Pyyhkeiden parasta ennen päivä

Tulevaisuudessa häämöttävän muuton innoittamana olen käynyt pikkuhiljaa kodin eri esineistöä läpi, sillä kerrankin on sellainen tilanne, että sen voi tehdä kaikessa rauhassa, ajatuksella ja siihen on motivaatiota. 


Katsellessani pyyhelaatikkoamme ja hypistellessäni vanhimpia kovettuneita pyyhkeitä, rupesin miettimään, onko pyyhkeillä parasta ennen päivää? Aiemmin pyyhkeet kovettuessaan ovat päätyneet värjäyspyyhkeiksi ja siitä sitten roskiin kun ovat itsekin värjäytyneet tunnistamattomaksi. Mutta nykyään hiusvärit imeytyvät tukkaani niin hyvin, ettei niistä jää paljoakaan pyyhkeeseen ja käytän jokatapauksessa nykyään hiuspyyhkeitä, joten ovat kovat pyyhkeet jääneet käyttöön pyörimään. Käsipyyhkeet asiana erikseen menevät siivousräteiksi ja pyörän huoltoon tullessaan tiensä päähän. Näistä yleensä paremmin näkee koska pitäisi vaihtaa.

Päätin yrittää kysyä kaikkitietävältä googlelta asiasta, mutta vaikka miten päin hain, sain hakutuloksiksi lähinnä pyyhkeiden pesuväliä koskevia juttuja enkä käyttöikää. Löysin kuitenkin viimein muutaman artikkelin, jotka käsittelivät oikeaa asiaa ja näiden mielipide asiasta oli 1-5 vuotta.


1-5 vuotta?! Meillä on porukoilla vielä pyyhkeitä, jotka ovat ajalta kun olin ala-asteella. Tästä on reilusti yli viisi vuotta. Ainakin 20 vuotta vanhoja siis. Kuulostaa jotenkin järjettömältä uusia pyyhkeitä vuoden tai kolmen välein, varsinkin jos ne ovat ehjiä, säilyttäneet värinsä ja muotonsa sekä imukykynsä ja pyyhkeitä on käytössä enemmän kuin yksi per käyttäjä. Kuulostaa pöpökammoiselta ja epäekologiselta. Eihän toki se karhea pyyhe mikään parhaimman tuntuinen ole, mutta silti. Kyllähän siihen itsensä kuivaa, ja paremmin jopa kuin uuteen.

Tutkimustulokseni ei kauheasti vaikuttanut lopputulemaan. Päätin karsia pois rumat ja kuluneimmat, iästä viis. Ehkä laitan siisteimmät porukoille, sillä ne ovat paljon uudempia kuin suurin osa pyyhkeistä sielä. Selkeästi elämänsä loppupäässä olevimmista aion leikata siivousrättejä loppusiivousta varten ja loput lähtekööt joko siskolle lemmikkikäyttöön tai eläinsuojeluyhdistykselle. Uusia ei onneksi tarvitse ennen muuttoa hankkia, sillä pyyhkeitä on jo kahden ihmisen talouteen riittävästi.


Uusitteko te 1-5 vuoden välein? Vai missä vaiheessa pyyhe poistetaan käytöstä? Onko pyyhkeillä jatkoelämää jossain muussa käytössä vai päätyvätkö ne suoraan roskiin?

Comments

  1. No en uusi ainakaan 1-5 vuoden välein. 😅😂 Kuulostaa tosiaan siltä, että noilla on joku pöpökammo tai pyyhkeet on niin huonolaatuista materiaalia, että niitä ei voi pestä tarpeeksi korkeissa lämpötiloissa tai ne hapertuu muuten. Rumpukuivaus auttaa siihen pyyhkeiden kovuuteen, mutta jos sitä ei ole, huuhteluaine pehmentää. Ja jos on tunkkainen haju, sitä voi yrittää poistaa etikalla ja 90 asteen pesulla. Näillä keinoilla pyyhkeet on pysyneet hyvinä monia monia vuosia. Plus mä kyl tykkään, että pyyhkeissä on tiettyä karkeutta, joka toimii myös mekaanisena kuorintana. Tosin sit pyyhkeitä kannattaa pestä vähän useammin, jos niihin jää ihosolukkoa. 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saa olla joo jotain tosi halpaa pyyhettä käytössä jos hapertuu tossa ajassa.

      Mä en jotenkin tykkää käyttää huuhteluaineita. Eipä se toisaalta meillä käviskään kun pellavapyyhkeet menee samaan pyykkiin ja niille sitä ei sais käyttää. Kuivuria ei omisteta.
      Tunkkaisuuteen toimii usein myös ulkona kuivattaminen, jos etikkaa ei jostain syystä halua käyttää. Mutta ei ne kyllä viidessä vuodessa käyttökelvottomaksi mene näinkään.

      Taa on samanlainen, että se tykkää karheista pyyhkeistä. Sillä mä sille noi pellavaiset porukoilta veinkin. Mulla on kuorinnat erikseen tarpeen mukaan ja suht herkkä iho niin en kauheasti mekaanista hankausta halua.

      Delete
  2. Höh :D Tuntuisi melkoiselta tuhlaukselta tuo, mikäli pyyhkeen laatu tosiaan ei ole ihan ö-luokkaa. Meidän vanhemmilla on myös käytössä tosi vanhoja pyyhkeitä, jotka toimivat edelleen ihan kuin uudet. Pyyhkeet menee meillä roskiin sitten kun ovat rikki, ja vähän huonommat menevät tosiaan hoitokissojen käyttöön kuljetuskopan suojiksi jne.

    Me ollaan taidettu saada kaikki meidän pyyhkeet käsipyyhkeitä myöten lahjaksi, ainakaan en muista ikinä ostaneeni yhtäkään pyyhettä itse, kun aina niitä siunaantuu jostain :D Jos nyt täytyisi uusia koko pyyherepertuaari, niin ostaisin varmaan vähän harmonisemmat sävyt meille. Mutta toistaiseksi mennään näillä arviolta 2-8 vuotta vanhoilla pyyhkeillä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei hyvä kun muistutit. Pitääkin yksi pyyhkeistä laittaa Roottorin koppaan kun se pitää aina rauhoittaa lääkärissä niin tarvitsee sitten lämmikettä.

      Mäkään en varmaan oo ostanu kun käsipyyhkeitä. Olisihan se kiva, jos ne sointuisivat keskenään, mutta ei voi mitään. :D

      Delete
  3. Mulla on edelleen käytössä kylpypyyhkeet, jotka otin käyttöön kun muutin porukoilta pois, eli siitä taitaa olla 9 vuotta. Toisen voisi pikkuhiljaa uusia, sillä kyseessä on meidän ainoa valkoinen pyyhe, joka on ottanut tummien pyyhkeiden kanssa pesemisestä vähän itseensä. :D Pyyhkeitä pestään kuitenkin säännöllisesti, joten mun mielestä saavat pyöriä käytössä ihan niin kauan kuin tuntuvat vielä hyviltä ja kuivaavat kiitettävästi. Liian luiruiksi kuluneet pyyhkeet ei ole kivoja eikä myöskään aja asiaansa. Lopulta pyyhkeet päätyy meillä siivoukseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meiltäkin löytyy jokunen lähemmäs 10 vuotta vanha pyyhe. Jos siinä ei ole muuta vikaa kuin pyykkivärjäymä niin voihan sen värjätä? Mä värjäsin kahdet ihan hirveän väriset käsipyykeet tässä taannoin ja ne sai jatkoelämää.
      Luirupyyhkeet joutaa kyllä mäkeen, niillä ei oikein siivoakaan kun kerran.

      Delete

Post a Comment