DIY: koi pond


Kylmäemali, resiini, koruhartsi, epoksihartsi... Millä nimellä tätä ainetta nyt pitäisikään kutsua, on lasimaista ainetta, josta voidaan tehdä esim. koruja tai koriste-esineitä. Se on kaksikomponenttinen aine, eli se tarvitsee kaksi erillistä ainetta, joista toinen on kovettaja, joka aiheuttaa kemiallisen reaktion ja saa aineen kovettumaan. Tämä kyseinen hartsi ei tarvitse kovettumiseen mitään ekstrajuttuja (uuneja, uv-valoa tms.) vaan kovettuu ihan huoneen lämmössä. Yleensä nämä aineet ovat myrkyllisiä, joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. En suosittele tätä ainetta hätähousuille, sillä sen kovettuminen kestää n. vuorokauden.

Viime vuoden loppupuolella rohkaistuin pitkän harkinnan jälkeen ostamaan itselleni pienen paketin koruhartsia. Olin jo pitkään katsellut dA:ssa muiden tekeleitä ja halu oli kova päästä tekemään itsekin. Viallinen tuote kuitenkin aiheutti minulle päänvaivaa ja aloin jo melkein kuvitella tulleeni hulluksi kun kovettumista ei tapahtunut, teinpä mitä vaan. Viimeisillä hermojeni rippeillä kirjoitin reklamaation jälleenmyyjälle ja sain selville, että minulle oli vahingossa myyty erää, jossa molempiin pulloihin on päätynyt samaa ainetta. Jaha, no ei ihme, että se ei kovetu.

Vaikeuksista huolimatta sain viimein tuotokseni, eli koi-lammen, valmiiksi.


Alusta on jokin askartelukaupan puinen pohja, jonka maalasin ensin akryylimaalein harmaaksi ja käytin viimeiset rippeet PlastiKote granit -spraymaalista tuomaan tekstuuria. Lammen pohjalle asetin valkoisen kiven, jonka poimin Taan porukoiden pihasta. Lisäsin myös pohjaan Nochin pienoismallikiviä ja samalta valmistajalta miniatyyrisammalta, jota liimasin lammen reunoille koristeeksi. Pitkät suikerokasvit ovat ihan oikeaa sammalta. Lumpeet ja kalat on muovailtu fimosta/cernitistä. Ne on maalattu Citadel maalein ja lakattu Fimo Gloss lakalla. Kalat on vielä viimeistelty glitterillä. Liimasin ensin puolet kaloista alustan  pohjaan ja sitten kaadoin koruhartsin siihen päälle. Koruhartsin ollessa jähmeää, eli noin 11 tunnin kuluttua, iskin loputkin kalat paikalleen. Näin kaikki kalat eivät ole aivan samalla tasolla. Sen jälkeen tein uuden seoksen, kaadoin sen vanhan hartsin päälle ja annoin kovettua. Älysin, että hartsia tuli hieman liian vähän, sillä yksikään kala ei ollut kokonaan vedenpinnan alla, joten tein vielä viimeisen hartsikerroksen. Sen ollessa jähmeää, lisäsin lumpeet ja viimeistelin työn.


Tämän ympärille olisi tulevaisuudessa tarkoitus rakentaa laakeaan kukkaruukkuun japanilaistyyppinen minipuutarha. Ihan elävillä kasveilla siis. Oikea puutarha olisi aivan ihana, mutta puutarhahaaveet eivät näillä näkymin toteudu vielä moneen vuoteen, joten joudun tyytymään tällaiseen. Ehkä tämän ylläpitokin on hieman helpompaa. Tappaisin vaan kaikki kalat kuitenkin.


Vielä olisi paljon parannettavan varaa, mutta olen silti tyytyväinen. Varsinkin kaiken sen söheltämisen jälkeen, jonka jouduin kokemaan viallisen tuotteen takia.


Miltä teistä ajatus miniatyyripuutarhasta kuulostaa?


Translation:

Cold glaze has been tickling my interest for a long time, but until now I have never dared to try it. When I finally bought a package, it didn't seem to harden no matter what I did. I was sold a faulty product that had same substance in both bottles. No wonder it didn't work. Luckily I got another as a refund.
My first try with the glaze was this miniature pond.
Nymphaea and Koi carps are made of Fimo/Cernit, painted with Citadel paints, coated with Fimo gloss varnish and finished with glitter. The miniature moss and pebbles are from Noch. Larger plants are real dried moss and the white stone is from Taa's parent's yard.
I'm planning on putting my miniature pond in a flat flower pot and building a miniature Japanese garden around it. I've always wanted a Japanese type garden, but garden dreams seem so unreachable at the moment so it's easier to settle for miniature ones. And also, miniatures doesn't require as much maintenance as a real garden would. I don't know if I could even keep real kois alive for long.
So, what do you think of the idea of mini garden?

Comments

 1. Tää on vaan niin ihana etten kestä ;_; haaveilin aina pikkutyttönä vastaavista minipuutarhoista, mutten koskaan ehtinyt toteuttaa unelmiani koska aloin vanhemmiten kärsiä essentiaalisesta tärinästä (sormet vipattaa pikkutarkoissa jutuissa niin että tavarat ei ole pysyä käsissä)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Höh, voi harmi. Näiden tekeminen kun on hirveän mukavaa. Onko tärinä pahakin? Itse koen nuo kalat olleen ainoa pikkutarkka asia tässä hommassa, resiinin oikean sekoitussuhteen lisäksi siis.

   Delete
 2. Hyvää makroharjottelua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tää ehkä oo se kohde, jota haluaa ihan kauheen läheltä tarkastella.

   Delete
 3. Wau! Niin upeita yksityiskohtia! Itselläkin jossain vaiheessa suunnitelmissa askarrella resiinin avulla, tosin koruja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa kokeilla. Oli yllättävän helppoa ja kivaa. Tätä jäi vielä niin paljon jäljelle, että multakin varmaan muutama koru syntyy.

   Delete

Post a Comment