Plants; decoration and a pest called cat


Haluaisin kasveja – paaaljon kasveja. Mutta ongelmana on kissa, joka syö kaiken vihreän. Siis kaiken. Kaktuksista lähtien välillä. Kasvatan toki kissalle omaa ruohoa aina silloin tällöin, mutta kaikki kielletty kiehtoo enemmän, kuten arvata saattaa. Samperin kakara.


Listoja kissoille myrkyllisistä kasveista kyllä löytyy, mutta kun löydän kivan kasvin, joka ei listassa ole ja googlaan sen, niin sekin osoittautuu myrkylliseksi. Olen googlannut ja googlannut, mutta en löydä hyvää listaa, joka listaisi turvallisia vaihtoehtoja. Onko jollakulla tietoa, mitkä huonekasvit käyvät lemmikkitalouksiin? Mielellään jotain helppohoitoisia, iso- ja nahkealehtisiä.  Listaa kuvien kera?


Rakkaan pitkään eläneen vehkani tuo pölvästi teurasti nyppimällä lehdet pois. Se oli minulla monta vuotta ja itken vieläkin sen kuoleman perään, vaikka siitä on jo jotain vuosia... :,( Snif! Lepää rauhassa vehka. Koska vehkat ovat myrkyllisiä, en uutta viitsisi ostaa, vaikka ne kuinka kivoja ovatkin. Plantagenissä myydään kivoja vesikasveja, mutta herra on aikamoinen kalastaja, joten kauankohan kasvit pysyisivät kulhoissaan? Entäpä laventeli? Saisiko se olla rauhassa? Katosta roikkuvat kasvit ovat muuten hyvä idea, mutta onko reikien poraaminen vuokrakattoon kauhean ystävällistä? On ehkä järkevintä kysyä vuokraisännältä, mikäli amppeli muodostuu ainoaksi vaihtoehdoksi hankkia lisää kasveja. Onko nämä myrkyllisyysjutut liioiteltuja vai ihan oikeasti kuolemanvakava asia? Miksi tämä on näin hankalaa?


Taan äiti toi meille rönsyliljan, joka on kyllä myrkytön, mutta saa kissan ihan tolaltaan. Jos sitä ei säilytä korkealla, se on kahdessa minuutissa entinen rönsylilja. Näkisittepä sen tassujen heiluttamisen ja aukinaisen suun kun kissan nostaa melkein kosketusetäisyydelle kasvista. Ja voi sitä huutoa, jos otan kasvin alas nyppiäkseni kuolleet lehdet pois. Rönsylilja on myös siinä mielessä pirun ärsyttävä puska, että lehdet muuttuivat heti ruskeiksi jos osuivat johonkin. Jostain syystä meidän rönsylilja ei myöskään voi nyt kauhean hyvin vaan lehtiä kellastuu tuon tuosta. Sitä ei voi valoisammalle paikalle siirtää, juuri siitä syystä, että kaikkialta muualta kissa pääsee siihen käsiksi. Kuva on otettu kasvin saapuessa ja näyttää siksi ihan elinvoimaiselta.


Rönsyliljan lisäksi meillä on Ikeasta mukaan lähtenyt clusia. Clusian ostamisessa otin riskin, sillä minulla ei ole mitään käsitystä sen myrkyllisyydestä. Eipä Roottori ensimmäisen haukkauksen jälkeen ole sitä onneksi pahemmin maistellut. Clusiaa vahtii kaksi Schleich sammakkoa.


Kaktukset ovat yleensä saaneet olla rauhassa kissalta, joten ostin Ikeasta samalla reissulla kivan kolmenpakkauksen minikaktuksia, jotka istutin Ikean lasiseen vatiin (joka oli poistomyynnissä). Kissa rakastui yhteen piikittömään mukana tulleeseen mehikasviin ja teurasti sen. Sain sen ehkä pelastettua siirtämällä sen erilleen, mutta aika näyttää. Ainakin se tekee jo uusia... ulokkeita. Teurastetun kasvin tilalle hankin kolmannen piikikkään yksilön, ja näin ollen pieni aavikkoasetelmani on saanut olla rauhassa. Tai ainakin enemmän rauhassa. On tuosta jo kertaalleen joku kaivuri käynyt repimässä yhden ylös. Aavikkoni koristeet ovat taas kerran Schleihilta ja hiekan kauhaisin Korkeasaaren rannalta.

Huomasitte varmaan, että tykkään koristella kasvejani. Destinystoresta sai koko elokuun ajan 25% alennusta, joten hain tämmöisen säästöpossukallon, aikeinani sahata sen päälaen pois ja muuttaa sen kukkaruukuksi. Sinne voisi ostaa vaikka aivokaktuksen tai sitten istuttaa puolet tuosta rönsyliljasta.


Koi-lammikko ei ole vielä saanut itselleen kasvia ja pyörii edelleen telkkapöydällä pölyttymässä. Se voisi toimia ehkä limoviikunan tai varjoviikunan juurella. Minulla on vaikka kuinka paljon ideoita minipuutarhoihin ja kasviasetelmiin, mutta niistä lisää mikäli ne ikinä toteutuvat. Tuo pahuksen kissa on pieni hidaste.


English:

I'd love to have plants – loooots of plants. But the problem is our cat who devours all that is green. Like even cactuses sometimes. Surely I do grow some grass for my cat from time to time, but everything forbidden seems to interest more. Damn hairy brat.
It's not hard to find a list of toxic plants to cats, but every time I find a plant which isn't in one of those lists and google it, turns out to be poisonous too. Are there any good lists of non-toxic plants suitable for pet households? Preferably with pictures. I need something easy to take care, preferably Mediterranean with huge leaves.
I loved my Spathiphyllum, which I had for many years, 'till my cat killed it by plucking its leaves off. I still moan over it even though this happened couple of years ago. My poor plant. Even though I loved that plant so dearly, I wouldn't dare to get another because Spathiphyllum is toxic to cats. A local flower shop sells pretty water plants, but my cat is quite the fisher so how long would those plants stay in their aquarium? How about lavender? Would that get destroyed too? I know hanging baskets might solve the cat problem, but we live in a rental apartment and I think I should ask before attaching hooks on our ceiling. This plant thing is haaard...
Taa's mom brought us a Spider Plant, which is non-toxic, but makes my cat go nuts. If I don't store it high where the cat can't reach it, it wouldn't take long for my cat to destroy the whole plant. If only you could see when I take it down to pluck all the dying leaves cat shouts at the top of he's lungs at me. If I lift him near the plant his paws flail like crazy and mouth is open to catch everything that might maybe fall. I don't really like Spider Plant for its leaf tips are prone to browning. My plant isn't doing so well as it was when the photo was taken, because it doesn't get as much light as it needs, but this is the only place it's safe from the cat.
Along with Spider Plant we also have Clusia, which I bought from Ikea. I took the risk for I didn't know if Clusia is poisonous or not, but my cat hasn't toughed it since he took a little nib. Must have tasted bad. There are two Schleich frogs guarding my plant.
Cat usually lets cacti at peace, so at the same trip to Ikea I took a little selection of them with me as well. I planted them in a wide glass plate and decorated it with sand and Schleich bones and critters to make it resemble desert.
As you might have noticed, I do like to decorate my plants. I bought the skull piggy bank from Destinystore as my intention to make it a planter by cutting off the top of it somehow. I could plant there a "Brain Cactus".
My koi pond is still without a plant and collects dust in front of our TV. I think it might look good placed at the feet of a Weeping fig or Ficus microcarpa. What do you think?
I have so many other ideas for plants and how to decorate them, but more about those ideas when or if I ever start executing them.

Comments

 1. Tosi mielenkiintoinen aihe! Olen vasta parina viimeisimpänä vuotena itsekin innostunut huonekasveista. Nykyään ne pysyvät jopa elossa pidempään kuin kaksi kuukautta :D

  Huonekasvin valitsemisessa lemmikkitalouteen on varmasti omat haasteensa. Toivottavasti jokin sopiva löytyy!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse olen aina rakastanut rehuja ja niitä onkin ollut monenlaisia vuosien aikana, mutta mikään ei kuitenkaan ole vetänyt vertoja vehkalle. Tuo kissa on todellakin haaste! Oikea maanvaiva.

   Delete
 2. Mä olen tarkistanut kissoille myrkyllisiä kasveja täältä:
  http://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants
  Tuolla myös kerrotaan, mitä oireita kasvi aiheuttaa syötynä. Tällä hetkellä meidän ainoana kasvina toimii kastanjasutipuu, joka on myrkytön kissalle. Alkuun meillä oli myös timanttiananas ja saintpaulia, jotka molemmat nakerrettiin kuoliaiksi kissojen toimesta. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ah, iso kiitos! Toi on ihanan selkeä sivu. Yleensä löytyy vaan semmoisia tekstilistoja, jotka ei ole edes aakkostettu.
   Kamalat tuholaiset! :D Toivottavasti oli edes hyvää.

   Delete

Post a Comment