Taide ja AI

Eri taideyhteisöjä on nyt ravisuttanut tekoälyn kehittyminen taiteen tuottajana. Erityisesti puhe on pyörinyt DALL-E minin (nykyään Craiyon) ja DALL-E 2:n ympärillä. Ensimmäinen tuottaa suhteellisen kämäistä, mutta jokseenkin tunnistettavaa kuvaa, mihin olemme tekoälyn osalta jo tottuneet, mutta DALL-E 2 tekee jo oikeasti laadukasta jälkeä, varsinkin jos osaat antaa sille kunnolliset ohjeet toimia.

Koska oma elinehtoni taide ei ole, en ole huolissani taitavampien AI-taideohjelmien kehittymisestä. Ymmärrän tosin, miksi jotkut ovat huolestuneet. Taidealojen arvostus on nykyaikana huonoa, eikä siitä varsinkaan olla valmiita maksamaan mitään, joten mitä sen arvostukselle käy, kun jossain vaiheessa tekoäly pystyy luomaan kuvan kirjoittamasi konseptin pohjalta muutamassa sekunnissa? Mahdollisesti jopa ilmaiseksi tai murto-osalla siitä, mitä normaalisti ollaan edes valmiita maksamaan oikealle ammattilaiselle.

En oikeasti usko, että tämäkään ongelma, jos osataan ottaa positiivinen asenne tekoälyyn ja opetella hyödyntämään sitä. Ihmiset eivät osaa edes googlata tai jutella chat botille, joten en olisi huolissani siitä, että monikaan ei-taiteellinen pystyisi antamaan tekoälylle sellaista konseptia, joka tuottaa halutun lopputuloksen. Tekoäly tuskin kokonaan korvaa ihmisestä kumpuavaa taiteellisuutta ja kuvat saatavat usein jäädä uncanny valley alueelle, vaikka AI olisi kuinka kehittynyt. Tekoäly ei myöskään aina pysty kertomaan mikä on soveliasta ja mikä loukkaavaa, eikä tunnista erilaisia ennakkoasenteita ja ajatusharhoja (bias). Ja pystyykö se luomaan oikeita hienovaraisia tunnetiloja? Näen kuitenkin tekoälyn mahdollisuuden erityisesti konseptisuunnittelussa, eli kun vasta mietitään, mitä halutaan tehdä. Testasinkin tätä itse DALL-E minillä.

Unohdin jo mitä tarkalleen kirjoitin, mutta jotakuinkin näin "Loish style midnight gamer" ja valitsin tekoälyn tuotoksista yhden konseptin ja lähdin päälle piirtämällä tekemään siitä jotain tunnistettavaa. Halusin samalla kokeilulla nähdä kuinka tarkkaan DALL-E mini matkisi Loishin piirrostyyliä ja olin aika yllättynyt, miten hyvin se toimi. Vaikka anatomia siltä onkin täysin hukassa niin Loishin värivalintoja ja kuvien dynaamisuutta se osasi matkia. Dynaamisuutta jopa paremmin kuin omassa lopputuloksessani. 

Yritin kokeilla muitakin verkkoon taidettaan julkaisevia tekijöitä, mutta suurinta osaa se ei tunnistanut, kuten Aleksandra (Cupcake) Marchocka, vaikka yritin kirjoittaa nimen miten tahansa niin aina sain eri taiteilijan tyylisiä kuvia tai kuppikakkuja. Vanhempia maalausajan taiteilijoita se ymmärsi paremmin. 

Seuraavaksi kokeilin jotakuinkin sanoin "kena bridge of spirits loish art" koska halusin nähdä ymmärtääkö se asiayhteyden vai rupeaako se antamaan minulle kummitussiltoja, sillä Loish piirtää myös maisemia. Tämän kuvan näittekin jo edellisessä postauksessa. Tein hieman samaan tapaan piirtäen suoraan aiheen päälle, sillä en jaksanut nähdä näihin kokeiluihin suurempaa vaivaa. Oikeastaan idea oli vaan testata, saako tekoälyn luoman kuvan pohjalta rakennettua jotain toimivaa.


Hieman hirvittävä tuo naama. Tällä kertaa vähän laimensin värejä, sillä aloin ahdistua Loishin -kaltaisista saturoituneista väripaleteista. Ei jotenkin luonnistu omassa tekemisessä yhtään enää. Tämäkin lopputulos on omaan makuuni liian värikäs, mutten jaksanut väännellä sitä enempää, koska siitä olisi tullut muuten aivan tunnistamaton ja se ei olisi palvellut tätä kokoeilua.

Konseptisuunnittelun lisäksi tekoäly tulee mahdollistamaan taiteen tekemisen niille, jotka eivät ole saaneet kehitettyä kuvataiteellisia kykyjään. Esimerkiksi roolipelaaja voi kirjoittaa tekoälylle hahmonsa kuvauksen mahdollisimman tarkkaan ja kehittynyt tekoäly pystyy kuvauksen perusteella luomaan kuvan, joka auttaa pelaajia syventymään peliinsä. Tai näin voisin ainakin kuvitella, sillä en itse roolipelaa. Vai mitä mieltä olette roolipelaajat ruudun takana?

Tekoälyn käyttäminen herättää kuitenkin kysymyksiä esimerkiksi tekijänoikeuksiin liittyen ja normaalisti mielestäni turhaan keskusteluun kehittymisestä ja omista taidoista, eli onko tämä huijausta. Tekijänoikeuskysymyksiin en nyt mene, mutta viimeisempään sanottakoon, että en pidä apukeinojen käyttämistä huijaamisena taidetta tehdessä. Ihan sama onko avustajana tekoäly, parempi kynä, aito malli, läpipiirtäminen vai Photoshopin valmiit asetukset. Se on minusta ihan sama kuin juoksijalle sanottaisiin, että hänen kenkänsä, shortsinsa tai jalkakarvojen ajelu ovat huijaamista. Rajansa tietty kaikella. Et voi väittää koskematonta tekoälyn tekelettä omaksi tuotokseksesi mitenkään, samoin kuin sähköpotkulaudalla kulkeva ei voi väittää juosseensa matkaa. Mutta hyvä muistaa että kaiken tekemisen ja luomisen ei tarvitse olla taidetta. Vähän sillä rajalla laskenko näitä omia tekeleitäni (alempaa varsinkaan) nyt taiteeksi vai en, mutta taiteen määritelmä onkin taas sitten oma juttunsa.

Odotan innolla, mitä tekoäly tuo taiteen ja kuvien tuottamisen saralle tulevaisuudessa. Keskustelu tulee varmaan pysymään kuumana vielä pitkään.

Mitä ajatuksia tekoälyn luomat kuvat teissä herättävät? Kurkatkaa myös tuo DALLE-E 2 niin näette miten pitkällä tekoäly jo on.

Comments

  1. Mielenkiintoinen aihe, vaikka en ole tekoälyn sen kummemmin kun (kuva)taiteenkaan asiantuntija. Täytyy myöntää, että ensin tähän aiheeseen tutustuttuani mulla meni koko tämän ”tekoälytaiteen” pointti hiukan yli hilseen, varsinkin kun monet näkemäni kuvat ovat kuin suoraan painajaisunistani, mutta yritän myös asennoitua niin, että kaikenlaiselle taiteelle on sijaa maailmassa ja on hauska nähdä, minkälaisiin tuloksiin tekoäly voi päästä :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä nään tän arvon ehkä pääasiallisesti kaupallisena. Esim. joku Ikea vois tehdä kasan printtejä myyntiin ilman että pitää maksaa suunnittelijalle. Itse taiteellista ominaisarvoa niissä on hieman hankala nähdä, vielä.

      Delete
  2. Viisaita sanoja: ihmisten kyky hyödyntää tekoälyä on vielä lapsenkengissä, kun jengi ei osaa aina edes googlata. 😂 Uskon myös vahvasti tuohon mitä sanoit, että tekoälyllä on vielä pitkä matka kuvaamaan hienovaraisia tunnetiloja tai ilmeitä.

    ReplyDelete

Post a Comment