Parhaat DIY:t aikojen saatossa

Kaikki jotka tuunaavat ja tekevät itse, tietävät, että välillä tekeleen tekee mieli heittää suoraan roskiin, mutta joskus tuotoksesta tulee helmi, joka päätyy jokapäiväiseen käyttöön, eikä sen tekoa enää oikeastaan muistakaan.

Halusin nostaa muutaman oman mielestäni parhaimman tuunailuni, jotka ovat päässeet esille ja käyttöön, eikä näitä tee mieli korvata millään:

Pelastin opiskeluaikoinani Jokiniemen HOASin roskiksilta vanhan rikkinäisen ja kellastuneen puisen puhelinpöydän. On muuten hyvä dyykkausroskis aina kuukauden vaihteen aikoihin, voin suositella! Eniveis, pöytä oli pitkään terassillani, kunnes sain sen kuljetettua vanhemmilleni, jossa sahasimme siihen uuden kannen ja hyllyn ja porasimme modeemille reiän porukoitten kanssa. Maalasin kalusteen harmaaksi, leikkasin vaahtomuovista sille pehmusteen ja ompelin pehmusteelle päällisen. Mietin viime asunnossa pöydän maalaamista mustaksi, mutta onneksi en maalannut, sillä se sopii uuden kämpän tapettiin täydellisesti.


Näin jollain ostetun jackalope -korutelineen ja halusin samanlaisen, mutta en ollut valmis maksamaan postimaksuja ja tulleja. Näimpä etsin pitkään korulautasta tai sopivan kokoista lelukania, kunnes viimein stockmannilta löytyi täydellinen. Ostin lisäksi Schleich -peuran, jonka sarvet liimasin kanille ja maalasin hopeiseksi. Lisäsin hopeista maalia vielä kanin korviin. Sarvet ovat hieman ylisuuret, mutta funktionaaliset ja tykkään tästä kauheasti epäsopusuhdasta huolimatta. Lautanen on hieman kellastunut ajan saatossa, mutta äkkiäkö sen maalaa, jos alkaa ärsyttää.


Tämä on viimeisimpiä tekeleitäni, mutta ollut suunnittelun alla niin pitkään, että olisin ehtinyt muuttamaan mieltäni, mikäli idea ei olisikaan ollut hyvä. Lopputulokseen auttoi myös, kun en ottanut oikoteitä tekovaiheessa vaan käytin liimakangasta ja ompelin kuvion vielä varmuudeksi.


Laatikkojen tuunaus on aina hauskaa ja onnistuu useimmiten hyvin. Tämä laatikko on tuunaamistani laatikoista tähänastisesti suosikkini.


Parvekkeen penkin selkänoja
Ei mikään ihmeellinen DIY, mutta se sopii käyttötarkoitukseensa kuin nakutettu ja tekee penkistä moninkertaisesti mukavamman istuttavan. Veikkaanpa että isompi vaiva olisi ollut etsiä valmista oikean kokoista pehmustetta, joka sopii istuimen kanssa.


Jättityyny
Tämä tyyny on ollut hyödyllinen kaveri, sillä yksin nukkuessa se toimii body-pillown tapaan ja sohvalla (tai sängyssä läppäriä tuijottaessa) sitä on mukava käyttää pään alla. Tykkään myös miltä se näyttää sängyn päädyssä.


Yöpöytä
En muista esitelleeni blogin puolella yöpöytää, koska en tehnyt sille muuta kuin maalasin mustaksi ja kahvat hopeiseksi. Taisin raportoida prosessista vain Instan stories-osiossa... Pelkkä värinvaihto sitoi yöpöydän kuitenkin hyvin sisustukseemme, joten en nähnyt syytä tehdä sille muuta. Joskus yksinkertaiset muutokset ovat riittäviä.


Olen tuunannut jo aika monet kengät, mutta kuten tämänkin kanssa huomataan, yksinkertainen pieni muutos on yleensä se paras ja pitää esineen käyttökelpoisena. Näille riitti kangasmerkkien lisääminen.


Jätin listasta pois maalaukset ja muun "taiteen", sillä ne ovat mielestäni vähän eri asia. DIY projekteissa käytännöllisyys selkeästi vetää puoleensa. Huonekalut ovat korostuneesti sellaisia, joihin kiinnyn, koska ne ovat työläämpiä tehdä, joten niitä ei tehdä ihan hetken mielijohteesta. Ompelutöistä mukaan pääsivät lähinnä mukavuuteen vaikuttavat asiat kuten tyynyt ja pehmusteet, sillä esimerkiksi ompelemistani vaatteista ei ole tullut ikinä luottovaatteita – ainakaan vielä. 

Mikä näistä oli sun lemppari? Ja mikä on oma onnistunein DIY-projektisi? Jos et pahemmin tee itse, niin minkä tekemisestä/tuunaamisesta/muokkauttamisesta haaveilet?

Comments

  1. On kyllä onnistuneita projekteja! Puhelinpöytä ja tyynynpäällinen ovat kyllä omia suosikkejani noista :)

    Oma suosikkituunaukseni on varmaan keittiön jatkettava pöytä, joka jäi isoäidiltäni. Se oli sellainen 50-lukulaisittain muodikas vaaleanoranssi tiikkipöytä, jonka petsasin ja lakkasin tummemmalla värillä, muotoilin jalat uudelleen sorvilla vähän koristeellisimmaksi ja kaiversin sellaisia koukeroita sivupalkkeihin. Siitä tuli ihan kiva, vaikkakin jalkojen kiinnitys alkaa jo olla vähän hutera. Sai siitä kuitenkin moneksi vuodeksi sisustukseen sopivan käyttöpöydän!

    Maalasin ja verhoilin myös yhden 1900-luvun alun nojatuolin, mutta se oli niin leveä (vei tilaa) ja aika epämukava istua, niin se lähti jo eteenpäin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pöydästä tuli varmasti upea! Kiva kun voi käyttää sukulaisten vanhoja kalusteita.
      Mä en vielä ole uskaltautunut verhoilemaan mitään. Olisi kyllä hauskaa tuunata joku vanha nojatuoli joskus.

      Delete
  2. Ihania projekteja, ja sun sisustustyyli on tosi tyylikäs! 😄Vaikea valita suosikkia, kun nuo kaikki sopivat niin hyvin yhteen. Tuo kangasmerkeillä kenkien tuunaaminen on idea, jota voisin itsekin kokeilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos. :)♥
      Kivoja kangasmerkkejä on vaan tosi hankala löytää! Ellei sitten Etsyssä ole, en sen valikoimaa ole vielä tutkinut.

      Delete
  3. Wau, olet kyllä taitava käsistäsi! Kaikki mitä tässä esittelit, näyttää tosi kivoilta. Puhelinpöytä on ollut kyllä melkoinen löytö, ja samoin koruteline on ihastuttava ja persoonallinen.

    Minusta on ihanaa nähdä ja seurata ihmisten DIY-projekteja ja inspiroidun niistä valtavasti. Omat tekeleet ovat kuitenkin tähän mennessä jääneet sille tasolle ettei niitä ole liiemmin kehdannut esitellä :D mutta koska tekeminen on hauskaa, niin omaksi viihdykkeeksi ja luovuuden ylläpitämiseksi täytyy aina välillä joku pikku projekti ottaa alle ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos. ♥ Puhelinpöytä oli kyllä hieno löytö. Harmittaa etten pelastanut vanhaa ompelukonettakin, mutta joku muu sen sieltä sitten vei.

      Ei mullakaan onnistu varmaan edes puolet siitä mitä yritän väkertää. Tässäkin hommassa kuitenkin kehittyy kun tarpeeksi tekee. :) Oma ilo ja luovuuden purkaminen on se tärkein osuus!

      Delete
  4. Nuo on kaikki kyllä todella ihania, en osaa edes päättää mikä on paras! Mulla on muuten edelleen kirjanmerkkeihin tallennettuna jokin sun 6 vuotta vanha halloween-diy-postaus. En suinkaan enää muista miksi oon tehnyt siitä kirjanmerkin, mutta se oli ensimmäisiä postauksia, mitä olin sulta koskaan lukenut :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D haha! On varmasti ollut laadukas postaus. Mun pitäis varmaan käydä kanssa kirjanmerkit läpi. Sielä on ties mitä.

      Delete
  5. Ihania projekteja! Mä tykkään eniten tosta puhelinpöydästä, aivan ihana. <3 Mä tykkäisin tehdä enemmänkin kaikenlaisia huonekalujen muokkaamisia omaan tyyliin ja muitakin tuunausprojekteja. Kerrostalokämpässä se vaan on varsinkin isomman huonekalun kanssa hankalaa. Joskus Iisalmessa vanhempieni luona hioin ja maalasin vanhat valkoiset kukkapylväät mustiksi ja ne on nyt mun pianon vieressä. Vaikka ne ei mitään ammattimaista jälkeä ole niin olen tosi tyytyväinen niihin, kiva sisustuselementti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo siis vuokrakerrostalokämppä on tähän hankala! Mä oon jotain maalaillu ja hionu vessoissa ja partseilla, mutta se pintojen suojaamisosuus on semmosta hommaa, ettei ihan herkästi lähe noihin projekteihin. Nyt asutaan tokassa kerroksessa niin mietin, et jos vaan hankkis helvetin pitkän jatkojohdon ja heittäis sen ikkunasta, niin vois pihalla hoitaa hiomiset ja maalaamiset :'D Fiksu kai ostais akkukäyttöset laitteet, mutta ne painaa ihan hirveesti.
      Ei oo toi puhelinpöytäkään ammattimaista jälkeä nähnykään. :D Tärkeintä että ite tykkää.

      Delete

Post a Comment