Vuoden viimeiset ajatusvirrat

Hyvää Uutta Vuotta 2023!

Me syötiin viimeiset laatikon jämät pari päivää sitten. Tänään tein vielä riisipuuroa ja ajattelin paistaa nyt vasta joulutortut. Jotenkin meni tuo jouluun varmistautuminen niin viimetippaan, että vasta perjantaina 23. sain koristeet paikalleen. Katsotaan koska saan ne kerättyä pois.

Joulu itsessään oltiin porukoillani. Kaksi koirateiniä aiheutti tänä vuonna isoimman hälyn perheen nuorimmaisen katoavan kärsivällisyyden ohella. Paketit aiheuttavat aina noille nuorille ihan hirveät tärinät että meno meinaa riistäytyä käsistä. Koirien osalta taas enemmänkin notkuvat ruokapöydät ja leikkikaveri sekoittivat pään. Suklaaähkyltäkin säästyttiin niin hyvin, että jouduttiin itse ostamaan yksi rasia. Kuvassa on muutama lahja. En jaksanut muistaa mitä kaikkea muuta sain ja sainko edes muuta.

Olo on kyllä itselläkin hieman tutiseva, ei sentään joulusta tai suklaasta, vaan omat aivot vaan käyvät niin ylikierroksella, että pyykinpesukin tuntuu isolta tapahtumalta. Paljon  on siis mielen päällä. Niin hyvässä kuin pahassakin.

Tärkeimpänä uutisena ehkä se, että sain vakipaikan. Tämän vuoksi on suurempi intressi oikeasti kehittää organisaation sisäisiä prosesseja ja omaa tiimiä, eikä vaan valittaa ongelmista. En uskonut, että minulta löytyy mielenkiintoa tällaiseen, mutta näköjään jotain patoutunutta intohimoa oli ehtinyt kertyä ja nyt se haluaa ulos. Hirveää tämmöinen itsensä haastaminen huvikseen. Ei yhtään normaalia.

Olisipa samanlainen intohimo siivoamista kohtaan. "Sotkuhuone", eli oma työhuoneeni, on edelleen epäkäytännöllisen sekaisin, ja kun tehtiin joulusiivoa (joka ei siis ulottunut tähän huoneeseen), Roottori luuli, että ollaan muuttamassa. Sohvan alta löytyi myös ihan jäätävän kokoinen pölypallo, jota melkein olisi voinut luulla kuolleeksi keskikokoiseksi villakoiraksi. Mattojakaan ei olla vieläkään saatu pesulan jälkeen lattialle. Pitää siis selkeästi siivota useammin. Olisipa tenttejä, joita vältellä niin mopin varsi alkaisi houkutella.

Toinen oikeasti ajatuskeskusta kuormittava asia on AI:n ympärillä vellonut keskustelu, jota olen melkein maanisella intohimolla seurannut, analysoinut ja pohtinut, sillä se koskettaa minua niin verkkoon materiaalina tuottavana taiteilijana kuin myös (tietoteknisen) design-alan ammattilaisena. Tunteita herättävimpänä aiheena on ollut immateriaalioikeudet (onko AI opetettu laillisesti vai laittomasti, kenelle tekijänoikeus kuuluu), teoskynnys (voiko AI tuotoksia pitää taiteena), eettisyys (onko oikein luoda jonkun toisen teoksia muistuttavia teoksia), laillisuus (saako tällä hyötyä rahallisesti) jne. AI kehittyi niin nopeasti ja yllätti oikeastaan kaikki. Nyt vaan odotellaan, milloin laki, säädökset, eettiset normit ja muut ottavat paikkansa, ja mikä on AI:n tulevaisuus. Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia ja monet ovat joko innostuneita mahdollisuuksista tai huolissaan omista oikeuksistaan. Ajattelin ehkä tehdä tästä oman postauksensa, kunhan selvitän ensin itselleni juurta jaksaen, kuinka stable diffusion teknisesti oikein toimii ja osaan selittää sen niin, että ei-tekniset henkilöt ymmärtävät sen myös. Jos teitä siis kiinnostaa aihe kokonaisuutena myös? Muuten kirjoittelen varmaan vaan oman koneen syövereihin itselleni esseitä.

Suurimmalle osalle kuormituksen aiheista en voi tehdä mitään, muuta kuin seurata vierestä ja odottaa niihin ratkaisua. Vaikea tässä on jollekin AI:lle, energiakriisille tai sodalle ja niiden sivuilmiöille mitään suurempaa tehdä. Sen takia en oikeastaan haluakaan luoda nyt kokonaiskatsausta menneeseen vuoteen, vaikka normaalisti vuodenvaihteessa niin teenkin. Kolme viimeisintä vuotta on ollut aika kaaosta maailmanlaajuisesti ja omakin elämä on ollut kummallista monin eri tavoin. Katselen mieluummin nyt eteenpäin.

Pitäisi ehkä tarttua taas niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa, kuten juurikin kodin siisteys, omien harrastusten organisointi ja priorisointi sekä oma terveys. Pitäisi myös päättää suuntaa blogille tai vaarana on, että tämä vaan unohtuu tai muuttuu alustaksi, jonne teen listoja. En ihan usko, että monikaan teistä nauttii yhtä suuresti listoista kuin minä, vaikka tosin tiedän, että sieltä löytyy pari hullua excelin pyörittelijää.


Mitenkäs teillä menee? Oletteko seuranneet keskustelua AI:sta ja tehneet listoja kaikesta? Parhaat vinkkit maailmanahdistuksen kesyttämiseen?

Comments

  1. Samoja asioita mullakin tapetilla nyt alkavalle vuodelle! Ylipäätään tahtoisin olla vapaa-ajalla aktiivisempi ja aikaansaavampi ja vastaavasti vähentää esimerkiksi sarjojen töllöttelyä. Siihen sortuu liian usein etenkin työpäivien jälkeen :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on vaan liian helppoa jämähtää sohvalle tai koneen ääreen, joten pitää ehkä laittaa helposti tarjolle jotain muuta tekemistä itselleen.

      Delete
  2. Mäkään en keksinyt, mitä vuosikoosteeseen lykkäisin joten se nyt vähän ehkä jää :'D Lukisin itse mielelläni lisääkin tekoälyaiheesta, eli toivottavasti jaksat jossain vaiheessa raapustella postausta!

    Mun tavoitteena on vähän kuten Marulla tuijottaa vähemmän sarjoja / somea, ja olla touhukkaampi muussa elämässä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vähän samat haaveet, mutta katsotaan nyt toteutuuko. :D

      Delete
  3. Musta kanssa tekoälyessee olisi mielenkiintoista luettavaa. 😊 Oliko toi lanttien kolmonen kortti tulevaan? Vaikuttaa ainakin positiiviselta enteeltä 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyykin ehkä kirjoitella, varsinkin kun nyt on ensimmäiset kanteetkin nostettu AI:ta vastaan!
      Ja kortti on juu tätä vuotta ennustava kortti. Päällisin puolin positiivisesti alkanut vuosi eli pidetään peukkuja että jatkuu samaan tapaan!

      Delete

Post a Comment