Benefits of a cohesive style

Olen pohtinut nyt paljon vaatteita, tyyliä ja ekologisuutta. 

Olen ilahtunut, miten paljon mediassa nyt puhutaankaan pikamuodin huonoista vaikutuksista ja ihmisiä kiinnostaa yhä kasvavassa määrin ekologisuus ja eettisyys. Monet ovat alkaneet ajattelemaan omaa kulutustaan ja vaatekaappinsa sisältöä, kuin myös sitä, mistä vaatteet tulevat ja mikä vaikutus niillä on ympäristöön. En kuitenkaan nyt aio ottaa kantaa syvällisemmin pikamuotiin, sen haittoihin jne – niistä voitte lukea muualta, tai sitten tehdään niistä ihan oma postauksensa tulevaisuudessa, mikäli minun näkemykseni aiheeseen kiinnostaa.


Tänään minua kuitenkin kiinnostaa, miten oman tyylin löytäminen vaikuttaa elämään ja kulutustottumuksiin. Kokosinkin siis viisi hyvää asiaa, jotka kumpuavat itsensä tuntemisesta ja oman tyylinsä löytämisestä:

1. Voit helposti rakentaa vaatekaapistasi toimivan kokonaisuuden.
Vaatteiden yhdistelystä tulee huomattavasti helpompaa, kun ne edustavat sitä sinulle ominaista tyylisuuntaa ja ovat harkittuja. Tämä tekee yksittäisistä vaatekappaleista paremmin yhteensopivia ja vähentää näitä kuuluisia "mulla ei ole mitään päällepantavaa" -päiviä.

2. Uusien vaatteiden ostaminen on helpompaa ja virheostosten määrä vähenee.
Tiedät millaisia vaatteita haet, mikä sopii kaappisi muiden vaatteiden kanssa yhteen ja mitä tulet käyttämään.

3. Uskallat panostaa kalliimpiin vaatteisiin.
Ja toivottavasti haluat kalliin asian säilyvän pitkään hyvänä ja niinpä panostat myös samalla laatuun. Kun tiedät oikeasti, mikä on tyyliäsi, ei siitä maksaminen tunnu niin pahalta. Jos pelottaa ostovaiheessa, että vaatteelle ei tule käyttökertoja (sen ulkonäön tai ominaisuuksien vuoksi), se on parempi ehkä jättää ostamatta.

Itse etsin nyt esimerkiksi maihareita ja tiedän tasan tarkkaan, millaiset haluan ja olen valmis maksamaan hyvälaatuisista. Mistä johtuu se, että hankintaprosessi on kestänyt jo pari vuotta, sillä oikeanlaisia, joiden kanssa haluan kävellä monta vuotta, ei ole tullut vastaan. Täydellisyyttä etsiessä.

4. Näytät itsevarmemmalta ja luot omaa brändiä.
Kun sinusta tuntuu hyvältä ja viihdyt vaatteissasi, itseluottamuksesi nousee ja se näkyy! Henkilökohtainen brändi on myös yksi muotisana, jota ammatti-ihmiset tykkäävät viljellä, ja pukeutuminen on yksi osa sitä. Vaikka et mikään somejulkkis haluaisikaan olla, niin oman brändin luonti auttaa myös työnhakumarkkinoilla erottumiseen ja moneen muuhunkin asiaan.

5. Turhat vaatteet vievät kaapistasi vähemmän tilaa.
Vähemmän turhuutta tiellä => helpompi löytää tärkeitä asioita => vähemmän stressiä.
Niin virheostosten määrän vähenemisen johdosta, kuin myös siksi, että osaat katsoa nykyisiä vaatteitasi uusin silmin. Jos jokin asia ei vaan ole tyyliäsi, miksi hilloaisit sitä kaapissa vuosikausia? Anna niille vaatekappaleille uusi elämä jonkun toisen kaapissa tai tuunaa ne. Esimerkiksi puuvillaisen vaatteen värjäys on suhteellisen helppoa. 


Uskon, että vaatekauppojen viidakossa on helpompaa selvitä, kun tietää kuka on, mitä käyttää ja kuinka kauan haluaa vaatteensa kestävän ja käytettävän. Tyyli toki muuttuu ajan saatossa, mutta paljon siitä jää myös jäljelle ja prosessi etenee normaalisti aika hitaasti. Tietty aina joukkoon mahtuu niitä, jotka haluavat vaatekaapin taipuvan moneen eri tyyliin, ja niitä, jotka vaihtavat tyyliä lennosta. Poikkeus vahvistaa säännön, kuten vanha saksanmaikkani jaksoi aina hokea.

Mitä mieltä itse olet? Onko oman tyylin löytämisestä mitään iloa vai onko ihan sama mitä päälleen pistää kunhan siinä sillä hetkellä tuntee olonsa hyväksi?



In English:
Lately I've been fascinated by clothes, style and environmentally friendliness. I'm happy that more and more people are starting to think about their consumption habits and the effects on the world we live in. But I'm not focusing on that today. Today, I wanted to take a moment to think  how does finding your own style benefit you and how does it impact the way you buy things. So I made a small list:

1. It makes it easier to build an efficient wardrobe.
Combining becomes easier when you have a cohesive style and you have thought through the items that you have. This also removes those days when you think you have nothing to wear.
2. Shopping gets easier and you buy less items that are a mistake.
You know your style, what goes with it and what doesn't.
3. You dare to buy more expensive and hopefully more durable clothes.
When you know what you like, it's less likely that you buy something that you hate the next week so buying something expensive is less risky. Also, if you spend a huge amount of money on something, you might want to keep it around a bit longer and that's why you'll be more likely to pay attention to its durability.
4. You look more confident and build personal brand.
Confidence shows. Personal branding is a trend word these days, but not for nothing. It helps you on many fields, so keep that in mind.
5. It makes it easier to give away the clothes that don't fit your style.
Less pointless stuff on the way => easier to find what you're looking for => less stress.

I believe that when you know yourself, your style and how long do you want to wear the clothes that you buy, it is easier to survive the jungle that is the clothing stores. I know, style changes over the years, but usually it's a small constant change and takes time. And yes, there are those who like to change the entire content of their wardrobe at once. Exception proves the rule, like my German teacher always used to say.
What do you think? Does finding your own style have any benefits or is it all the same what you wear as long as you feel great in that very moment?

Comments

  1. Ajankohtainen ja mielenkiintoinen kirjoitus, täälläkin on vaateasiat mietinnän alla. Karsin tässä vähän aikaa sitten vaatelipaston todella raa'alla kädellä ja jäljelle jäi vain niitä vaatteita mistä oikeasti tykkään. Pienen inventaarion päätteeksi tajusin että kaikki ne hajamieliset heräteostokset hukuttivat mun lempivaatteet alleen ja aiheuttivat sellaisia "yhyy mulla ei ole mitään puettavaa" ja "yhyy mulla ei ole omaa tyyliä" fiiliksiä. Nyt kun lipasto on siisti, on helpompi hahmottaa mahdollisia asukokonaisuuksia, eikä tee edes mieli ostella uusia juttuja kun niille ei ole tarvetta. Tuli myös tajuttua että onhan mulla tyyli sittenkin, vieläpä hyvin selvä sellainen : D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jostain kumman syystä ne tyhmät heräteostokset on aina siinä oikeiden käyttövaatteiden tiellä tuomassa vaan mielipahaa!

      Allekirjotan että sulla on aika selkeesti oma tyyli. :D Sitä vaan on ehkä ite hankala hahmottaa jos kaappi pursuaa ylimäärästä. Me ulkopuoliset kun nähdään vaan ne karsitut osat.

      Delete

Post a Comment