Goottisisustuksen inhokit

On vaikea määritellä yhtenäistä goottien sisustusmakua, kun goottikulttuuri ei muutenkaan kauhean yhtenäinen ole. Oma stereotypisoiva mielikuvani on, että goottien ja muiden synkiöiden sisutus vetää inspiraatiota suht usein goottilaisesta arkkitehtuurista, aikakauden kalusteista, sekä kauhuteemoista. Runsasta, painavaa, tummaa ja koristeellista on oma arvioni. Verkosta löytyvien kuvien, goottiryhmiin jaettujen kuvien ja goottikauppojen tarjonnan perusteella tein tämmöisiä hurjia päätelmiä. Saa toki kertoa, mikäli olen ihan väärässä, eikä kenelläkään ole mitään näistä. Goottien sisustuspuuhat nimittäin ovat alkaneet kiinnostaa.

Eniveis, nämä kliseet ja elementit ovat kuitenkin sellaisia, että en vaan siedä:

💀Damaskiprintin ja ornamenttien liikakäyttö
Nättiä pienissä määrin. Pari sohvatyynyä ja nojatuoli on ok, mutta ei sen lisäksi vielä printtiä löytyy seiniltä, hyllyntaustoista, sohvasta, laatikoista ja krumeluuria on kaikissa huonekaluissa... Mielestäni nämä helmet saavat paremmin huomion, kun ne parittaa jonkin yksinkertaisen ja modernin kanssa.


💀Liikaa raitaa
En ole varma, onko tähän kukaan vielä syyllistynyt, kuin minä tuon havainnollistuskuvan yhteydessä, mutta koska mustavalkoraita on kuitenkin suosittua, voi joku sitäkin sortua ylikäyttämään. Lopputulos olisi ahdistava.

💀Kirkas puhdas väri (yleensä violetti) yhdistettynä mustaan suurina pintoina
Mun värisilmään sattuu yleensä nää yhdistelmät ihan hirveästi. Joidenkin välisävyjen lisääminen tai murtaminen tuo jo huomattavasti harmonisuutta. Jostain väristä voi tykätä, mutta ei sitä tarvitse tunkea kaikkialle. Terveiset Eni 13-v:lle, joka sisusti koko huoneensa lattiasta kattoon pelkällä sinisellä!

💀Halpiskoristeet
Muutama Alchemy Englandin, Nemesis Nown tai muun vastaavan valmistajan koriste, Tigerin halloween roju tms. ei haittaa, mutta jos koko tila pursuaa pelkästään tätä, tulee jotenkin mielikuvitukseton ja halpa mielikuva. Tunnustan, että multakin löytyy tällaisia! Mutta olen parittanut niitä designin, vintagen ja omien tekeleiden kanssa. 


💀Halloweenpääkallokarkkipurkki sisustuselementtinä
Nuo halloweenina ilmestyvät muoviset pääkallopurkit, jossa on karkkia (kuva yllä), eivät ole mikään kaunis ympärivuotinen koriste, vaikka sinne sisään kuinka laittaisi valot. Itse tarjoilen niissä vaan halloween bileissä karkkia/pähkinöitä tms.

💀Pääkallot kaikessa
Ihmisten pääkallot on kivoja, mutta on niin paljon muitakin aiheita, joista voisi saada kivan printin tai koristeen! Ötökät, eläinten kallot, kristallit, sulat...? Tästä voidaan tosin syyttää myös mielikuvituksettomia valmistajia.

💀Arkun muotoiset hyllyt
Voidaanko jo unohtaa tämä klisee? Jos tilassa ei ole hirveästi muuta esittävää, niin okei, se voi olla upea ilmestys. En vaan jostain syystä tykkää.


💀Vallilan kelohonka
Tätä näkee vähän kaikilla usein violettina tai punaisena. En ymmärrä printin suosiota yhtään. Vallilan Luontopolku on omaan mieleeni enemmän, sillä se on hieman rauhallisempi printti.


Jokainen toki pitää mistä pitää ja sisustaa niinkuin sisustaa. Toimiva sisustus on monen asian summa. Multakin löytyy vähän turhan monta kalloteemaista asiaa, Tigerin halloween krääsää ja kirkas punainen on se syntinen väri, joka haluaa hiippailla tilaan, vaikka kuinka murtamattomia värejä parjasinkin.

Olen myös viimeaikoina pistänyt silmälle instagramissa  alternativekansan parissa liikkuvan sisustusilmiön, jota nimitän instagoottisisustukseksi. Paljon valkoisia isoja pintoja, johon on yhdistetty mustia elementtejä ja paljon Killstaria. Oletteko te huomanneet tätä tyylisuuntaa?

Onko teillä jotain synkiösisustukseen liittyviä ehdottomia eitä? Mitä tällä listalla mainittuja asioita löytyy teidän kotoa?

Comments

  1. Tässä oli aika kattava setti näitä suomalaisen goottikodin kliseitä, ei lisättävää :D Meiltä löytyy tuosta listasta vain halpiskoristeita, mutta niitäkin aika hillitysti. Harmaata Kelohonkaa harkitsin joskus verhoksi tai matoksi, mutta se jäi silloin aikanaan hankkimatta. Nykyisin se on omaan makuun jotenkin liian tymäkkä, piikikäs ja sekava.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Briteillä näkyy kanssa näitä. :D Olisi kiva kyllä nähdä enemmän muidenkin maiden antia.
      Piikikäs ja sekava kuvaa hyvin Kolohonkaa! Noi kirkkaat värit ei auta asiaa yhtään. Joku tosi pienikontrastinen värimaailma voisi toimia siinä paremmin.

      Delete
  2. Ehkä sellainen överisisustus syntyy helposti, kun esimerkkeinä on enimmäkseen vanhat kauhuleffat ja goottirockbändien kuvastot? 😄 Mulla kans kakskytvuotiaana oli kaikenlaista edullisesti saatua goottisisustuskrääsää, koska opintotuella ei ollut paljoa varaa muuhun ja halusi jotenkin ilmaista identiteettiään omassa kotipesässään. 😂 Tällä hetkellä mielestäni sisustukseni on ihan siisti, mihin varmaan vaikuttaa maun kehittyminen mutta myös se, että asuinkumppanilla on esteettistä silmää. 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja porukka ruokkii toistensa mielikuvitusta lisäämällä vaan tämmösiä överikoteja someen. :D Mutta myönnetään, itsensä ilmaisu ei aina ole helppoa niin että kokonaisuudesta tulee esteettinen muidenkin silmään.

      Delete
  3. Haha mä harrastan tota kirkkaan värin yhdistämistä mustaan ja yleensäkin olen sen verran värikammoinen, että yhdistän maks kahta väriä keskenään. :D Olohuonehan mulla on musta-punainen ja makkari harmaa-musta, pitäisi vielä toi mainitsemas violetti-musta johonkin huoneeseen yhistää niin avot. :D Ja ai että ottaisin tollaset mustavalkoraidalliset lakanat milloin vaan! Halppisgoottikoristeet on kyllä itellänkin vähän nou nou, vaikka kyllä multa se perinteinen Tigerin pääkallokynttilä löytyy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pitäisi löytää kunnon kuva siitä, mitä meinasin kirkkaan värin ja mustan yhdistämisellä. Enemmän semmonen, missä jokainen pinta on vaan niitä kahta väriä seiniä ja lattiaa myöden. Jos on valkoiset seinät niin se auttaa jo paljon. Mut joo, oon itekkin aika värikammonen. :D
      Multakin löytyy tuo Tigerin pääkallokynttilä. xD Tosin se pääsee esille vaan Halloweenina.

      Delete

Post a Comment