Mister & Miss Graph'it 2.0 arvostelu

Olin jo pitkään haaveillut piirtämistä avustavasta mallinukesta – monimutkaisemmasta kuin se perinteinen puinen vempele, jota kaikki taideliikkeet myyvät ja josta en ikinä ole kokenut mitään hyötyä koska se ei kääntynyt edes luonnolliseen istuma-asentoon. Monimutkaisempia piirustusnukkeja ei vaan oikein saanut kuin ulkomailta tilaamalla ja yleensä tilausvaihtoehtoina oli joko Japani tai USA, mikä ei miellyttänyt minua. Nyt viimein Suomalaisesta Kirjakaupasta saa kahta eri mallia – nainen ja mies.


Perustelin itselleni miehen ottamisen sillä, että naisen anatomia on minulle paljon tutumpaa, joten voisin helposti käyttää tätä naisiakin piirtäessä. Vähän keksityn kuuloinen selitys kun harvoin edes piirrän miehiä ylipäätään. Eli miksen olisi ottanut naista suoraan? Nooo, perustelen asioita työkseni, joten aina ei jaksa. Myöhemmin neiti Graph'it liittyi kuitenkin seuraan.

Paketti maksoi 37,95.

Sisältö: 
  • nukke 
  • yhteensä 4 paria käsiä eri asennoissa 
  • 2 paria jalkoja, joista toiset ovat "kengät" (naisella korkokengät) 
  • yhdet ristityt käsivarret
  • 1 alkoholipohjainen marker -tussi 
  • painotettu ständi

Paketti oli ihan kiva, avaamiseen ei mennyt ikuisuutta ja osia ei tarvinnut repiä ulos. Irto-osille ei tosin tullut mitään säilytysratkaisua, joten sellainen täytyy itse jostain keksiä.

Miesnukke on noin 15cm korkea ja sen pää on noin 2cm korkea. Nainen on noin 14cm korkea ja sen pää hieman pienempi kuin miehen. Keskimääräinen mies on noin 7,5 pään mittaa korkea, jos muistan piirustuksen perusteista mitään enää ja jos matematiikka ei petä minua niin 15:2=7,5, eli tällöin mies vastaisi mittasuhteiltaan aika hyvin perinteistä mallia. Muut osat arvioisin silmämääräisesti myös aika sopusuhtaisiksi ja anatomisesti tarpeeksi lähelle oikeaa. Nukke tosin edustaa vaan yhtä vartalotyyppiä, mikä voi tuottaa hankaluuksia osalle. Omassa käytössäni en nää sitä isona ongelmana kun tämä on vaan apuväline.


Nuken liikkuvuus on hyvä. Osa nivelistä on jäykempiä kuin toiset ja nivelten kestoa on hankala avioida ennen kuin vasta ajan kanssa. Varoituksen sana kuitenkin ylävartalosta, joka on maailman pienimmällä muoviosalla kiinni. Sain sen itse hajotettua kun yritin kokeilla paljonko nukke kääntyy etu- ja takasuunnassa. Voin sanoa ettei muutamaa milliä enempää. Tämä hajoaminen ei kuitenkaan minua haittaa, koska yläruumis pysyy paikallaan ilman kiinnikettäkin. Kuitenkin, koska tämä hajosi näin helposti, voisin kuvitella, että osa muistakin liitoksista ja saranoista löystyy käyttökelvottomaksi jollain aikavälillä tai hajoaa vähänkään kovakouraisemmasta käsittelystä. Käsien irrottaminen oli helppoa ja vaivatonta, mutta pieneen niveleen uuden ujuttaminen ei ollut helpommasta päästä. Myös kaula ja pää ovat irrotettavia osia, joten ihmettelenkin, miksei nukella ole vaihtopäätä (esim. eri muotoista tai suu auki). Ristissä olevien käsivarsien laittaminen oli hieman haastavaa ja vaatii melkein yläruumiin irrottamista alaruumiista operaation ajaksi (kuulostaa vähän makaaberilta), tällöin erityisesti kannattaa varoa jos  haluaa pitää ylä- ja alaruumiin edelleen kiinnitettävissä

Nuken raajat saa väännettyä epäluonnollisiin asentoihin, joten perus ymmärrys ihmiset liikkuvuudesta on hyvä hallita. Ja toisiaan sen keskivartalon liikkuvuus on hieman jähmeää, eikä sitä kannatakaan yrittää vääntää paljoa, sillä sisällä olevalla pallonivelellä ei ole kovinkaan kummoinen liikkumarata.


Kädet kattavat mielestäni ne perus käden asennot mitä voi haluta: rento auki, nyrkki, kiinni pitäminen ja sellainen kouramainen. Käsien eri asennoille on siis hyvä olla muutakin referenssimateriaalia käsillä (hörh, pitää alkaa pitämään puujalkamittaria epätoivoisista yrityksistä). Myös jalassa on yksi nivel, mikä on tosi kiva.

Jalusta oli aika tukeva ja mahdollisti monia eri asentoja pienellä säätämisellä. Jalustan muovi on läpikuultavaa, mutta ei niin tasaista ja kirkasta etteikö se olisi hieman tiellä takaa piirrettäessä. En kuitenkaan usko, että se häiritsee ihan hirveästi.


Marker kynän takia tätä en ostanut ja olisin ehkä toivonut, ettei sitä olisi pakkaukseen kuulunut. Laatu oli ihan ok nopealla kokeilulla. Värisävy tosin on punaisempi kuin kynän muoviosio antaa ymmärtää. Siinä on terävä ja leveä kärki niin kuin Copic Markerissa. Paperista se menee läpi samaan tapaan kuin Copic -kynät. Kärkiosio näyttää siltä, että sen saattaisi saada vetämällä pois ja mustetta lisättyä näin kynään lisää, mutta en ole varma enkä jaksanut sotkea. Muuta en tussilla testannutkaan, koska en ollut siitä niin kiinnostunut. Miehen mukana tulleen sävy on aika lähellä nuken sävyä yhdellä vedolla. Vaikka nuket ovat keskenään saman sävyisiä, on naisnuken mukana tuleva tussi vaaleampi. Tavallaan ihan kiva, jos meinaa molemmat ostaa, niin saa erisävyiset tussit.

Sävystä puheenollen. Olisin ehkä ollut tyytyväisempi jos nukke olisi ollut harmaa. Näen kyllä käyttötarkoituksia "ihon värisellekin", esimerkiksi jos haluaa kokeilla, miten erilaiset valaistusolosuhteet reagoivat väriin. Tämä tosin auttaa vaan jos olet piirtämässä vaaleaihoisia. Itse ostin nuken asentojen vuoksi ja varjostus on plussaa, mutta värisävy ei kiinnosta minua tämän työkalun kanssa.


Kaiken kaikkiaan suosittelisin tätä, jos piirtää paljon ja haluaa asennoistaan dynaamisia vähemmällä referenssien etsimisen tuskalla. Tämä voi olla myös anatomian ja lyhennöksien opetteluun hyvä työkalu. Jos piirtää vain satunnaisesti, kummallisetkaan asennot eivät tuota tuskia, ei osaa itse muutella vartalotyyppiä tai tietää ettei ole hellin käsistään, on tämä ehkä turha ja aika tyyris.

Millaisia apuvälineitä itse suosit piirtäessä? Uskoisitko tällaisesta nukesta olevan apua, vai käytätkö mieluummin valokuvia mallina?

P.S. Pahoittelut huonoista kuvista, mutta en vaan ole jaksanut tehdä oikein mitään kunnolla viimeaikoina.

Comments

  1. Näähän on ihan loistavia kuvia, yksi noista nuken asennoista näyttää siltä, että se on jähmettynyt kesken ilmalennon auto-onnettomuudessa. 😹 Tavallaan kiva, että voi piirtää sellaisiakin tapauksia, mutta ihmiselle, joka ei tosiaan tiedä kehon normaalien asentojen rajoja, vähän hankalaa. Ihan kuten sanoit. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Crash test dummy ennemmin kuin auto-onnettomuusuhri. :D

      Delete
  2. On kyllä tosi eri näköinen, kun ne "perinteiset" puunuket :D Toivottavasti saat ammennettua tästä apua ja inspistä omaan työskentelyyn!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kokeilujen pohjalta ihan hyvä työkalu! Erilaiset lyhennökset ja perspektiivit paljon helpompia kuin mallikuvien etsiminen tai omien aivonystyröiden aktivointi.

      Delete

Post a Comment