Pet peeves

Istuin eilen suihkun lattialla ja opettelin uudelleen hengittämään veden hakatessa takaraivoa. Tehtävälistani paisuu aina vaan kun huomaan unohtaneeni sieltä jotain ja deadlinet hiippailevat nurkan takana kuin mikäkin japanilainen pitkätukkainen mörkö älisten itsestään sähköpostien ja kalenterihuomautusten muodossa. Sitten olisi se elämäkin, mitä pitäisi tässä muka ehtiä harrastamaan. Se on nyt rajoittunut lähinnä nukkumiseen, syömiseen, Youtubeen ja Netflixiin. Mitään muuta ei vaan jaksa. Olen siis elossa, vaikka minusta ei mitään muuta kuulukaan kuin mystisiä Instagram stories -päivityksiä.


Koska nyt vaan joko väsyttää tai ärsyttää, niin päätin kirjata ylös tämän hetken suurimmat pet peevesit, eli pikkujutut, jotka saavat pään räjähtämään. Nyt ei siis puhuta esim. eläinrääkkääjistä, vaan ihan tavallisista jokapäiväisistä pienistä asioista, joita kanssaihmiset tekevät ja saattavat minut samalla raivon partaalle. Ehkä niiden käsittely paperilla auttaa loppupäivää.


1. Syömisäänet. 
Yritän kovasti olla vihaamatta sinua ja ääniäsi syödessämme mutta se taitaa valitettavasti näkyä naamasta välillä… 

2. Liian lähelle tulevat ihmiset. 
Olen nyt niin hermostunut, etten halua tuntea hengitystäsi niskassani ja haistaa sinua ellet ole poikaystäväni. Tiedän, että sinun pitää nähdä ruutu, jolla työskentelemme, mutta pyytäisikö minua vaikka kääntämään sitä enemmän tai suurentamaan tekstiä, mikäli et näe. 

3. Metron, junan ja ratikan ovien tukkijat. 
Siis ne ihmiset, jotka haluavat sisälle. Eikö kukaan opettanut, että aina ensin päästetään ihmiset ulos ja sitten vasta mennään sisään? Tekisi mieli taputtaa näitä tyyppejä olkapäälle ja kertoa ettei heillä ole hätää, koska selkeästi pelkäävät junan lähtevän heti kun viimeinen ihminen astuu ovesta ulos. 

4. ”Ei mennyt kuin Strömsössä”, ”Tanhupallo”, ”Askarrella paskarrella”. 
Ymmärtääkseni mitä sinä oikein höriset, jouduin etsimään mistä mokoma sanonta tulee. Mikä on Strömsö? Miten sielä meni? Häh? Tanhuaminen on sukua siivoamiselle vai humpalle? Onko sillä jotain tekemistä jumppapallon kanssa? Ja paskartele kuule ihan keskenäsi, minä en halua kuulla PASKARTELUISTASI. Se kuulostaa paskan käsin levittämiseltä lattialle ja siihen hymiön piirtämiseltä. 

5. ”GUUURRLLLLL!!!” 

6. Honottaminen. 
Eli se nenään puhuminen, jota erityisesti moni julkkishomo ja -transu tekee. En tiedä onko tämä tarkoituksellista vai ei ja olen pahoillani, mutta se käy vaan niin pahasti korviin. 

7. Kielipoliisit ja pilkunnussijat. 
Jos lauseen merkitys muuttuu tai lauseessa ei ole mitään järkeä, niin näistä voi huomauttaa. Ihan jokaisesta pilkku- ja yhdyssanavirheestä tai finglishistä ei kuitenkaan tarvitse nillittää, jos asia kuitenkin tulee perille. 

8. Kulttuurinen lainaaminen ja kulttuuripoliisit. 
Olen niiiiin täys tätä aihetta. Miten jostain leteistä saadaan niin iso herne nenään?! Ymmärrän kyllä, mutta en todellakaan allekirjoita, mikäli kyseessä ei ole tarkoituksellinen kulttuurin pilkkaaminen. Kulttuuri ei ole loppuva resurssi ja esimerkiksi rastat eivät ole vain tietyn ryhmän keksimä juttu. Kulttuurien sekoittuminen on väistämätön asia globalisoituvassa maailmassa ja ihan validi keino edistää moninaisuutta ja ilmaisunvapautta. Kiljumista parempi ratkaisu on järjestää vaikka kursseja joogan historiasta ja alkuperästä, jos tietämättömyys mielestäsi on rikos. 

9. Väärin esitetty aikamatkailu. 
ARGH! Mun kanssa aikamatkailujuttujen katselu ei ole suositeltavaa, ellei leffa/sarja osaa käsitellä aihetta oikein. Viimeisin esimerkki on Netflixin Flash, joka saa ohimosuonen sykkimään pahasti. Katsotaan pystynkö katsomaan seuraavaa Avengerssiakaan. 

10. ”No tehkääs” 
eli huonosti ohjeistettu tehtävä, jonka oletetaan olevan selvä. Samaan kategoriaan menee ”onko jotain kysyttävää”, kun olet niin pihalla, ettet edes tiedä mitä kysyä. Mitä tässä tilanteessa voi muuta sanoa kuin ”HÄH!?” 



Jos tästä mitään muuta hyödyin, niin ruokahalu ainakin heräsi ja tehtäviin siirtyminen ei vituta enää. Javascript ja JSON kuulostavat oikeastaan hyvältä idealta nyt ja pari esseetäkin menee ehkä illalla kevyesti. Älkää ihmetelkö, jos minua ei näy. Saatan palata vasta joulukuussa kun kurssit ovat paketissa.



In English:
I've been either tired or pissed most of the time lately. My To Do list is getting bigger and bigger and deadlines are like a monsters lurking behind the corners and they remind you of their presence by sending you e-mails. To relieve my annoyance, I made a list of my current pet peeves.

1. The noise someone makes when they eat
2.  People invading my personal space
3. People who are trying to get in and stand in front of the doorways of trains, trams and undergrounds blocking from those who are trying to get out
4. Some new Finnish idioms and expressions that come mainly from reality shows
5. "GUUURRLLL!!!"
6. People who talk through the nose
7. Grammar Nazis
8. The debate about cultural appropriation
9.  Poorly constructed time travel plots in movies and series
10. "Well, get to work" when you have not been given comprehensive instructions
11. Link: This sound

If anything, making this list made me hungry and I feel like Javascript and JSON sound like the best idea to tackle right now.  Don't worry if you don't see me here for a while. I'll come back when the deadlines stop breathing down my neck.

Comments

  1. Ei vitsi, just kaikkia tommosia juttuja mietin itsekin viime viikolla! Väsyneenä on helppo ärsyyntyä niin hölmöistä asioista :D Mieleen jäi mm. junamatkustaja, jolla oli jotenkin vain selittämättömän ärsyttävä tapa niiskuttaa nenäänsä. Tämän hetken inhokkisanoja taas ovat tsirbula ja protsku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tsirbula?! :'D
      Rään ryystäminen ja eksessiivinen niiskuttaminen ovat kanssa sellainen, joka saattaa alkaa ottaan pattiin julkisissa.

      Delete
  2. Elämäntilanteemme kuulostaa tällä hetkellä aika samalta (paskalta) : D Samaistun etenkin tuohon "No tehkääs!" kohtaan. Raivostuttavaa, huonosti ohjeistettu tehtävä teettää tekijöillään tuplasti enemmän työtä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niimpä! Sen energian ja ajan voisi kuluttaa siihen tekemiseen ja oppimiseen eikä siihen, että tehdään ensin väärin ja sitten uudelleen tai yritetään monta tuntia selvittää, mitä ihmettä pitäisi tapahtua. :D

      Delete
  3. Mulla on ollut ihan samanlainen syksy, koko ajan joku deadline häämöttää ja tehtävien palautus jää ihan viime tippaan. Onneksi kohta on joululoma niin pääsee hengähtämään. :) Mua ärsyttää kans tollaset törpöt kanssamatkustajat, ja niitähän Turussa riittää. Mua ärsyttää, kun bussikuskit ei moikkaa takaisin, tai kun nousen käytävälle jotta ikkunapaikalla olija mahtuu lähtemään eikä tämä sano kiitosta. Pieniä asioita, mutta mua ärsyttää tollanen peruskäytöstapojen puuttuminen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joululoma ♥
      Onneksi oon nyt menny lähinnä junalla niin ihmisten kanssa ei tartte kommunikoida, ja vaan muutama pysäkki niin ei tartte edes istua. Itekkin kyllä syyllistyn bussissa aika usein tohon etten kiittele ketään turhista. :'D Saan myös välillä vihasta huutelua perään kun kiitoksia ei kuultu, vaikka sanoinkin, koska puhun senverta hiljasella äänellä, mikä on tehny sen että ei kiinnosta edes kiittää ketään.

      Delete

Post a Comment