DIY: kirjailtu helmikoru

Hyvää ystävänpäivää!


Tein näitä ihan hirveän määrän viimevuonna Marun kanssa tehdyn DIY-haasteen innoittamana, erityisesti joululahjaksi. En tiedä teistä, mutta itse tykästyin ja olin haalinut näitä varten niin paljon materiaalia, että se ei tule hetkeen loppumaan, joten parempi tehdä lisää. Nyt oli myös hyvä sauma tehdä vaihekuvausta/tutoriaalia, kun tiedän jo suunnilleen, mitä ja miten olen tekemässä, vaikka kaikki tällainen luova työ onkin aika soveltavaa, suunnitelmat muuttuvat kesken ja jokainen työ on uniikki niin lopputulokseltaan kuin ratkaisuiltaan. Enkä siis todellakaan suunnittele kauhean tarkkaan etukäteen, mitä olen tekemässä vaan jutut syntyvät sitä mukaa kun teen. Nyt halusin tehdä jotain synkähköä ja ystävänpäiväteemaista.


Ihan alkuun tarvitaan pala huopaa. Tähän palaan sitten piirretään haluttu kuvio ja pala leikataan oikean muotoiseksi. Kannattaa tehdä ihan muutamia millejä isompi kuin kuvittelee haluavansa ja jättää reunoille vähän extraa. Tämä voisi myös tehdä ihan mihin tahansa muuhunkin kankaaseen, varsinkin jos sen saa pingotettua vaikka kirjailupohjaan, mutta itse koen tekemisen helpompana, kun pala on jo oikean muotoinen ja huopa mahdollistaakin tämän. Käytin nyt hieman paksumpaa, mutta oikeastaan sillä ei ole huovan kanssa kauheasti merkitystä. Ohuemmassa täytyy varoa hieman enemmän langankireyttä.

Sitten alkaakin osa, jota en osaa selittää sen kummemmin, koska se menee intuitiolla. Eli itse tekeminen. 


En osaa mitään hienoja kirjailumenetelmiä ja lankana käytän ihan tavallista ompelulankaa, koska se on ohutta, halpaa ja sitä on kerässä paljon. Teen pistot niin, että nurjalle puolelle jää mahdollisimman vähän lankaa ja piston pituus oikealla puolella on n.10-5mm. Joskus lyhyempää ja joskus pidempääkin.


Helmet pyrin laittamaan viimeisenä, koska se on helmpompaa niin. Mutta koska en tykkää omissa jutuissani edetä johdonmukaisesti vaan mieluummin intuitiolla, niitä saattaa tulla aiemminkin, kuten tässä. Isommat ja isoreikäisemmät helmet pyrin laittamaan useammalla pistolla ja pienemmät yleensä, jos mahdollista, ainakin kahdella.


Kun olen tyytyväinen lopputulokseen, asetan työn uuden huopapalan päälle, jäljennän ääriviivat ja leikkaan palan. Taustaan käytin hieman ohuempaa huopaa. Leikkaan taustapalaan reiät neulalle, pujotan sen läpi ja kiinnitän neulan muutamalla pistolla. Neula sijoittuu parhaiten hieman puoliväliä ylemmäs, että pinssi asettuu mukavasti, eikä yläreuna vedä vaatetta ja roiku epämääräisesti käytössä. 


Sitten kiinnitän taustapalan työhön niin, että peitän mahdollisimman paljon molempien reunaa langalla jättäen aina uuden langan alun solmun palojen väliin. Päättelen sujauttamalla neulalla ylijäänyttä lankaa jo kierretyn langan alle. Jos työ on kovin monimutkainen, saatan laittaa tipan kuumaliimaa johonkin kohtaan, pitämään palat paikallaan, mutta ei liian reunalle, sillä neulan työntäminen kovetuneen kuumaliiman läpi on tuskallista. Jos taas työhön ei halua jättää reunaa ja tehdä tätä vaihetta, niin taustan liimaaminen ja muutamalla ovelalla pistolla kiinnittäminenkään ei ole paha idea. Tällöin taustakangas voisi hyvinkin olla vaikka nahkaa. Haluan kuitenkin muistuttaa, että kaikki liimat ja kankaat eivät tule toimeen keskenään.


Siinäpä se. Tässäkin oikeastaan taivas on rajana. Työhön voi myös halutessaan kiinnittää kaikenlaista muutakin kuten vanhoja korujen osia, pitsiä, sulkia, nappeja, hamahelmiä, strasseja, tasseleita... Voit myös tehdä paljon siistimpää ja harkitumpaa jälkeä, jolloin lopputulos ei ole näin kitch.


Kivoja helmiä löytyy kierrätyskeskuksilta, halpoja lankalajitelmia esimerkiksi Lidlistä ja huopa ei paljoa maksa askartelukaupoissa. Minulla menee noin työpäivän tai päivän verran yhden tekemiseen. Riippuu vähän koosta, monimutkaisuudesta, helmien koosta ja kuinka paljon päädyn purkamaan tyhmiä päätöksiä tai jään pohtimaan omiani.

Comments

  1. Aivan ihana lopputulos! <3 Kiitos kun avasit tuota valmistusprosessia, oli tosi mielenkiintoista katsottavaa ja luettavaa. Tän kokeilu meni nyt munkin to do -listalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ollu kauheen hankalaa! Kokeile ihmeessä jossain vaiheessa. :)

      Delete
  2. Onpa ihana! Ja kiva nähdä koko valmistumisprosessi, kuvat havainnollisti hyvin. :) Tää on kyllä kiva lahjaidea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Ei tästä varmaan olisi älynnyt yhtään mitään ilman kuvia. :,D

      Delete

Post a Comment