Top 5 board/card games

Pimeät illat ja sateiset päivät ovat mitä parhainta aikaa viettää sisällä kavereiden kanssa lautapelien ääressä, varsinkin jos menojalka ei vaan vipata tai alkutalvi masentaa. Tämän lisäksi lautapelit ovat yksi harkitsemisenarvoinen joululahjaidea, jos jollain nyt vielä viimehetken lahjaideat hukassa.



Meillä oli pieni tetris-tilanne lautapelihyllyllä, eli pelejä on muutama, mutta siirsin yhden pelin lisäosat poikaystävän vaatekaappiin ja hylly ei enää aiheuta päänvaivaa. Oman pelikokoelman lisäksi on tullut pelattua myös muutamaa muutakin peliä, mutta aika usein hyvä peli päätyy myös omaan hyllyyn. Huonoimmat taas karsiutuvat pois kun tila loppuu. 

Kaikki luettelemani pelit ovat englanniksi, eli jos se ei ole vahvin kielesi, niin Hanabi on näistä ainoa, joka ei kielitaitoa vaadi ohjeiden lisäksi yhtään. Toki kommunikointia muiden pelaajien kesken vaaditaan, mutta jos pari väriä osaat öristä ja numerot 1-5 sujuvat pelaajien kesken, niin hyvin menee. Kielitaidosta huolimatta suosittelen näitä, sillä mikäs sen parempaa, kuin muiden kanssa oppiminen. Peli harvoin kaatuu siihen, että kysyt, mitä jokin tarkoittaa.


Talisman 
Peli on klassinen fantasialautapeli, jonka julkaisujuuret ulottuvat kasarin alkuun. Tällä hetkellä kaupoissa on myytävänä 4. painos, mikä ei mielestäni poikkea toisesta painoksesta, jota olen myös pelannut. Lisäosat tuovat peliin mukavaa vaihtelua ja niitä on tarjolla eri hintaluokkaisia, ja peliin lisää tuovia tai pelimekaniikan muuttavia. 
2-6 pelaajaa pelaa valitsemillaan fantasiahahmoilla seikkaillen läpi laudan löytääkseen Talismanin sekä Herruuden Kruunun ja tuhotakseen vihollisensa. Peruspelin lauta koostuu kolmesta vyöhykkeestä, joista sisemmillä on aina vaan kurjempaa selvitä. Matkaan mahtuu lohikäärmeiden kanssa taistelua, erinäisiä seuraajia, varusteiden ostamista, sammakoksi muuttumista ja hahmonsa kehittämistä. 
Pelin kesto on 1-5 tuntia omien kokemuksieni mukaan. 
En tiedä, tykkäisinkö tästä pelistä näin paljon, jos olisin aloittanut sen pelaamisen vasta nyt, mutta koska minulle siinä on historiaa, joten olen hieman puolueellinen. Toisaalta, perinteinen fantasia on lähellä sydäntä, eli hyvin mahdollista, että tämä pääsisi listani kärkeen muutenkin. Pelihahmot tulevat tylsinä harmaina, mutta jos olet kuin minä, on niiden maalamisen mahdollisuus vaan plussaa.


Machi Koro 
Machi Korossa sinä toimit uneliaan kaupungin pormestarina ja pyrit rakentamaan kaupungistasi tuottavampaa kuin muiden kaupungit. Tehtävänäsi on avata kaikki maamerkit ennen vastustajiasi. 
Peli on nopeatempoinen ja koukuttava strategiakorttipeli. Ostat erilaisia yrityksiä (kuten maatila tai kahvila), jotka tuottavat sinulle lisää rahaa, jos saat oikean nopan silmäluvun. Raha tulee joko pankista tai muilta pelaajilta korttien mukaan ja raha voidaan kuluttaa maamerkkien avaamiseen tai uusien tiluksien ostamiseen. 
Peli sopii hyvin niin kilpailuhenkisille, kuin meille, joilta kilpailuvietti puuttuu lähes kokonaan. Oma pelitaktiikka ja noppatuuri ovat hyvässä kombossa tässä pelissä. Pelaajamäärä on 2-4 (jollain lisäosalla voi nostaa pelaajamäärää) ja pelissä menee noin 30-45 minuuttia, paitsi jos joku jää junnaamaan päätöksiensä kanssa. 


Dead of Winter 
Dead of Winter sijoittuu aikaan, kun zombit ovat vallanneet maan ja sinun tulee selviytyä invaasiosta. Se on yhteistyöpeli, jossa on myös satunnainen mahdollisuus pelata petturia (mutta itse vihaan tätä aspektia peleissä ja vaadin, että sitä ei oteta mukaan, jos minä olen mukana, joten ei puhuta siitä  #ilonpilaaja). 
Pelaajat saavat pelattavakseen kaksi hahmoa (esim. rekkakuski ja äiti, tai koira ja ninja). Teillä on siirtokunta, jota puolustatte sisään änkeäviltä zombeilta ja lisäksi on erinäisiä paikkoja (poliisilaitos, koulu, bensis jne.) joissa voitte vierailla etsimässä tavaraa ja varusteita. Mikään paikka ei kuitenkaan ole suojassa lihanhimoisilta ruumiilta ja matkustaminen paikkojen välillä on hahmosta ja välineistä riippuen riskialtista. 
Peliin mahtuu 2-5 pelaajaa ja mitä isompi porukka, sen paremmaksi mielestäni peli muuttuu. Peli on kestoltaan listani pisin, eli siinä saattaa hyvinkin vierähtää muutama tunti. Sopii myös meille zombirajoittuneille. 


Hanabi 
”Hanabi” on japania ja tarkoittaa ilotulitusta. Tämä päättely- ja yhteistyökorttipeli on ovela ja vaatii hieman keskittymiskykyä. 
Pelin pakassa on viisi väriä, joissa on numerot 1-5. Kortteja on tarkoitus pelata pöytään numerojärjestyksessä väreittäin. Itse et näe omaa kättäsi, vaan muut pelaajat joutuvat auttamaan sinua selvittämään, mitä kädessäsi on. Vihjeiden antaminen on tiukkaan säädeltyä ja se maksaa vihjemerkkejä. 
Pelaajamäärä on 2–5 pelaajaa ja pelin pituus noin 20–30 minuuttia. 


Gloom 
Gloomissa pelaajat (2-4) ohjaavat surkimuksia täynnä olevaa perhettä tavoitteenaan hahmojen kärsiminen sekä mahdollisimman traaginen kohtalo. Vastapuolen pelaajat yrittävät kääntää muiden perheiden kohtaloa iloiseksi. 
Jokaisessa perheessä jäseniä on 5 kappaletta, ja jokaisen tarinaa on tarkoitus edistää pelin kuluessa. Voit pelata myös ilman tarinaa, mutta mielestäni tämä on senverta hauska aspekti pelille, että suosittelen kokeilemaan. Toinen hassu yksityiskohta on pelin läpinäkyvät kortit. Hahmokorttien päälle pinotaan muita kortteja, jotka muokkaavat alla olevan kortin ominaisuuksia. Voit pelata kortteja omiin tai vastapelaajan pinoihin. 
Peliaika on jotain tunnin luokkaa. Lisäosia ja erilaisia versioita löytyy myös, esimerkiksi Fairytale Gloom, joka perheiden sijaan keskittyy satuhahmojen surkeisiin kohtaloihin. 


Mainintana vielä muutama muu viihdyttävä peli, jos mikään ylemmistä ei napannut: Flash Point, Muuttuva Labyrintti, CarcassonneStuffed Fables, Tsuro sekä Codenames – pictures.
Näiden lisäksi mainittakoon Huhupuheita, joka on enemmänkin ehkä seuraleikki, kuin peli, mutta takuuvarma hauskuus ja jäänrikkoja. Se on Aliaksen, piirrä ja arvaan sekä rikkinäisen puhelimen sekoitus.

Bonuksena vielä Taan suositukset, jos ette mua halua uskoa: Battlestar Galactica, Kingdom Death: Monster, Tsuro, Flashpoint ja Dark Souls: The Board Game.

Mikä on sinun lempparipelisi kun puhutaan tällaisista pöytä-/lauta-/korttipeleistä?
Oletko enemmän rehellisten yhteistyöpelien perään, kutkuttavatko petturipelit mieltäsi vai pelaatko mieluiten vaan puhtaasti muita pelaajia vastaan?
Vai oletko niitä tyyppejä, jotka eivät seurapeleistä perusta?

Jos pelaat Galacticaa ja olet Cylon, joka ei jää kiinni, niin hyi sinua, mene pois.


In English:

Winter is kinda cold and dreary time, so what better way of spending time than playing games with friends. Also, christmas is coming and in my opinion games make a good choice of gifts, if you're still in need of an inspiration. So what else could I do but to list my favourite games! We have a lot of board games and I've played more than we own. I try to summarize this to my best effort, so sorry if it is weird. ♥
Talisman, Machi Koro, Dead of Winter, Hanabi and Gloom are, in my humble opinion and many years of experience, the ones that I can recommend you to look into. 
Talisman and Dead of Winter are adventure games with roleplay-kinda aspect. Talisman has fantasy setting and Dead of Winter sets in zombie apocalypse. Both games take roughly 1-5 hours depending on your friends and luck. Dead of Winter is co-operative where as in Talisman you play against your pals. Talisman takes 2-6 players and DoW 2-5 players.
Machi Koro is a fun, fast pace, strategy card game, where your goal is to build and manage a growing city. You can play it without any apparent strategy, so it works well with those who just want to have fun as well as those who like to strategize. 2-5 players and the game takes roughly 30-45 minutes.
Hanabi is a co-operative game like no other. There are 5 colours that each have numbers from 1 to 5. Your goal is to play those cards on a table in number order, by colour. What makes this funny, is that you can see other players' cards but not your own, so it takes a bit of concentration. This game takes roughly 20-30 minutes.
Gloom is a must game for all goths who like to play card/board games. It's a card game where each player plays a family and tries to make that family's life miserable and finally kill them off, while making other players families happier. It's partly a story telling game, but you don't have to include that bit you don't like, but I suggest you give it a go for it makes this game even more fun.
If none of the above peaked your  interest check these out: Flash Point, Telestrations, Labyrinth, Carcassonne, Stuffed Fables, Tsuro and Codenames - pictures. If you don't believe me, here is my boyfriend's list: Battlestar GalacticaKingdom Death: Monster, Tsuro, Flashpoint and Dark Souls: The Board Game.
What's your favourite game?

Comments

  1. Carcassonne, Guillotine, Skip-bo ja The great Dalmuti. _b

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carcassonne vaikutti kivalta, mutta siitä on kauan kun sitä oon pelannu. Muut on ihan tuntemattomia :)

      Delete
  2. Me ollaan tykätty hulluna Gloomhavenista, siinä riittää totisesti pelattavaa. Lisäksi tykkään War of the Ringista, tosin pitkä aika edellisestä pelistä. Juopottelupeleistä munchkinit on ihan parhaita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gloomhaven kuulosti hyvältä kun kävin lukemassa siitä lisää! Ite en niin Munchkiniin päässy sisälle, mutta en tainnu olla ees humalassa yhtään niin voi vaikuttaa. :D Kännissä se voikin olla hupaisaa.

      Delete

Post a Comment