Stereotypes


Tämä olisi ehkä ollut ajankohtaisempi joskus 5-vuotta sitten. Hyviä alternativeblogeja on nykyään hankala löytää, se on tiedetty jo jonkin aikaa. Uudet kuolevat parin postauksen jälkeen kun lukijoita ei ilmesty ja vanhat lopettavat, hylkäävät skenen tai siirtyvät Youtubeen. Bloggaaminen kun ei ole muodikasta ja tyhjälle blogille höpöttäminen turhauttavaa. Vlogi ja instatili vetävät enemmän kiireistä kansaa luokseen.

Ulkomaalaisia goottiblogeja taas vaivaa kamalat layoutit, huonot/pienet kuvat, sekä ornamenttien ja violetti/puna-mustan väriyhdistelmän liikakäyttö ja muutenkin yleinen halloweenroinafiilis. Älkää nyt loukkaantuko, jokainen saa tykätä mistä tykkää. :D Itse tykkään modernimmasta ja luonnonläheisemmästä – ornamenttihalloweenmuoviroinaa vaan pienissä määrin ja violettia ei yhtään.

Ehkä osasyynä pohjoismaisten blogien laatuun on se, että täälä ei oikein saa mistään halpaa halloweenroinaa tai goottivaatetta, vaan meidän on pakko olla luovia sisustuksen ja pukeutumisen suhteen. Suomalaiset nyt noin yleisestikin stereotypian mukaan ovat hyvin luonnonläheisiä ja jalat-maassa ihmisiä sekä arvostavat laatua. Täälä ei oikein voi paeta luontoa – ei edes pääkaupunkiseudulla.

Mutta kuinka monesti olenkaan kuullut lokakuussa valittelua siitä, kun meille ei ole kivoja halloween koristeita tarjolla Suomessa! Itsekin marisen joka lokakuu asiasta! :3 Ehkä tänä vuonna osaan vaan hymyillä sille vähäiselle kitch-romulle ja olla onnellinen niistä muutamasta miellyttävästä kynttilästä ja tarroista.Stereotypioihin en oikein osaa ottaa kantaa. En ota niitä vakavasti, mutta en loukkaannukaan niistä. Ne ovat vaan suuntaviivoja, jotka auttavat tilanteen hallinnassa ja antavan jotain puheenaiheita kohdatessa uuden ihmisen. Jotkut stereotypiat ovat ihan vääriä, kuten se, että kaikki gootit ovat saatananpalvojia, satanisteja, masentuneita ja viiltelevät itseään hautausmaalla juoden viiniä. Niin kauan kun stereotypioihin ei suhtauduta totuutena, niin kauan niistä ei pitäisi olla harmia. Valitattavastihan on niitä, jotka tuohonkin esimerkkiin vakaasti edelleen uskovat, mutta en haluaisi elää maailmassa, jossa ihan kaikessa mennään tyhmien ehdoilla.

Näitä kuvia saa käyttää, jos osaat käyttäytyä: eli käyttää kuvaa järkevästi ja hyvällä maulla, linkata blogiini (mieluiten etusivulle), et koske vesileimaani, ja kiva olisi, mikäli jättäisit kommenttia kuvan käytöstä. Ei markkinoinnillista käyttöoikeutta, eli et saa käyttää kuvaa tienaamismielessä tai mainostamiseen.

Millaisena sinä näät alternativeblogit? Oletko törmännyt johonkin hassuun stereotypiaan?
In English:

This would have probably been better 5 years ago when people still blogged. Its hard to find good alternative blogs these days, which is no news to anyone. New blogs die before they even start, and old bloggers either move to youtube, leave the scene or stop blogging altogether. Blogging isn’t cool and vlogs and Instagram pull in more crowd. 
Many of the non-Nordic blogs suffer from ugly layouts, have small or bad quality photos, are overloaded with ornaments and red/purple and black combo. The overall feel is like it was Halloween every day. Don’t get me wrong, there’s nothing wrong with ornaments and those colour combinations but only when they’ve been used in small amounts and don’t fill up the whole décor. I myself like a bit more earthy combined with designer looks. And I don't like purple...
As Halloween isn’t such a big deal here in the north, we can’t even decorate our houses with kitchy Halloween stuff. Might be the reason why Nordic blogs feel more creative – we have been forced to be creative. And still, every Halloween we complain about the lack of Halloween stuff we can choose from. I know I do. Maybe next October I can just enjoy the candles and stickers I find and not dream about filling up my house with cheap plastic. 
I don’t know much about stereotypes. I don’t take them seriously nor do I get offended by them. They’re just guidelines on what to expect from a certain situation and gives you something to talk about when meeting odd people. Some stereotypes are wrong, like the one about all goths being satan worshippers, Satanists, depressed and that they cut themselves at the graveyard while drinking wine. But as long as you don’t trust stereotypes and think that all stereotypes are true I see no harm in them. I know there are people who can’t seem to separate the truth from what they believe in, but what can you do. I wouldn’t want to live in a world that’s been build taking every stupid person into consideration. There shouldn’t be the need to include warnings like “don’t dry your cat in the microwave” on the microwave. 
You can use these pictures if you can behave, meaning: you use them with reason and with good taste, you link back to my blog (preferably on the front page), you leave my watermark untouched, and it would be nice if you commented here so that I know that you’ve borrowed my picture. No commercial use of any kind. 
So, how do you feel about alternative blogs these days? Have you bumped into odd stereotypes?

Comments

 1. Just tarkalleen sitä, mistä eilen juteltiinkin! Alternativeblogeja kuten muitakin blogeja on kyllä niin moneen lähtöön. Osa on enemmän tosissaan tehtyjä ja osassa valloillaan ovat huonolaatuiset bilekuvat yms. :D Musta olisi kiva nähdä alternativeblogeissa vähän enemmän sellaisia valtavirtablogien postausaiheista tehtyjä alternativeversioita. Itse ajattelin esim. syksyllä minulle tulevasta Bette Boxista fiilikset näin synkiönäkökulmasta :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ajattelin tosiaan että se olis ihan kiva purkaa tänne, kun aihe varmaan pyörinyt muillakin päässä ja pääsin sitäkautta aiheesta kukkaruukkuun. :D
   Oon itekkin ajatellu tota valtavirtablogien sisältöä paljon nyt viimeaikoina ja ammentanu sieltä enemmän inspistä vaikka ne blogit itsessään ei kiinnostaiskaan.

   Delete
 2. Tässä on itsekin tullut tuskailtua kerran jos toisenkin sitä miten suurin osa alttisblogeista on lopettanut toimintansa ja uusia ei vain tule. Välillä kieltämättä on sellainen olo että olen vanha jääräpäinen pieru kun jumitan bloggerissa jaarittelemassa enkä vain opettele aktiivista instagramin käyttöä : D (mutta kun ei ne ole sama asia!) Jollain surullisella tavalla valtaosan blogeista lopetettua tuntuu siltä kuin olisi menettänyt monta ystävää kerralla, olen sen verran kotirotta että valtaosa kommunikoinnista kun tapahtuu netissä. Alttisblogit ovat olleet minulle niitä harvoja paikkoja joissa olen päässyt kosketuksiin ihmisten kanssa joilla on samanlaisia mielenkiinnonkohteita kuin itsellänikin.

  Ehkä oudoin stereotypia johon olen törmännyt on se että olen yksinkertaisesti paha ihminen. Silloin kun minulla oli irokeesi ja pukeutuminen oli vahvemmin gootahtavaa, eräs tätönen uskoi tosissaan että olen skinhead ja on myös kuulemma kutsunut minua siksi tähän päivään saakka jos minä tulen ihmeen kaupalla puheeksi. Toinen tomppelijuttu johon olen törmännyt on se että pukeudun koska haluan että ihmiset vaikuttuisivat tai säikähtäisivät jollakin tavalla : D Mietin kuulemma jo aamulla vaatteita pukiessani millaisia reaktioita tulen ihmisissä herättämään kaupungilla ja sitten tarkkailen niitä odottaen että joku tulee keskustelemaan kanssani ulkonäöstäni. Enkä minä ole enää edes erityisen rajun näköinen, voin vain kuvitella mitä räväkämmin tälläytyvät saavat osakseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Instassa on jotenkin tosi rajalliset mahdollisuudet ilmasta mitään, koska ei kukaan lue sitä kilometripostausta kuvan alta. Helppo, nopee ja hauska platformihan se on, mutta kyllä mä mieluummin luen jonkun tekstin jota on höystetty kivoilla kuvilla kun toisinpäin.

   Se tuntuu just ekä melkein siltä kun kavereita katoais! Varmaan osa siirtyy just sen läheisen kontaktikokemuksen takia youtubeen, koska kun sä näät ne puhumassa, niin tuntuu enemmän siltä kun tuntisit ihmisen. En tiedä. Tää pieni blogikommuuni on kyllä mulle paljon läheisempi. ♥

   Mulle kilju joku kaljotteleva miesjoukko joskus että oon varmaan anarkisti kun olin pukeutunu punamustaan. Sinisillä hiuksilla saan jostain syystä perskipeisen feminismileiman tai että oon Sanni-fani. Porukka myös pettyy kun en kuuntele tavallisia gootti- tai hevibändejä ja animemangahörhöleimasta en pääse millään vaikka mä en edes ole lukenut eläessäni yhtään mangaa! :'D

   Mutta toi sun kokemus on kyllä jo jotain! Ne tädit varmaan sitten ajattelee pukeutuessaan miten sulautua lähimpään tapettiin!

   Delete
  2. Miklan kirjoitustaidot menisi instassa kyllä ihan hukkaan! <3

   Delete
  3. Harmi ettei täälä oo tykää-nappia! :'D Mä niin kannatan tota Marun kommenttia.

   Delete
 3. Ai että, juuri tässä yksi päivä tuskastelin kun yritin etsiä uusia blogeja että vähänkään valtavirrasta poikkevia ei kyllä paljoa enää ole. Olen itsekin tosin sortunut instan käyttöön siinä, että sinne jakaa huomattavasti useammin kuvia kuin blogiin. Silti tykkään kyllä kirjoittaakin ja blogiin saa kuitenkin laitettua useamman kuvan kerralla. Youtube-kanavia en seuraa, koska luen postauksia mieluummin kuin katson videoita.

  Toivoisin että ihmiset innoistuisivat blogeista uudestaan, koska se varmasti inspiroisi itseäänkin kirjoittamaan useammin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Instaan on tosi helppo jämähtää jakamaan kuvia, varsinkin jos ei ole mitään oikeaa sanottavaa niin blogiin laittaminen tuntuu vähän hassulta. Eikä siinä mitään pahaa! Hauska somekanavahan se on.

   Toivotaan, että bloggaamisesta tulee taas joskus suositumpaa!

   Delete

Post a Comment