13 summer survival tips for goths

Kaikille ei-gooteille muistutuksena: ÄLÄ JÄTÄ GOOTTIA AURINKOON LIIAN PITKÄKSI AIKAA! 

Monelle tummiin pukeutuvalle 20+ asteiset aurinkoiset kelit tuottavat päänsärkyä niin kuvainnollisesti kuin ihan fyysisestikin, joten itseään on ihan hyvä muistuttaa jo näin kesän alussa, miten vältellä kipeitä auringonpolttamia ja ylikuumenemista. Tässä siis 13 vinkkiä, miten selvitä kuumasta kesästä. 


1. Muista aurinkorasva
Käytä suurikertoimista aurinkorasvaa, joka ei jää tahmaiseksi tai sotke vaatteita. Kertoimet vähintään 50 sekä UVA ja UVB suoja. Muista suojata myös kasvot. Erityisesti jos olet vaalea, sinulla on punapigmenttiä ja pisamia! Kalpeus on kaunista. 

2. Pysy varjossa
Varjossa on viileämpää, mutta muista silti käyttää sitä aurinkorasvaa. 

3. Suosi keveitä ja ilmavia vaatteita 
Jätä siis Dr. Martensit odottamaan syksyä ja älyttömimmät pvc-viritykset, peruukit sekä korsetit illan viileyteen. Verkkosukkikset, mesh-kankaat ja liehuvaatteet ovat hyviä vaihtoehtoja. Mustasta ei tarvitse luopua kun sitä osaa käyttää fiksusti.
Jos olet tällainen jättireisi ja reidet hinkkaavat ikävästi yhteen hameita käyttäessä, niin lyhyet hameiden alle tarkoitettut sortsit (voit leikata sellaiset legginsseistä), sukkahousut tai talkki pelastavat tilanteen. Yhteen hinkkaavat reidet eivät siis rajoita mekoista nauttimista! 

4. Viuhka 
Itseasiassa hurja viuhkominen saa veresi kiertämään ja sinulle voi tulla entistä kuumempi, mutta joskus on vaan pakko saada kiertävää ilmaa naamalleen. Sähköinen minituuletin vähentää sitten goottipisteitä! 


5. Aurinkolasit 
Mielellään sellaiset joissa on UV-suoja, mutta häikäisyn ja pölyn torjumiseen käy ne paremman näköisetkin. 

6. Aurinkovarjo tai lierihattu 
Suojaa päätäsi ja hiuksiasi myös auringolta. Hatut toimivat myös aurinkolasien korvaajana, mikäli et sellaisia voi käyttää hirveiden vahvuuksien takia kuten allekirjoittanut. 

7. Viilennä oloa nopeasti 
Kylmägeeli tai vaihtoehtoisesti jokin rasva (esim. after sun voiteet), jonka voi säilyttää jääkaapissa tuo nopean hetkellisen viileyden. Jos rasvojen käyttö ei innosta, niin kylmä suihku, märkä pyyhe tai jääpaloilla viilentely voi myös auttaa. Naamalleen voi suihkepullosta myös ruikkia vettä, mutta siinä menee sitten meikit. Tosigootti meneekin pakastimeen istumaan. 


8. Tuuleta illalla ja yöllä 
Mikäli sinulla on lemmikkejä, asut maantasossa tai kiivettävällä korkeudella niin ole varovainen tämän kanssa. Nurkassa seisova ruumisarkku ei ehkä ole tarpeeksi pelästyttämään varkaita pois jos vieressä on parin tonnin arvoinen kone ja pleikkari. 

9. Katso mitä syöt 
Vältä tulisuutta, mausteisuutta ja raskaita ruokia. Suosi ruokia, joita ei tarvitse lämmittää uunissa tai hellalla niin et nosta kämpän lämpötilaa. Mieti myös mistä kojusta sen sushin ostat, terveisin kauhulla katseltiin Hanamissa kun melkein kolmenkympin lämpötiloissa porukka ostaa sushia teltasta. Ööömf… right… 

10. Kylmä unikaveri 
Sujauta kylmäkalle pyyhkeen sisälle unikaveriksi tai pakasta lakanat. Viileässä nukkuu paremmin. 

11. Hiki pois 
Hikisenä ei ole kiva olla, joten hommaa hyvä antiperspirantti tai käytä talkkia. Talkin huono puoli tietenkin on tummien vaatteiden sotkeminen, mutta esim. sukan sisällä kengässä siitä ei ole niin paljon näkyvää haittaa. Jos kärsit liikahikoilusta tai huomaat, että dödösi ei kesällä enää tehoakkaan, niin kokeile esim. Triple Dry tai Absolut Tor. Tor on sitten tosi tujua kamaa ja saattaa aiheuttaa aluksi kutinaa eli käytä harkiten. Pidä myös kainaloiden ihosta huolta! 12. Muista allergialääkkeet ja ötökkäsuojat 
Jos niiskuttaa, mutta et tunne olevasi kipeä niin todennäköisesti olet allerginen jollekin puusiittiöille, jotka ovat erehtyneet pesiytymispaikasta. Ne jotka jo tietävät olevansa allergisia, välttäkää ristiallergiaa aiheuttavia ruokia. Älkääkä myöskään rymytkö jokaisessa pusikossa, jos ei ole suojautunut hyttysiltä ja punkeilta. Punkit.On.Kamalimpia.Otuksia.Ikinä. Hyi. 

13. Juo! 
Tärkein kesäselviytymisvinkki. Ja tarkoitan tällä nyt ihan vettä ja kivennäisvesiä, en alkoholia. Suosi myös hyvin nestepitoisia ruokia, varsinkin jos olet huono muistamaan juomisen tärkeyden! 


Siinä kaikki mikä tuli äkkiseltään mieleen. Onko teillä jotain hyviä vinkkejä kesästä selviämiseen? Entäs, mistä saa kivoja viuhkoja tai aurinkovarjoja? Tyhjätkin kelpaa niin voin tehdä vaikka tuunaustutoriaalin.In English:

For all non-goths: don't leave your goth in the sun for long periods of time! 
And for you my dear darklings: 13 tips on how to survive the summer.

1. Remember sunblock
Preferably one that has over 50 SPF, UVA and UVB protection and doesn’t feel sticky or stain your clothes.
2. Stay in the shadows
It’s cooler there, but still remember to use sunblock.
3. Favour light and airy clothing
You don’t have to give up black but leave your Dr.Martens boots for now. Fishnets, mesh and loose clothes are your best friends.
4. Fan
Fanning (is that a word? sounds dirty :D) might help for a moment but may actually cause you to feel even hotter after a while because it makes your blood circulate more.
5. Sunglasses
Preferably ones that have UV protection, but all types will protect your eyes from dust and light.
6. Parasol or a hat
7. Fast cooling methods
For fast cooling you might want to try cold gel, some lotion that has been in the fridge for a while, cold shower or wet towel. Makes you cool fast but doesn’t last long.
8. Open windows at night
Let the cool night air in but beware thieves and don’t let your pets to escape.
9. Watch what you eat
Avoid spicy and heavy foods. Prefer foods that you don’t have to cook using oven or stove top because it’ll make your apartment even hotter. Also, watch where you buy your sushi or other foods that go bad easy.
10. Cold sleeping buddy
Cover a freeze block (we call them kylmäkalle and I have no idea what they’re called in English but google for images if you don’t get what I’m saying) with a towel and take it to bed with you. Or put your sheets into a freezer for couple of hours. You’ll sleep much better.
11. No sweat
Get a good antiperspirant or use talc. Remember that talc may show on your black clothes. If you suffer from Hyperhidrosis, I suggest you try Triple Dry or Absolut Tor.
12. Beware allergies and bugs
I hate ticks. And mosquitoes. And birches…
13. Drink!
Remember to stay hydrated! If you’re like me and forget to drink try eating some foods that contain much water.


Comments

 1. Just hyviä vinkkejä! Mä rakastan kesäisin käyttää mesh-kankaita, ja aurinkorasva on mulla nykyisin jokapäiväisessä käytössä. Mä tajusin aurinkorasvan tärkeyden vasta tatuointien ottamisen jälkeen, ja mua järkyttää, miksi kukaan ei ole puhunut auringonoton vaaroista, kun oon ennen polttanut itseni joka kesä useampaan otteeseen.

  Näin muuten yhden tutun käyttävän instastoryssaan hästägiä #tänäänpunahuomennabruna, kun hän kuvasi päivän auringonoton tuomia palovammojaan. Meinasin laittaa hänelle viestiä, että #tänäänpunahuomennaihosyöpä, mutta se olisi ollut ehkä vähän liian suorapuheista :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tunnen monta, jotka polttaa ittensä (tahallaan) kesän ekoissa auringoissa, koska se on nopea tapa saada rusketus. -.- Ei ne kuuntele järkeä kun se kultainen iho on muka niin terveen näköinen ja ah niin ihana. Saarna menee kuuroille korville ja vastauksesksi saa lopulta "Ottaisit säkin välillä aurinkoa niin et näyttäis noin sairaalta!" Ja mullahan siis se punakaan ei muutu brunaksi edes. :'D

   Delete
 2. Some really good tips. I've started to use Avenue mineral sun screen 50 factor facial cream. A bit expensive at 20 pounds sterling for 40ml . A little seems to go along way really surprise how protective it is, and I've not broken out in spots.

  ReplyDelete
  Replies
  1. All sun screens are expensive. :D I don't remember how much exactly I paid for the Garnier Ambre Solaire sun screens but the smaller one (75ml) was somewhere around 20 euros and the bigger one was like 15 euros. And these were like the cheapest ones with spf 50. :D I like using mists more because they feel a bit lighter than creams in my opinion. My friend who has really sensitive skin suggested trying Etude House Sunprise Mild Airy Finish Sun Milk.

   Delete
 3. Aika kattava selviytymispaketti! Oon nyt ollut niin tyytyväinen siihen mun hattuostokseen, josta näytin kuvan. Se on sopivan gootti ja kesäinen samaan aikaan. Duunikelpoisiin kesävaatteisiin pitäisi vielä panostaa, kun vaan jaksaisi ja ehtisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa että osottautu hyväks ostokseks! Mulla on näitä tän tyylisiä kesäks kaks kun on ainoita, jotka mitenkään istuu tyyliin. Huopaversioita onkin sitten enemmän. :'D
   Onneksi ei itellä ole vielä huolta vaatteiden työsoveltuvuudesta. Kukaan ei kattele mitä mulla on päällä kun istun himassa vaan päivät koneen takana.

   Delete

Post a Comment