DIY-haaste

Innostuttiin Marun kanssa tekemään DIY-haaste, jonka ideana on, että hankitaan päikseen toisillemme esineitä, josta pitää luoda jotain uutta. Hankitut esineet eivät saa olla tätä varten uutena ostettuja, vaan joko omista laatikoista löytyvää tavaraa tai sitten kirpparilta ostettua. Tuotosten määrällä ei ole väliä, eli esineitä voi esimerkiksi yhdistellä tai yhdestä voi tehdä useamman uuden esineen. 

Vaihdettiin tavarat jo ties milloin, mutta koska meistä kumpikaan ei ole kauhean nopea liikkeissään, sovittiin että ollaan valmiita elokuun lopussa. Mutta kuten sanoin, niin ei olla kauhean nopeita, eli venytettiin haastetta vielä muutamalla viikolla ja lopullinen "dedis" oli 15.9., johon itse kerkesin nippanappa.


Meillä ei muuton jäljiltä ollut jäänyt jäljelle kauheasti mitään DIY haasteeseen sopivaa tavaraa, joten jouduin turvautumaan puoliksi Kierrätyskeskukseen. Yritin valita esineitä, jotka vaihtelevat vaikeusasteeltaan, koska kyseessä on kuitenkin haaste. Maru sais siis työstettäväkseen viinipullotelineen, korkkisen pannunalusen, kehykset ja palan kynttilätelinettä, joista yhden sai halutessaan jättää pois.

Itse sain kolme esinettä: päähierojan, lasikehyksen ja ovenkahvat.


Kaikki vaikuttivat aika mahdottomilta esineiltä heti alkuun, mutta kun aivot pääsivät vauhtiin, alkoivat ideoita tulvia ovenkahvalle ja kehykselle. Ideoiden laadusta en tosin mene takuuseen. Päähierontalaitetta jouduin sulattelemaan pidempään. En kuitenkaan halunnut tehdä mitään lähtökohtaisesti turhaa vaan halusin, että esineitä voisi käyttää ja niistä tulisi hyödyllisiä, mikä oli suuri lisähaaste.


 Haaste-esine 1: Lasikehykset 

Vaikka kehykset olivat kauniit sellaisenaan, en haasteen nimissä viitsinyt tunkea sen sisään jotain ja jättää esinettä niikseen. Päädyinkin muokkaamaan kehyksistä "feikki-tiffany/lasimaalaus -taideteokset". En oikein tiedä miksi näitä kutsua. Aurinkosieppari? Lasimaalaus?

Kehysten purkaminen oli oma haasteensa, josta en viitsi pahemmin puhua. Sanottakoon kuitenkin, että Jyskin kehykset olivat kovaa tekoa ja purku ei jättänyt jälkeensä priimaa. Haavoilta ja lasin hajoamiselta kuitenkin selvittiin!

Toisesta tein perinteisemmän tiffany-lasimaalausmaisen hieman omanlaisella kuvallaan, kun taas toisesta tuli ennemminkin halloweenkoriste. Ns. halloweenkoriste on tehty hartsilla ja 3D maalilla. Sydämessä on käytetty myös osittain kynsilakalla, koska halusin kokeilla, kuinka näinkin saavutettavissa oleva materiali toimisi, vakka myönnettäkööt, että aavistelin hartsin toimivan paremmin - mitä se tekikin.


Muut käytetyt materiaalit: 
Juotostina ja liima
3D maali
Hartsi +/ kynsilakka
(Helmet, glitter, ketju...) Haaste-esine 2: Puiset ovenkahvat 

Ovenkahvat tuottivat lopulta eniten haastetta niin päätöksenteon kuin itse tekemisen suhteen. Pallottelin ovikoristeen, pannunalusten, serlatelineen ja ties minkä välillä, mutta servettitelineelle oli eniten käyttöä, joten päädyin siihen, vaikka hieman tylsä ja ennalta-arvattava ratkaisu olikin.

Hieman hiomakonetta ja liimaa ja siinäpä se olisi. Teoriassa. Päädyin vääntämään ja kääntämään ja käymään kaikenlaista lisätyökalua lopulta läpi. Jäljelle jäivät metalliosat ja puukiekot, jotka voin tulevaisuudessa käyttää jonnekin.Muut käytetyt materiaalit: 
Liimat, maalit yms.
Hartsi (pääkallot)
Helmet (kukat)
Puupalat (koska en jaksanut ja ehtinyt tehdä renkaista siistejä välikappaleita) Haaste-esine 3: Päähieroja 

Yritin alkuun kovasti saada esineen taipumaan vain yhdeksi uudeksi esineeksi, mutta älysin pian, ettei se ollut järkevää ja rupesin ajattelemaan sitä paloina ja hyödykkeenä. En siis asiana, jonka ympärille rakennetaan jotain, vaan asiana, josta saadaan osia muualle.

Leikkasin vehkeestä "antennit" irti ja käytin niitä muutaman rintaneulan teossa. Niistä tuli hieman kotikutoisen näköiset, mutta silti erittäin sympaattiset ja käyttökelpoiset. Muutama antenni jäi vielä jäljelle, mutta koska näitä on hidas ja hieman tuskaista tehdä, käytän loput myöhemmin.


Muut käytetyt materiaalit: 
Huopa (& harsokangas)
Langat
Helmet
Kiinnitysneula


Jäljelle jäi kuitenkin iso pala esinettä eli kahvaosa. En oikeasti keksinyt sille mitään, vaikka kuinka yritin, joten tein kissalle mitä omituisimman lelun kiinnittämällä siihen kaikenlaista vanhojen kissanlelujen, kankaiden ja askartelutarvikkeiden jämiä, mitä käteen sattuikaan osumaan. Kissojen maailmassa onneksi mitä rumempi sen parempi on yleensä se, mikä toimii. Ainakin tekovaiheessa kelpasi. Ruma ja hieman epäkäytännöllinen kissamobile olkoon siis extra.


Mitä mieltä olette? Selvisinkö haasteesta kunnialla?

Odotan innolla, mitä Maru on saanut esineistään aikaiseksi! Edit:

Comments

 1. Upeaa duunia noiden kaikkien kanssa! <3 Ihastuin etenkin tohon pääkallokiitäjään, ja eipä itselle tullut mieleen, että päänhierojasta saa mainioita tuntosarvia :D Servettitelineessä taas oot hienosti saanut hyödynnettyä noiden kappaleiden alkuperäisen muodon.

  Oli (ja itselle on edelleenkin) varsinainen aivopähkinä miettiä näitä tuunailuja, etenkin kun ei haluaisi tuottaa mitään turhaksi jäävää. Mulla on nyt yksi tuunailu valmiina, toinen viittä vaille valmis ja kolmannesta monta ideaa, joista pitäis nyt saada valittua millä edetä ja alkaa sit vaan suorittamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! ♥
   Joo isoin haaste oli just se, että kaikesta tulee käyttökelpoista. Tuunailuhan on muuten periaatteessa helppoa, mutta se, että se ei lennä roskiin samantien on se vaikein osuus. :D
   Ei mikään kiire!

   Delete
 2. Aivan mahtava idea tämä teidän haaste ja upeita esineitä sait aikaan! 😍 Mun mielestä servettiteline ovenkahvoista ei ollut mitenkään ilmiselvä, ja tykkään tosi paljon tästä makaaberista tyylistä, jolla toteutit kaikki haasteet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!♥
   Mahtavaa jos servettiteline ei ollut liian ilmiselvä. Oon vaan tottunut siihen, että ekat ideat on yleensä niitä, mitkä tulee ihan kaikille heti mieleen.

   Delete
 3. Aivan loistava idea ja ihan mielettömät toteutukset <3 o_O Mulla löis kyllä pää ihan tyhjää vastaavassa tilanteessa xD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! ♥ Oon itekin yllättyny että tällä kertaa kävi näinkin hyvä tuuri eikä tullut ihan hirveitä plöröjä :D

   Delete
 4. Ihan sairaan hauska idea! :D Ja toteutukset on ihan huikeita, en itse usko että olisin keksinyt noinkaan hyviä ja käytännöllisiä toteutuksia. Etenkin nuo lasimaalaukset sykähdyttivät, niissä oli varmasti hurja työ. Munkaan mielestä nuo ideat eivät ole mitenkään ilmiselviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! ♥
   Työläin osuus tais olla se kehyksen purkaminen noissa lasimaalauksissa. :D

   Delete
 5. Kiva haasteidea, kaikenlaista sitä keksiikään ja ihana idea antaa uusielämä erilaisille esineille, jotka muuten eivät pakosti pääsisi käyttöön. Tuolla tavalla saa myös varmasti nopeammin aikaan, kun on toisen kanssa sopinut yhteisestä deadlinestä. Pitäisi varmaan itsekin asettaa tietyille ikuisuusprojekteilla deadlineja, niin saisi joskus valmista aikaan. :D Upeita juttuja sait aikaiseksi, omat lempparit ovat nuo rintaneulat, ihania. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämmönen haastemuotonen tuunailu sai oikeasti ajattelemaan. Mikä oli ihan kiva ja voisi ottaa käyttöön kaiken ns. turhan kohdalla, jotta tavaraa ei tulisi noin vaan heitettyä pois.
   Omatkin ikuisuusprojektit vaan kasaantuvat! Pitäisi ehkä itekin tehä joku listaus ja aikataulutus.
   Ja kiitos :) ♥

   Delete

Post a Comment