Home positivity

Tutustuin jonkin aikaa sitten termiin kotipositiivisuus ja kiinnostuin aiheesta, varsinkin kun nyt viimeaikoina on pyörinyt kaikenlaiset Marie Kondo -metodit, ekosiivousvinkit ja positiivisuussuuntauksen lähipiirissäni kuuman perunan lailla.


Kehopositiivisuushan on kaikille varmaan nykyaikana tuttu termi: arvostetaan ja hyväksytään kaikki kehot sellaisena kuin ne ovat. Kotipositiivisuudessa ajetaan takaa hieman samaa ideologiaa – hyväksytään kaikenlaiset kodit ja tavat elää niissä. Joidenkin kodit ovat täys tavaraa ja tavarat seikkailevat muuallakin, kuin omilla paikoillaan, kun taas toisten kodit ovat puhtaan valkoisena hohtavia muutamine tarkkaan valittuine koriste-esineineen. Joillekin koti on paikka, jonne tullaan vaan nukkumaan, ja joillekin se on paikka, jossa vietetään suurin osa elämää. Ei tulisi häpäistä toisia kotiensa sotkuisuudesta, eikä myöskään leimata siistejä koteja neuroottisiksi. Iso osa tätä ajatusmaailmaa on se, että omaa kotiaan ei tarvitse hävetä ja kelpaavuuden tunne ei perustu kodin siisteyteen.


Samoin kuin kehopositiivisuus ei tarkoita lihavuuden tai epäterveiden elämäntapojen ihannointia, niin kuin moni termin ja aatteen on ymmärtänyt, kotipositiivisuuskaan ei tarkoita sotkuisuuden ihannointia. Se tarkoittaa enemmänkin sitä, että pidämme huolta omasta viihtyvyydestämme kodissamme ja hyväksymme sen sellaisena kuin se arkeemme on muodostunut. Kaikkien kotien ei tarvitse näyttää siltä kuin ne olisivat sisustuslehdistä ja muutama vaatekasa sielä täälä tai tiskaamattomat tiskit eivät saisi olla vieraiden arvostelun kohteena. Sotkuja ei tarvitse pyydellä anteeksi vierailta. Vieraat ovat vieraita, ja he ovat sinun kodissasi. On toki hienoa, jos saat kodistasi sellaisen, että vieraatkin siellä viihtyvät, mikäs sen parempaa, mutta pitää kuitenkin muistaa, että kaikkia ei voi miellyttää, ja vieraat viettävät kodissasi kuitenkin vain niin vähän aikaa. Vieraat toki poimivat kodistasi erilaisia viestejä – onhan se hyvin henkilökohtainen paikka ja ilmentää sinua – mutta se, miten ne otetaan vastaan, on tärkeää. Tuomitsemisen sijaan voitaisiin olla liikkeellä avoimin ja kiinnostunein mielin. Sinun ei myöskään tarvitse tutustua sukkien sielunelämään ja viikata vaatekaappiasi pinojen sijaan värikoodattuihin riveihin, jos et näin halua. 


Mielenkiintoni aiheeseen heräsi kunnolla, kun siivosin vieraita varten. Itsehän viihdyn pienessä sotkussa. Minulla on paljon tavaraa, ja se jostain kumman syystä kasautuu pieniksi yksinäisiksi saarekkeiksi ympäri kämppää. Siskoni asunto on aina ollut sotkuinen, niin myös yhden vanhimman kaverini. Kumpikaan ei minua ole haitannut. Siskoni ei pahemmin pyytele sotkua anteeksi, mutta äitini jaksaa aina marmattaa asiasta. Kaverini taas jaksaa ahdistua oman kotinsa sotkuisuudesta aina, kun joku tulee kylään. Minun suurin murheeni näissä kodeissa on, etten astu minkään päälle, mutta muuten minua ei haittaa, sillä osaan kyllä raivata itselleni istumapaikan. Otan sen pienellä huvittuneisuudella ja huojennuksella siitä, että en ole yksin sotkuineni.

Siivotessani älysin, etten siivonnut niinkään kavereita varten, vaan sitä, että minusta ei ajateltaisi pahaa. Osa jutuista tietenkin oli ihan viihtyvyyttäni nostavaa (esim. vessan siivoaminen ja että keittiössä mahtuu viettämään aikaa) ja osa tarvepohjaista siivoamista (esim. että kaikille on lautasia), mutta esimerkiksi vessan peilien putsaus tai likaisten vaatteiden poisvieminen saarekkeiltaan oli enemmän statusasia. ”Ei meillä ole näin pölyistä, eikä jätetä vaatteita ihan jokapaikkaan. Älkää ajatelko että olen ällöttävä ja likainen.” 

Ketään tuskin kiinnostaa ne pari hassua pölypalloa esimerkiksi eteisessäni. Eikä niihin kukaan varmaan kiinnitä edes huomiota, ellei niistä pyydä anteeksi. En usko, että nämä asiat oikeasti muuttavat kovinkaan monen maalaisjärjellä varustetun ihmisen suhtautumista minuun ihmisenä. Tärkeämpää olisi ehkä miettiä, mihin itse saattaisit kiinnittää huomiota toisen luona käydessäsi. Itselläni tuo olisi juurikin sitä, että vessassa on suhteellisen puhtaat käsipyyhkeet, että pönttö on pesty edes joskus lähiaikoina ja että tilassa mahtuu kävelemään pelkäämättä minkään hajoamista tai putoamista. Ja olisihan se kiva, jos johonkin voisi istua ilman, että sitä istumapaikkaa tarvitsee raivata itse, mutta ei se ole niin justiinsa.


Sisustushäpeäkin on ihan hassu juttu. Iltapäivälehdetkin pursuavat viikoittain sisustusvinkkejä ja Habitare kolkuttelee ovella, eli sisutushuumaa on vaikea paeta. Lehtikuvat, Pinterest ja sisutusbloggaajat huijaavat samaan tapaan kuin mainosten langanlaihat mallitkin. On taktisesti rajattu se ruma ovi pois kuvasta, eilisen mäkkäriaterian rippeet ja se viikon pöydällä lojunut kahvimukikin on juuri kerätty pois ja kuvauskohde puunattu viimeisen päälle. Ruokakin nautitaan aina täydeltä kattaukselta joka vaihtuu aina sesongin mukaan.
Mainokset luovat mielikuvia. Niiden tulee olla myyviä. Esimerkiksi sisustusbloggaajakin myy sinulle ideoita ja mielikuvia, ja joskus jopa tavaraa mainosyhteistöiden kautta. Lehdissä lukee vähän väliä juttuja siitä, mitä yli kolmekymppisen kotoa ei saisi löytyä ja millä saat kotisi vaikuttamaan isommalta, kalliimmalta ja kauniimmalta.


On hassua puhua näinkin "turhasta" aiheesta, kun uutisiin on noussut myös samaan aikaan paljon kuvia ”törkykodeista”, yleensä jonkun ammattisiivoojan tai pettyneen vuokranantajan puolelta. Uusavuttomuus ja mielenterveydelliset häiriöt ovat lisänneet näiden törkykotien määrää. Tätä voidaan mielestäni verrata niihin sairaalloisen lihaviin, jotka eivät näe mitään vikaa elämässään ja terveydessään, vaikka se alkaa vaikuttaa jo mahdollisten sivullisten arkeen. Mutta, ongelmien arvottaminen on vaan tyhmä suo ja en ole nyt juuri tässä tekstissä kiinnostunut ratkaisemaan tätä epäkohtaa. Pienetkin ongelmat ansaitsevat tulla kuulluksi.

Mutta, mikä sitten on koti?

Minulle koti on turvasatama. Kotona saat olla oma itsesi, vikoinesi päivinesi esittämättä mitään. Kodin pitää toimia omaan arkeesi ja olla paikka, jossa voit palautua ja koota ajatuksiasi. Koti rakentuu esineistä, ihmisistä ja asioista, jotka tekevät sinut onnelliseksi, olivat ne sitten vanhoja, uusia, muodin mukaisia tai eivät. Koti on sekä paikka, että mielentila, eikä sen pitäisi aiheuttaa häpeää tai mielipahaa.

Jatkanko silti tapaani siivota kun tulee vieraita? Todennäköisesti, sillä olen huono siivoamaan säännöllisesti ja se tuntuu sopivalta pakotteelta. En kuitenkaan aio pyydellä anteeksi mahdollista jäljelle jäänyttä sotkua tai epäjärjestelmällisyyttä.


Syyllistytkö puunaamaan kotiasia ennen vieraiden tuloa ja silti pahoittelemaan sotkua? Vai onko teillä aina kaikki ihan tip-top muutenkin? Ja ennen kaikkea, miten itse määrittelet kodin?


In English:
I couldn’t find any posts about this topic in English, so I’m pretty sure I’m using a wrong term, so if you know the right one, please correct me. Either way, home positivity is very a good and descriptive enough term. 
I was introduced to this topic some time ago. Basically the ideology is similar to body positivity, but with homes – we should accept different homes and ways of living. Some homes have clutter and a mess, others are clean white homes with only couple of carefully picked decorative items. For some, a home is a place where you only come to sleep, for others it’s a place where most of the day is spent. You shouldn’t shame peoples’ homes for their messiness, nor should you stigmatize neat homes as neurotic. A big part of this ideology is that you shouldn’t base your value on your home’s tidiness. 
The idea to write about this came from when I was tidying before quests arrived. I noticed that I wasn’t really cleaning because I wanted my quests to feel themselves more welcome. I was cleaning so that my quests wouldn’t think bad about me and my mess. Even though I know, they wouldn’t really pay attention to some dust bunnies in the corners of my hallway. 
Interior decoration shame is a funny thing too. What I mean by that, is when you’re ashamed of your home, or you’re not happy with it because it’s not filled with latest trends and doesn’t look like the homes in magazines. Magazines are trying to sell you ideas, products and visions. Your home is for living, not showcasing. It should match with your life and lifestyle, not with the life you see on magazines. 
To me, a home is a safe space. It should be filled with items, things and people that bring you joy. A place where you can truly and unapologetically be yourself. A small (or a bigger) mess is OK if you don’t feel like cleaning up and it doesn't bother you or harm the property or anyone around you.

Comments

  1. Olipas kiva postaus ^_^
    Eron myötä mulla iski ihme neuroosi siivota, halusin koko ajan et kaikki on tip top ja varmaan siirsin sitä tunnetta kun en hallinnut elämää, niin tämän minä sentäs hallitsen :D nykyisin kun oon saanu elämään taas tasapainoa en enää siivoa hullun lailla, mutta tälleen kun yksin ainoana aikuisena asustelen, koen mukavaksi edes yritän jollain tavoin pitää kämppää siistihkönä. Muksut tietty luo oman haasteensa tähänkin hommaan :D
    Syyllistyn juuri siihen et kun vieraita tulee, alkaa paniikki siivoaminen ja kyllä koen häpeää jos johonkin on unohtunut ryönä läjiä muiden katseltavaksi tai jos ruokapöytä ui edellisen aterian perunasoseessa :'D

    Kodiksi itse määrittelen paikan missä on hyvä olla, mieli lepää, saan olla oma itseni ja ennen kaikkea koen turvallisuutta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sentään sait purettua sen stressin ja hallitsemattomuudentunteen johonkin, mikä ei ollut omalle terveydelle vaarallista samaan tapaan kuin syömishäiriö tai alkoholismi! :)
      Ja lapsiperheen arki on aina vähän isompaa kaaosta kuin kahden aikuisen. :D Eiköhän ne vieraatkin sen ymmärrä, ettet ehdi ihan jokapaikkaan.

      Delete
  2. Täyttä asiaa ja muutenkin erittäin mielenkiintoinen aihe! Mulle koti on myös sellainen turvasatama, jossa tykkään viettää välillä paljonkin aikaa ja jossa mieli lepää. Meillä on yleisesti ottaen melko siistiä, vaikka arjessa käykin usein niin, ettei tavarat löydä takaisin omille paikoilleen kyllin nopeasti. Mulle hujan hajan olevat tavarat omassa kodiss aiheuttaa henkistä kuormitusta ja siksi niitä tulee järjesteltyä. Toki järjestely ajoittuu joskus siihen kun tulee vieraita, mutta vieraat ei ole se tärkein syy siivoamiselle todellakaan. Muiden kodeissa ei epäjärjestys haittaa kunhan vaan perus hygienia-asiat on hanskassa :D

    Konmari-projekti on mulla nyt tosiaan parhaillaan kesken ja etenee hitaasti mutta varmasti. Minkäänlainen minimalismi mulla tosin ei ole tavoitteena tässä, koska kiinnyn helposti tavaroihin ja käsitöitä yms. harrastavana sitä roinaa nyt vaan on pakko olla :D Tällä projektilla haen lähinnä mielenrauhaa siltä, ettei aikaa kuluisi niin paljoa turhien tavaroiden pyörittelyyn ja että omistaisin vaan niitä ihania tai hyödyllisiä asioita. Voisi kai jossain vaiheessa tästä projektista kirjoitella blogiinkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirjota vaan! Olis ihan kiva lukeakin, vaikka sitä ollaanki muutenki sivuttu.

      Itesellekin kodin siisteys on kyllä semmonen mielialaa nostava asia, mutta en kärsi kaaoksesta kauhean herkästi. Onhan se kivempaa, kun ympäristö nättää kivalta ja tavarat löytää joku muukin, eikä tartte huudella kokoaikaa missä ne on.

      Turhat tavarat on kyllä se ikuinen ongelma, joka ihan varmasti näkyy jokaisessa länsimaisessa ei-minimalistisessa kodissa. Ja totta! Erilaiset harrastukset, varsinkin käsityöt on semmosia, jotka vaatii sitä "rojua", että niitä voi harrastaa. Sillon on hirveen hankala leikkiä extreme-minimalistia.

      Delete
  3. Juuri oikea asenne – allekirjoitan kaikki! Toivottavasti tämä tapa suhtautua kotiin leviää laajemmalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista Milla! :)
      Toivotaan! Helpottaisi ainakin monen arkea ja vieraiden kutsumista kylään.

      Delete
  4. Koti on paikka, missä on hyvä olla ja rentoutua ja kuten sanoit, missä voi olla oma itsensä. Mun kämpässä on yleensä aika siistiä, ehkä koska aina kun mun pitäis tehdä koulujuttuja alan siivoomaan. :D Ja mulle on kehkeytynyt sellainen iltarutiini, että kuuntelen esim podcastia ja siivoilen kämppää. Musta on kiva aloittaa aamu siististä keittiöstä, silloin tuntuu että päivä lähtee kivasti käyntiin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toihan on hyvä rutiini! Pitää kokeilla toimisko itelläkin käytössä.
      Itekin siivoon, jos yritän vältellä jotain koulujuttua, mutta alotan ne nykyään niin myöhään, etten voi vältellä enää yhtään vaan ne on pakko tehä ellei halua palauttaa myöhässä. :D

      Delete
  5. Olipas ihana postaus, huomasin lukiessani että taitaapa itsellänikin olla pohdiskeltavaa aiheen äärellä! Minä olen aina ollut sitä tyyppiä jota hermostuttaa jos kaukosäädin on vinossa. Lakaisen joka päivä lattiat ja pyörin asunnon läpi oikaisten tyynyt, taitellen viltit ja keräten kaikki miljoona kylvämääni hiuspinniä oikealle paikalleen. Ennen vieraiden tuloa konttailen lattioilla pyyhkimässä pölyä listoilta ja pistokkeiden päältä (:D) ja sitten näyttelen muka rennosti että meillä on aina tällaista. Pahin painajaiseni on, että joku tulee niin lyhyellä varoitusajalla kylään etten ehdi siivota ensin. Muiden kotien rento sekamelska ei häiritse, mutta välittömästi kun oma koti on sotkussa niin on myös oma päänikin. Arkena siis aika usein. Häpeilen ja hepuloin oman kodin siisteyttä ja sisustusta ihan liikaa, mutta omaa suhdetta kotiin on huomattavasti parantanut se, että muistelen Ghiblin elokuvien koteja. Niissä kodit on aina lämpimiä, kodikkaita ja sotkuisia, täynnä mielenkiintoisia tavaroita ja hyvää tuulta. Silloin tällöin helpottaa kun vain kuvittelee arjen kaaoksessa Ghiblin leffamusiikkia taustalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voisipa tuosta energiasta tasata meille, jotka koskevat lattialistoihin ehkä kerran vuodessa kun alkaa näyttää siltä, että ennen ruskeat listat ovatkin harmaat, ja saisit itse hieman hengähtää. :D
      Mulla tulee tosi puhtaassa kodissa sellainen olo, etten uskalla koskea mihinkään etten vaan tuota lisäsiivottavaa.

      Delete
  6. Tosi mielenkiintonen teksti! Sen verta ainakin tuli kiva fiilis, että en taida haluta enää pyydellä anteeksi sotkuja. Koska täähän on mun koti ja mä täällä elän, jos se on jollekin ongelma ni olkoot xd en mä silti lähde valittamaan koskaan miltä muiden kodeissa näyttää. Jokasella pitäs olla oikeus saada pitää kotinsa just sen näkösenä ku tahtoo. Tosin ääripäät on aina erikseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta! Sun koti, ottakoon tai jättäköön.
      Ja kohtuus tietty kaikessa. :)

      Delete

Post a Comment