DIY vs. valmiina ostaminen

DIY on ollut jo pidemmän aikaa muodissa, mutta onko se parempi vaihtoehto kuin valmiina ostaminen? Mielestäni asiaan ei ole suoraa vastausta paitsi, jos puhutaan niksipirkasta ja 5minutes crafteista. Niillekin on toki paikkansa, mutta suurin osa ohjeista aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin hyötyä.


DIY:ssa on paljon hyviä puolia. Saat esimerkiksi kustomoitua tilaan juuri sopivia esineitä ja vaatteita, jotka istuvat paremmin päälle ja tyyliin tms. Parhaimmillaan DIY säästää huomattavasti rahaa, tiedät että se on eettisesti tehty, lopputulos on uniikki ja käsin tehtyä osaa arvostaa erilailla. Jos taas projekti on enemmän tuunaamista, annat vanhalle esineelle uuden elämän, eli ekologisempaa kuin uuden ostaminen.

Monilla DIY kaatuu kuitenkin jo ihan taitojen puutteeseen. Omat taidot eivät välttämättä riitä tuottamaan omien standardien mukaisia tuotoksia. Taitojaan voi tietty aina kehittää tai pyytää ystäviltä apua. Itsekin tukeuduin alussa puutöissä paljon isääni ja kangashommissa äitiini. Nykyään saatan konsultoida edelleen hankalimmissa projekteissa tai jos tarvitsen jotain välineitä, joita en itse omista. Muutoin hoidan mielellään projektini itse niin pitkälle kuin mahdollista.

Tästä saadaankin aasinsilta toleranssiin vikoja kohtaan. Jos et ole ammattilainen, on hyvin mahdollista, että DIY projektissasi on muutamia virheitä. Olet saattanut kaventaa väärässä kohtaa neulostasi, naulata naulan hieman vinoon, maali ei levittynyt tasaisesti tai ommel huitelee vähän missä sattuu. Kestätkö näitä virheitä vai haluatko priimaa? Mikäli virheet häiritsevät liikaa, et niitä osaa korjata ja käyttö jää näiden vuoksi, olisi ehkä helpompaa ostaa uutena tai tilata joltakulta osaavalta.

Mainitsin myös aiemmin välineiden puuttumisen. Tämmöisenä välinehoardaajana ostan tai lainaan muilta ilman ihmeempiä ongelmia. Mikäli käytän jotain asiaa enemmän kuin kerran, on se helpompi hankkia itselle kuin lainata. Näiden säilyttäminen vie toki tilaa ja hankkiminen rahaa, eli näitä asioita kannattaa myös punnita.

Aika on myös nykypäivänä rahaa. Onko sinulla ylimääräistä aikaa käyttää tällaisiin projekteihin, nautitko niiden tekemisestä ja ajan kuluttamisesta niihin? Haluatko heti valmista vai pystytkö odottamaan ja tekemään rauhassa? Mikäli vastaus on ei, ehkä on helpompaa kuluttaa rahaa kuin aikaa. Jotkut jutut vievät paljon aikaa esimerkiksi kuivumiseen, materiaalien saapumiseen tai ylipäänsä niitä ei ole fyysisesti mahdollista saada muutamassa tunnissa valmiiksi.

Sitä oikeaa rahaa ei myöskään saa unohtaa. Välineet ja materiaalit maksavat. Paljon tekevän on helpompaa kuluttaa ylijääneitä materiaaleja ja välineitä muissa projekteissa, mutta jos haluat tehdä vaan yhden paidan, ei sen takia kannata ostaa ompelukonetta ja kauheaa kasaa lankoja, kankaita, vinonauhoja, nappeja yms. Joskus valmiina ostaminen tulee halvemmaksi. Aina tällä ei toki ole merkitystä vaan vaakakupissa painaa enemmän eettisyys, tekemisen ilo ja uniikkius.


DIY:n kanssa on hyvä myös pitää järki mukana aivan niinkuin ostamisenkin. Teetkö vaan tekemisen ilosta vai tarpeeseen? Mihin lopullinen tekele päätyy? Olen nyt viimeaikoina rajoittanut paljon ideoitani ihan siksi, että tuotoksille ei ole paikkaa. Joko ne eivät tyylillisesti sovi minulle tai sitten minulla itselläni ei niille ole käyttöä. Kuulostaa hieman hassulta, mutta innostun myös omien mieltymyksieni ulkopuolisista jutuista. Esimerkiksi jokin asia saattaa näyttää hauskalta vihreänä, mutta meille ei vihreä sovi. Tällöin tuotos jää laatikkojen perälle, yritän myydä sen pois tai annan jollekulle, jolle se sopii paremmin.

Suomea vaivaa myös materiaalien saatavuus. Rautakaupat sijaitsevat autottomalle ihan mahdottomissa paikoissa, Eurokankaasta ei aina saa edes yksinkertaisimpia juttuja, mod podgea yms. saa metsästää kissojen kanssa, kaikki saranat ovat kultaisen sävyisiä ja auta armias kun haluat jotain oikeasti erikoisempaa kuten UV-kovetettavaa hartsia tai Mr. Super Clear -lakkaa. Ei ole tehty helpoksi tarvikkeiden hankkiminen. Ja mikäli englanti ei suju niin joidenkin korvaavien materiaalien etsiminen muuttuu vaikeaksi. Esimerkiksi rubbing alcoholin selvittämiseen meni hetki aikaa, vaikka taitankin sujuvaa englantia.

Jotkut projektit tarvitsevat myös paljon tilaa tai erikoistiloja. Spraymaalaminen onnistuu sisällä, mutta se vaatii hieman järjestelyjä, eikä ole kauhean hauskaa tai ehkä turvallisinta hommaa. Pienessä yksiössä asuessa kannattaa ehkä harkita, millaisiin projekteihin ryhtyy. Ja jos on vuokrakämpästä kyse, niin pitää olla todella huolellinen esimerkiksi juuri maalien kanssa. Ei sillä, en usko että monikaan sitä omaa kämppääkään haluaisi tärvellä.

Joskus on siis kätevämpää ulkoistaa ja jättää projekti toteuttamatta. Joskus taas DIY on ehdottomasti parempi ratkaisu.

Kumpaa sinä suosit?

Comments

  1. Tässä lueteltiin paljon syitä, joiden takia DIY-projektini ovat harvinaisia ja helppoja. :D Arvostan ja ihailen tosi paljon sitä, kun muut ihmiset osaavat luoda uniikkeja esineitä. Ja olen ihan tyytyväisesti sitten hankkinut niitä tai ostanut palveluna vaatteen muokkaamista, koska omat taidot ja kärsivällisyys ei riitä. Eli kuulun itse ehdottomasti niihin, jotka antavat muiden totuettaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi kaiken ei tarvitse olla kaikkien juttu. :) Ja jos kuitenkin tykkää käsin tehdystä niin löytyy paljon osaajia.

      Delete
  2. Toi on kyllä niin totta, että itse tekeminen ei välttämättä todellakaan maksa vaivaa. Itse tykkään kokeilla kaikennäköisiä ompelu -käsityö -ja askarteluprojekteja, mutta se ei tosiaankaan aina ole ollut se helpoin saati ekologisin vaihtoehto. Plus tuo perfektionismi vaivaa, eli jos vaate ei esimerkiksi istu täydellisesti tai ole täysin oikean värinen ja muotoinen, se valitettavasti päätyy silloin roskiin tai kierrätykseen. Jonkun verran olen jo päässyt pakkomielteestä, että kaikki pitäisi tehdä itse ja kaikkea pitäisi osata, ja olenkin tilannut esimerkiksi Etsysta tai kavereiltani asioita sen sijaan ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulostaa tutuilta ajatuksilta. Mun pitäisi kanssa opetella siihen, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse vaan voisi tilata muilta käsityöntekijöiltä. Villasukat sentään olen ulkoistanut muille, koska niiden tekeminen vaan kiukuttaa.

      Delete

Post a Comment