämään viruksen leviäminen. 
Nautin tästä sarjasta jo ihan pelkästään nostalgian vuoksi, mutta myös siksi, että aikamatkailu on toteutettu fiksusti ja loogisesti. Yksi listani ehdottomista suosikeista! Kaikki kaudet löytyy HBO:n puolelta.

Erased 
Satoru älyää pystyvänsä kelaamaan aikaa taaksepäin, kun hänet lavastetaan äitinsä murhaajaksi ja palaakin menneisyyteen 18 vuotta taaksepäin pelastaamaan äitinsä ja kolme entistä luokkatoveriaan siinä samalla. 
Näytelty versio siis. Ei animessakaan mitään vikaa ollut, mutta itse tykkäsin tästä enemmän.


STRANGE THINGS 

Americal Horror Story 
Kauhutarinoista koostuva sarja, jonka jokainen kausi on erillinen tarinansa. Oma listani tuotantokausista parhaimmasta huonoimpaan: Coven, Hotel, Murder House, Asylum, Roanoke, Freak Show. Cultia en ole vielä nähnyt. Asylum olisi päässyt listassa ylemmäs, mikäli juoneen ei oltaisi yritetty tunkea ihan liikaa kaikkea. Olisin myös halunnut laittaa Roanoken Freak Shown jälkeen, koska vihaan elokuvia ja sarjoja, jotka on tehty ns. dokumenttimuotoon (kuten Blair Witch Project), mutta Freak Show oli vaan niin tylsä, etten voinut. Coven taas on näistä kaikista vähiten kauhu, mutta rakennettu hyvin ja noitapiirijutut on lähellä sydäntäni. 

Riverdale 
Kuvailisin tätä sarjaa parhaiten vertaamalla sitä Twin Peaksiin ja Scooby-Doohun. Sarja alkaa kuin mikäkin teinimurhamysteeri ja muuttuu aina vaan omituisemmaksi. Tulee hieman mieleen Lost, siinä mielessä, että en ole varma, tietävätkö käsikirjoittajatkaan mihin sarja on matkalla.

Chilling adventures of Sabrina 
Samaan universumiin kuin Riverdale perustuva sarja teininoita Sabrinasta, joka joutuu 16-vuotissyntymäpäivänään päättämään haluaako täydet noidan voimat. Tämä sarja poikkeaa -90 luvun komediapohjaisesta Sabrinasta valtavasti synkemmällä luonteellaan.

Stanger Things
Scifikauhusarja, josta saa parhaiten irti, mikäli tuntee 80-luvun populaarikulttuuria. Teemoina on kadonnut kaveri, oudot voimat ja pelottavat tapahtumat...


OTHER 

iZombie 
Sarja kertoo Liv Mooresta, joka työskentelee oikeustieteellisenä ruumiinavaajana. Liv muuttuu sarjan alussa zombieksi ja alkaa himoita aivoja. Aivoja syödessään tämä saa flashbackeja syötyjen aivojen omistajan elämästä ja alkaa näiden avulla auttaa tutkijoita ratkaisemaan murhia. 
Tätä sarjaa ei kannata edes yrittää ottaa vakavana hyvin rakennettuna sarjana vaan ennemminkin sunnuntai-illan aivopieruna. Olen varma, että tämä on salaa kokkausohjelma oikeille zombeille, jotka piilottelevat keskuudessamme. Sopii myös zombie-fobiasta kärsiville. 

Orphan Black 
Sarja kertoo Sarah Manningista, joka kohtaa juna-asemalla aivan itsensä näköisen naisen, joka tekee itsemurhan. Sarah varastaa kaksosolentosta henkilöllisyyden ja saa selville, että hänellä on lisääkin klooneja. 
Mikäli olette ikinä lukeneet Marilyn Kayen Replica-sarjaa, niin tästä tulee hyvin samanlaiset fiilikset. Tatiana Maslanyn hahmonäyttely on aivan ilmiömäistä. Hän näyttelee kaikkia klooneja ja onnistuu tekemään jokaisesta hahmosta oman hahmonsa, jotka tunnistaa vaikka nämä yrittäisivät näytellä toisiaan. Eli jo ihan pelkän näyttelysuorituksenkin takia sarjaa kannattaa vilkaista!


ANIMATED

Death Note 
Japanilainen lukiolainen huippuoppilas Light Yagami löytää kuolemanjumalan maahan pudottaman mustakantisen kirjan, Death Noten, jossa kerrotaan, että ihminen, jonka nimi kirjoitetaan kirjaan kuolee, kunhan kirjoittaja tietää uhrin oikean nimen ja kasvot. Light päättää testata kirjan toimivuutta ja käyttää sitä luodakseen paremman maailman vailla rikollisuutta. Japanin poliisi alkaa selvittää kuolemia salaperäisen mestarietsivän kanssa, joka tunnetaan nimellä L. 
Sarja on erittäin oivaltava ja jännä kissa-hiiri-leikki. Unohdat helposti katsovasi animea, mikä on minulle iso plussa. Yleensä olen lopettanut sarjan katsomisen tiettyyn kuolemaan, mutta viimein sain itseni katsomaan sarjan loppuun, eikä kaduta.

Fullmetal Alchemist (Brotherhood) 
FMA on niitä harvoja animesarjoja, joista pidän. Se kertoo kahdesta veljeksestä, jotka menettävät ruumiinsa - Alphonse koko kehonsa ja Edward kätensä ja jalkansa – epäonnistuneessa yrityksessä tuoda äitiään takaisin alkemian avulla. Edward sitoo Alphonsen sielun haarniskaan ja pojat lähtevät etsimään viisastenkiveä saadakseen ruumiinsa takaisin. 
Hyvin natsiaikaisen Euroopan vibat mukavalla höysteellä yliluonnollista. Vaikka Fullmetal Alchemist Brotherhoodin juoni onkin fiksumpi, nopean tahdin takia et ehdi muodostamaan minkäänlaista tunnesidettä sivuhahmoihin. Suosittelen ehkä katsomaan Fullmetal Alchemistin ensin ja sitten Brotherhoodin. Näin hahmojen kuolemat tuntuvatkin joltain ja FMA:n omituinen juoni ei tunnu niin pahalta verrattuna FMAB:hen. 


R.I.P (aka NO MORE ON FINNISH NETFLIX) :'(

The Expanse
Penny Dreadful



Toivottavasti löysitte jotain uutta katsottavaa! Ja jos ette, niin mitkä näistä sarjoista kuuluvat omiin suosikkeihinne? Löytyykö listaltani jotain inhokkeja? Mitä suosittelet? Kiinnostaako lista suosikki Youtube kanavista?



In English:
Here's a list of my favourite Netflix shows. Just sit back, enjoy the list and funny Finnish case suffixes (Reginan -> Regina's). I hope you found something new to watch. If not, which ones of these are your favourites and are there any series in my list that you can't stand? What series do you recommend?

Comments

  1. Tässä oli monta ihan mun lempisarjaa, kuten Outlander <3 Tällaiset postaukset on hyviä, kun ei aina tiedä mitä katsoisi. Suosituksia on kiva lueskella. Täytyy tutustua noihin, mitä vinkkasit. Itsekin listasin omia leffa ja sarjasuosikkeja erikategorioista omaan blogiini.

    https://duniatoropainen.blogspot.com/

    Mukavaa kevättä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Toivottavasti löytyy jotain kivaa katottavaa. :) Täytyy tutustua jossain välissä sun suosituksiin.

      Delete
  2. Outlander on ihana!! Tota Frankensteinia oon miettiny, tykkäsin niin paljo Penny Dreadfulista. En tiiä voinko kattoo tota Annee, oon nii monta kertaa kattonu sen vanhan sarjan ja siitä pidin todella paljon. En tiiä kuinka uskollinen toi uus on kirjoille.

    Komediasarjoista suosittelen Modernia perhettä, siitä tulee aina hyvä fiilis. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä en oo lukenu noita Anne kirjoja tai nähny edellisiä sarjoja, niin en pysty mitenkään valitettavasti vertaamaan. Oon kyllä kuullu juttuja, että tää olis paljon synkempi kun kirjat.

      Pitää kattoa millanen toi Moderni perhe on. Oon tosi nirso komedioiden suhteen. :D

      Delete

Post a Comment