Ostetut vaatteet 2021 1/2

Kulutan suhteellisen paljon vaatteita, mutta todellinen määrä oli aina jotenkin hämärän peitossa. Halusinkin siis selvittää, kuinka paljon vaatteita oikeasti ostan tai saan vuoden aikana, sekä paljonko niihin menee suunnilleen rahaa. Enemmän kiinnostaa määrä, joten hinnat ovat 'suunnilleen hintoja' eivätkä ihan eksakteja. Joihinkin karkaa mukaan postikulut, joihinkin tulee vahingossa mukaan muiden ostosten hintoja ja joistain jää jotain pois. 

Jätin listasta pois korut, vyöt ja muut koristavat asusteet, sekä sellaiset vaatteet, jotka on esim. ostettu vaikka kankaan takia johonkin projektiin (joskus näinkin voi tapahtua). Kengät, laukut, alusvaatteet ja sukat laskin kuitenkin mukaan. En myöskään laske talouden sisällä liikkuvia vaatteita, sillä saatan joskus omia jotain Taan paitoja tai viedä porukoille jotain ja seuraavassa välissä tuoda sen takaisin.

Tässä on siis puolen vuoden katsaus:

Tammikuu: 7kpl, ~101€

Yöpaitasetti | NewYorker | 24€

Sukat | NewYorker | 3€

Urheiluhousut | H&M | 20€

Pikkureppu | H&M | 7€ (ale)

Urheiluhousut | Stadium | 19€ (ale)

Nilkkurit | Zalando | 20€ (ale)

Urheilukassi | UFF | 8€

Tammikuussa on panostettu urheiluharrastukseen uusimalla urheilukassi ja ostamalla muutamat housut lisää, ettei pesukonetta tarvitse pyörittää heti jokaisen treenikerran jälkeen ja treenejä jää välistä sen takia ettei ole vaatteita tai tarvitse kärvistellä muissa vaatteissa. Yhdet olisivat riittäneet, mutta löysin Stadiumilta täydelliset housut H&M:n jälkeen ja järkeilin, ettei ole syytä mennä palauttamaan ihan ok housuja kerrankin kun niitä on löytänyt. Yöpaitoja piti myös uusia, sillä haluan sieltä pois kaikki kulahtaneet t-paidat ja muut vaatteet, jotka eivät ole tarkoitukseen tehtyjä. Pikkureppua tarvitsin koko viime kesän pyöräreissuille, mutta en ollut löytänyt sopivaa ennen tätä. Kengät olivat ainoa oikea heräteostos.


Helmikuu: 8kpl, 116€

Maiharit | Fida | 12€

Kimono | Totentanz | 44€ (ale)

Kengät (IronFist) | Tori | 40€ (tingitty, sis. postit)

Saapikkaat | UFF | 5€ (ale)

Kiilakorkokengät | UFF | 5€ (ale)

Tekonahkapaita | UFF | 5€ (ale)

Neule | UFF | 5€ (ale)

Kimono | UFF | 0€ (määräale)

Tämä oli sitten kunnon heräteostoskuukausi. Kirppiskierroksella törmäsin Alchemy Englandin käyttämättömiin maihareihin, joiden ovh oli 155€. Ajattelin, että voin myydä ne eteenpäin, mikäli en niitä itse käytäkään, mutta ne ovat olleet tosi kivat villasukkien kanssa, koska ovat noin numeron tai puoli liian isot. Kimono oli halun, järjen, alen, liiallisen pyörimisen ja oikeasti haetun tuotteen sopimattomuuden suma. En ehkä olisi tarvinnut, mutta tulee paljon käyttöä kesällä. Toriostos, noh, oli aika heräte. Tuli kauhea ikävä Iron Fistin kenkiä. Hyviä kunnollisella pohjalla varustettuja kesäkenkiä on myös ollu tosi hankala löytää ja nämä näyttivät ajavan asian. Todellisuudessa olivatkin aika korkeat. Olen kyllästynyt talsimaan koko kesän balleriinoissa ja tennareissa. Korona-lockdownin odottelusta syntynyt ahdistus sai myös shoppailemaan Uffin aleilla,  jossa mukaan tarttui kenkien ja paitojen lisäksi taas yksi kimono, koska sen sai kamppiksena kaupan päälle.


Maaliskuu: 0kpl, 0€

Hiljainen kuukausi pahentuvan koronatilanteen ja muuton vuoksi. Fyysisiin liikkeisiin ei ollut halua mennä ja muutto olisi vaikeuttanut tilausten päätymistä oikeaan osoitteeseen. Käyttövaatteet oli rajattu minimiin pyykin hallitsemiseksi, joten mitään en olisi tarvinnutkaan. En myöskään halunnut ostaa lisää pelkästään muutettavaksi. Muutaman vaatteen Taan vaatekaapista omin, sillä tämä oli näitä laittamassa pois.


Huhtikuu: 2kpl, 14€

Housut | Lindex | 11€ (ale)

Pitkä t-paita | UFF | 3€ (ale)

Laitoin vanhoja tavaroita paikalleen ja shoppailu koostui lähinnä siitä, mitä kotona tarvitsi, kuten taulukoukuista, verhonipsuista, porrasjakkarasta, ruukuista yms. Yhdet kivat housut bongasin, kun etsin epätoivoisesti kasville ruukkua ja päätin kurkata Lindexin alet ohimatkalla. Housut ovat aina hankala vaate, joten en kehdannut niitä jättääkään kun kerta sovitin ja ne olivat ihan kivat. Ompahan muutakin kun verkkareita ja legginssejä. UFFille eksyin toisella ruukunhakumatkalla, ensimmäisen epäonnistuttua, ja sielä vastaan tuli kiva pitkä t-paita. Olin juuri edellisenä päivänä miettinyt, että pitäisi heittää nykyisiä menemään, koska niistä näkee jo läpi pimeässäkin. Sillä kertaa löysin viimein hakemani ruukinkin. En tosin UFFilta.


Toukokuu: 0kpl, 0€

Ei kauheasti ollut ylimääräistä halua, aikaa tai rahaa vaatekaupoille ja missään ei tullut vastaan mitään turhan hyviä alennuksia tai vaatteita, joita olisi ollut "pakko saada". Zalandolta tosin haaveilin yksistä kumppareista, kun mulla ei kumppareita ole, mutta en ostanut silloin kun ne olivat alessa ja en halunnut enää maksaa normaalihintaa, joten odotan, josko ne tulisivat alennukseen taas joskus. Näin myös kivan paidan ohimatkalla NewYorkerissa, mutta meh... Leggareiden uusiminen olisi ajankohtaista, sillä luottolegginssit tippuvat päältä ja pari urheilupaitaa lisää helpottaisi elämää. Viimeisillä päivillä ostin kameralaukun Kierrätyskeskukselta (20€). En tosin kirjannut sitä tänne, sillä minulle se on ennemminkin kameratarvike, kuin vaate tai asuste.


Kesäkuu: 2kpl, 4€

Sifonkipaita | Kierrätyskeskus | 4€ (opiskelija-ale)

Lepakkopaita | saatu | 0€

En yleensä osta vaatteita (asusteita ja kenkiä lukuunottamatta) muilta lahjoituskirppiksiltä kuin UFFilta (ja sieltäkin lähinnä tasarahapäivinä). Mutta... Niin nyt vain kävi. Tässä tosin oli hihat hieman liian kireät habakäsilleni, joten leikkasin ne pois ja huolittelin hihansuut kirppikseltä ostetulla nauhalla. Sain myös kaverilta paidan, joka ei hänelle istunut päälle. Kävin myös Croppissa pari kertaa hypistelemässä yhtä paitaa, mutta kun lopulta sovitin sitä, se ei ollutkaan kiva, joten sinne jäi.


YHTEENVETO 6kk: 19kpl, 235€

En ollut kauhean yllättynyt kuin ehkä kokonaissummasta. Täytyy tosin myöntää, että olisi parannettavan varaa. Koruista ja asusteistakin olisi voinut melkein pitää kirjaa, koska niiden ostaminen jäi tosi vähään.

Yksittäisen tuotteen hinta ei yleensä ole kauhean kova, mikä selittyy sillä, että odotan haluamani tuotteen tulevan alennukseen, ostan sen kierrätettynä tai paikasta, josta saa halpaa. Toki määrä sitten vaikuttaa siihen kokonaiskulutukseen. Vähempikin varmasti riittäisi. Osittain kulutusmäärään varmasti on vaikuttanut myös korona, joka saa sekoamaan aina kun pääsee hetkeksi ulos jonnekin tai vaihtoehtoisesti selaamaan kotona kaikki verkkokaupat tasaisin väliajoin. Vaikea sanoa erosta normaaliin, koska ei ole vertailua normaalioloihin. Tulisiko heräteostoksia tehtyä enemmän vai vähemmän? Vaakakupissa painaa myös urheilun tuomat vaatetarpeet ja kropan muuttuminen.

Uutena ostettujen vaatteiden määrä oli 8/19 (42%), joista 5 (63%) ovat olleet alennuksessa. Näistä vain muutama oli heräteostoksia, ja niistäkin vain kaksi ei oikeaan tarpeeseen (sukat ja tammikuun kengät). 3 oli urheilutarkoitukseen. Suurin ostopiikki oli vuodenvaihteessa kun joulualet ovat parhaimmillaan ja kahtena kuukautena en ostanut mitään. Kirppisostoksista suurin osa on heräteostoksia, sillä niitä on hankala suunnitella etukäteen.

Shoppailun hoidan mieluummin kivijalkaliikkeistä. Esimerkiksi alusvaatteita en suostu verkosta ostamaan ollenkaan. Kengät ostaisin mieluummin kivijaloista, mutta tosi harvoin löytyy kivoja uutena ja käytettyjen tila on usein hieman hoitoa vaativa, saati sitten että löytyy oikeassa koossa kivoja. Verkossa on valitettavasti paljon parempi valikoima ja olen huono palauttamaan kenkiä, jos ne sopivat jalkaan, vaikka eivät olisikaan mukavat. Verkon kautta on tullut ostettua kaksi kertaa: kerran Zalandolta ja kerran Torista. Molemmat ostokset kenkiä. Hieman hämmentää, etten ole vielä kertaakaan tilannut EMP:ltä tai Killstarilta tämän vuoden aikana mitään.

Tämä postaus osui kyllä jotenkin sinne henkilökohtaisen rajalle, että hieman hirvittää painaa julkaise-nappia, mikä on jännä sinänsä, koska raha-asiat ja kulutustottumukset eivät sinänsä ole minulle tabu-aiheita. Ehkä se miten konkreettisena kaikki tuossa näkyy on jotenkin raadollista. Mutta, ei auta mitään. Loppuvuotta mielenkiinnolla odotellessa ja ehkä tämän myötä myös vastuullisemmin ja tietoisemmin liikenteessä. Puolikas vuosi oli jo hyvin silmiä avaava.


Oletteko te pitäneet kirjaa ostamistanne vaatteista tai muusta, jota ostatte paljon? Esimerkiksi kosmetiikka- tai ruokakuluista?

Comments

  1. Ihanan rehellinen ja mielenkiintoinen postaus! Samojen asioiden kanssa tulee painittua ja pohdittua myöskin.

    ReplyDelete
  2. Todella mahtava postaus ja kiitos, että julkaisit tämän 😊 helposti tulee "unohdettua" miten paljon sitä ostaakaan ja itse syyllistyn esimerkiksi paljon näihin kirppari tai alemyynti heräteostoksiin. Halvalla hinnalla tulee liian helposti annettua itselle luvan ostopäätökseen vaikkei aina jotain tuotetta tarvitsisikaan. Onneksi paljon myyn myös eteenpäin vaatteita kirpparilla joka vähän tasoittaa tappiota. Mutta kyllä tälläinen kirjaaminen pistää ajattelemaan niitä omia kulutustottumuksia. Täytyisi varmaan itsekkin alkaa kirjaamaan samalla tavalla ylös näitä 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo halpa hinta on semmoinen mille antaa helposti periksi! Onneksi sentään isompi osa mun ostoksista oli kierrätettynä hankittua kuin uutena.
      Kannattaa pistää ylös! Tää oli itselle kuitenkin tosi avaavaa. Joku muistio puhelimeen niin muistaa aina kirjata tai sitten tekee niinkun mä ja säästää kaikki kuitit tietyn aikaa ja kun niitä heittää meneen niin kirjaa ylös.

      Delete
  3. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Pitäisi kyllä itsekin pitää kirjaa, mä kyllä kirjaan kaikki mun menot ja tulot sovellukseen, mutta en sitten pahemmin niitä katsele jälkikäteen. :D Mä oon vähän sellainen, että ostan kerralla isomman satsin netistä, harvemmin kiertelen vaatekauppoja livenä, kun ei sieltä yleensä löydy mitään omaan makuun. Kirppiksiä tykkään kierrellä, mutta se on jäänyt tänä vuonna vähälle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ompahan sentään kirjattu ylös! :) Mulla näkyy verkkopankissa kivasti eriteltynä minkä tyyppisiin asioihin menee rahaa, mutta se ei ihan kaikkea tunnista ja käteisostojahan se ei mistään saa.
      Mäkin ostan yleensä isomman ostosmäärän kerralla jos tilaan netistä ja on rahaa. :D Mut livenä tulee kierreltyä kauppoja ja kirppareita enemmänkin kun on tylsää ja yksinäistä eikä jaksa istua kotona ja haluais nähä ees ihmisiä ympärillä. Pitäis keksiä jotain muuta tilalle.

      Delete
  4. Oli tosi mielenkiintoista lukea tätä! Se sai myös pohtimaan omia ostamisia ja että kannattaisi välillä pitää niistä kirjaa. 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on välillä ihan hyvä niin näkee konkreettisesti, mitä sitä oikein osteleekaan :D

      Delete
  5. Kiitos Eni, tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! Itselle ongelma on pikemminkin vaatteiden ostamattomuus, kun se tuntuu nykyään jotenkin vaan niin vaikealle. Joskus 10 vuotta sitten naureskelin mielessäni niille, jotka tarvitsee pukeutumisneuvojaa tai vastaavaa asiantuntijaa, ja nyt tuntuu vähän siltä että itse tarvitsisin sellaista. Pitäisi löytää se kadonnut inspiraatio jostain! :D Sen sijaan käytän ostosteluintoni kosmetiikkaan, jota on kertynyt vähän liikaa - ei ihan övereitä, mutta kuitenkin enemmän kuin mitä ehdin kohtuullisessa ajassa käyttämään. Olis kivempaa ostaa tuotteita niin, että ne pääsee parissa kuukaudessa käyttöön, eikä pariksi vuodeksi jemmaan jonottamaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi vaatteet tulee sentään heti käyttöön. Askartelukamoissa on se että niitä hilloaa eikä ehdi käyttää. ^^"
      Ehkä sun pitäis kokeilla jotain uutta lähestymistapaa? Lainaat joltain tai jostain vaatteita ja kokeilet vähän uutta? Teet jotain vaatehaasteita vaikka? Jos se intohimo löytyisi sieltä ennenkun joudut alasti kulkemaan :D

      Delete

Post a Comment