Ostetut vaatteet 2021 2/2

Päätin vuoden 2021 alussa aloittaa seuraamaan omaa kulutustottumustani vaatteiden osalta, poislukien korut, vyöt, muut koristavat asusteet paitsi laukut, sekä talouden sisällä liikkuvat vaatteet. Täältä voit katsoa miten ensimmäinen vuoden puolikas sujui.

Tässäpä siis loppuvuoden katsaus.

Heinäkuu: 6kpl, 44,95€

Pitsimekko | Kierrätyskeskus | 4€ (Opiskelija-ale) (Mekko muutettu hameeksi ja paidaksi)

Mesh mekko | Fida | 4,25€ (Opiskelija-ale) (Mekon alushame irrotettu muuhun käyttöön)

Kaulahuivi | Fida | 1,70€ (Opiskelija-ale)

Pussukka | Day | 19€ (Ale)

Maximekko | Bikbok | 14€ (Ale)

Disney-mekko | UFF | 2€ (Tasarahapäivät)

Ilman tämän kuukauden alukupään ostoksia olisin elänyt, mutta loppupään ostokset ovat täyttä kultaa. En ollut tiennyt tarvitsevani arkista mustaa maksimekkoa näin kovasti. Teki mieli mennä tyhjäämään vaatekaapista puolet pois, ostaa muutama hieman erilainen musta pidempi mekko tilalle ja alkaa elämään kapselivaatekaappielämää. Tämä on niin aikuinen ja tästä saa tosi näyttävän ihan vaan muutamalla asusteella (kuvassa alla). Hieman tyhmä olo, kun tämä ei ollut mennyt kaaliin ennen tätä mekkoa. Kai se vaan vaati oikeanlaisen mekon. En kuitenkaan voisi printtien suurena ystävänä toteuttaa hassua päähänpistoani, mutta kiva tietää, mihin kaikkeen yksinkertainen musta mekko taipuukaan. Samalla ulkoilureissulla tarttui matkaan mekko, jota olin haaveillut ja kuolannut valehtelematta vuosia EMP:llä, ikinä saamatta aikaiseksi ostaa, koska syyt x, y ja z... Oli syy mikä vaan milloinkin, mekon kadotessa valikoimasta jäin itkemään sen perään ja tuijottelin pitkään harmaata loppuunmyytyä artikkelia toivelistassani. En ollut uskoa silmiäni kun osuin siihen Bulevardin UFFissa kahdella eurolla, odottamatta löytäväni yhtikäs mitään. Kuin mikäkin sarjakuvahahmo tarrasin mekkoon, vastentahtoisesti pakotin itseni ensin sovituskoppiin ja sieltä melkein kirjaimellisesti pitäen mekosta kiinni kynsin ja hampain kiiruhdin kassalle. HAH! Siitäs sait EMP. En ole siis mikään Peter Pan fani, vaan printti oli kaunis itsessään ja tarpeeksi epämääräinen ollakseen suoraan fanituote. Ja joo, onhan se vähän löysä, mutta jos nyt maagisesti laihdun niin ompelutaitoa onneksi löytyy kaventamiseen ja hätätilanteessa äiti auttaa.


Elokuu: 2kpl, 14,5€

Urheilupaita | Stadium | 7€ (Ale) 

Urheilupaita | Stadium | 7,5€ (Ale)

Elokuussa hain kyllä vain yhtä paitaa nukkaantuneiden urheilupaitojen tilalle, mutta molemmat tuntuivat hyvältä ja olivat alennuksessa niin en jaksanut ruveta valitsemaan kumpi oli parempi. Kotona vasta huomasin, että toinen paidoista oli äitiyspaita, mutta mitäpä tuosta. Piilottaapahan hyvin vatsamakkarat, eikä kiristä jos on hieman pöhöttävämpi päivä. Laskin samalla reissulla ostetut rannesuojat varusteeksi enkä vaatteeksi.


Syyskuu: 4kpl, 52,7€

Sukat | H&M | 2,20€ (Kantisale) 

Collegepaita | NewYorker | 10€

Trikoomekko | UFF | 3€ (Tasarahapäivät)

Kylpytakki | Cubus | 37,5€ (Ale)

Sukat ja college olivat ihan puhtaasti heräteostoksia, joidenka takana oli Halloween innostus.  Trikoomekko on ihan tavallinen tylsä hihaton arkivaate, jota en löytänyt kuvia varten, enkä suoranaisesti meinannut edes muistaa tylsyytensä vuoksi ja koska se on integroitunut kaappiin niin hyvin. Todennäköisimmin se on pyykkikorin pohjalla. Vanhassa kylpytakissa oli sellaisia vikoja, joiden takia se jäi käyttämättä, vaikka halua ja tarvetta olisi ollut, joten korvasin tämän vanhan joululahjan sellaisella, joka toivottavasti ei osoita käytössä yhtä kriittisiä ongelmia: kuten että se mahtuu mukavasti päälle, enkä tunne oloani norsuksi. Eli tulee käytettyäkin. Joskus parempi kai vaihtaa kuin hillota vaatetta, jota ei käytä?


Lokakuu: 3kpl, 39€

Yöpaita | NewYorker | 8€

Yöhousut | NewYorker | 13€

Liivit | Cubus | 18€

Lokakuu on niitä harvoja kuukaisia kun yövaatteissa saa jotain synkiösopivaa printtiä ja pitäähän tämä käyttää hyödykseen. Tällä kertaa sain kummituksia. Jossain vaiheessa siirsin huonoja vaatteita yövaatteiksi, mutta koska vietämme sängyssä niin suuren osan elämää, en suostu pukeutumaan enää tyhmiin, epämukaviin, rikkinäisiin ja nuhjuisiin vaatteisiin, jos sen voin välttää. Käytän myös joskus yöasuja kotioloasuina, eikä kokoaikainen nuhjuinen olo tee mielelle hyvää. Tein myös huomion eräistä liiveistä, että ne menevät suoraan pyykistä päälle, joten päätin ostaa toiset samankaltaiset. Korona on tehnyt kaarituellisten ja topattujen liivien käytöstä vain erikoisvaatteita, joten kaarituettomista on huutava pula nyt.


Marraskuu: 1kpl, 1€

Takki | UFF | 1€ (Tasarahapäivät)

Tarvitsin syys/kevät keleille ulkoilutakkia, joka on mahdollista pestä, peittää takapuolen ja jonka alle mahtuu enemmän vaatetta. Keinonahkatakissa kävelylle meneminen on nihkeää ja muiden takkien alle ei joko mahdu paksua, ne ovat liian siistejä tai sitten ne ovat liian kuumia. Olisin tältä toivonut hieman lisää paksuutta, mutta näin halvalle kirpparilöydölle et kauheasti voi vaatimuksia sanella ja tarve sekä pihiys ohittivat tämän pikkuseikan, jonka voi kiertää laittamalla lämpimämpää alle. Kerrospukeutuminen kunniaan.


Joulukuu: 8kpl, 20€

Legginssit | H&M | 20€  

Sukat 5kpl | saatu | 0€

Sukat 2kpl | saatu | 0€

Käytän urheiluleggareita usein normaalien mustien legareiden sijaan, koska ne yleensä ovat peittävämpiä ja kestävämpiä sekä pysyvät paremmin päällä. Tavalliset leggarit ovat kuluneet niin hurjaa vauhtia, että uusille oli tarve ja koska maailmantilanne on mitä on, niin valitsin mieluummin yksinkertaiset ja käytännölliset hyvännäköisten sijaan taas tällä kertaa. Ehkä uudet kivemman näköiset sitten kun maailma taas aukeaa ja on enemmän tarvetta puhtaille ja näteille vaatteille. Joululahjaksi sain myös kasan sukkia. En oikein tiennyt laskeako nämä yksittäin vai paketteina, joten kirjasin yksittäin. Pörrösukat kaivoin pyykkikopasta, joten älkää ihmetelkö niiden nuhjuisuutta.


YHTEENVETO 6kk: 23kpl, ~172,15€

Käytetty raha hieman pieneni edellisestä vuosipuolikkaasta (19kpl 235€), mutta ei merkityksellisesti, ja määrä ohitettiin suuren sukkakasan ansiosta (muuten sekin olisi pienempi). Hieman olen tyytymätön tulokseen, vaikka tällä puolivuotisella ostoksista suurin osa on perusteltuja ja heräteostokset maksaneet tuskin mitään. Muutama "tuskin mitään maksanut" muodostaakin yhdessä jo jotain, kuten huomaamme. Ennustukseni syksyn shoppailumäärän lisääntymisestä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa ja syyksi voisin tarjota maailmantilanteen, huonon tarjonnan, vähäisen käyttörahan ja mielentilan yhdistelmän.

Kenkiä ei tullut ostettua yhtäkään paria tällä vuosipuolikkaalla, mikä ihmetyttää minua eniten, vaikka muutamat kengät lähtivätkin kaapista roskakoriin tai kirppiskasaan ja Zalandon toivelista pursuaa kenkiä. Ehkä kevät- ja kesäkauden ostelu oli tarpeeksi tyydyttämään tämän kiintiön. Vain 5/17 (29%) ostetuista vaatteista oli täyteen hintaan, eli 71% sisälsi jonkinlaisen alennuksen. 11/17 (65%) oli ostettu uutena, eli kun otetaan kevään luvut mukaan, niin voidaan todeta, että noin puolet vuoden vaatemäärästä on toisen käden kautta tulleita vaatteita ja noin puolet uusia, mikä kuulostaa aika hyvältä omaan korvaani. 3 vaatetta syys-/talvipuoliskolta  oli urheilutarkoitukseen. Ja jos karkeasti arvioi niin ainakin 5 ostosta oli täysin heräteostoksia, muut suunniteltuja, tarpeeseen tai todella haluttuja. 7 vaatteista tuli muuta kautta kuin itse hankkimalla, ja nämä kaikki olivat sukkia. Jokaiselle kuukaudelle tuli jotain ostoksia, mutta määrät ovat hillittyjä.

On tämä ostamisen seuranta toisaalta vaikuttanut ostokäyttäytymiseeni positiivisesti. Jo useampaan otteeseen käteen kirppiksellä tarttunut kiva vaate on päätynyt takaisin rekkiinsä hetken harkinnan jälkeen halvasta hinnastaan huolimatta, varsinkin kun tietää, että sen joutuu tänne kirjaamaan kaikkien nähtäville ja itselleen pitäisi perustella ostaako sen tarpeeseen vai huvikseen. Verkosta tilaaminen on myös mielestäni vähäisempää, kuin aiempina vuosina, vaikka emme sitä paperilla voikaan vertailla ja syitä tähän on monia. Ehkä jatkan tätä vielä toisenkin vuoden, että voin verrata vuosia toisiinsa ja saada shoppailusta yhä järkevämpää ja harkitumpaa. Eipä siitä haittaakaan varmaan ole?


Kiinnostaako teitä nähdä täälä vielä tulevan vuoden kooste vai teenkö omaksi ilokseni johonkin exceliin?


PS. Kissaa ei häiritty kuvausten aikana.

Comments

  1. Tätä oli kiinnostavaa seurata. Mielelläni näkisin vastaavia jatkossakin!
    Mä olen saanut itsestäni irti sen, että kirjaan tuloni ja pakolliset, kuukausittaiset menoni Exceliin, mutta olen jättänyt siitä pois kaikki "ylimääräiset" ostokset. Täytyy jatkossa oikeasti lisätä nekin, jotta ei tulisi ihan sokkona törsästeltyä :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosi kätevä tapa! Vielä jos haluaa leikkiä ja tekee sinne muutaman kivan kaavan, niin saisi helposti dataa ulos montako prosenttia tai euroa kuussa menee minkäkinlaisiin juttuihin. Mä seuraan satunnaisesti pankin tarjoamaa tommosta, mutta se ei tietty käteisostoja nää eikä aina tunnista kaikkia palveluntarjoajia tai mitä niiltä on hankittu.

      Delete
  2. Ihania asukuvia! 😍 Ja joo, olisin tosi kiinnostunut näkemään vertailun edellisen ja tämän vuoden välillä. Ajattelin myös että voisin itse kokeilla kirjata ostoksiani ylös, sillä kuvittelen olevani hyvin tarkka vaatteisiin käyttämästäni rahasta, mutta se saattaa paljastua harhaluuloksi. 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti! Tää on ihan hauskaa hommaa kun muistaa samantien kirjata ylös mitä on ostanut. Jos taas unohtuu, niin tosi hankala muistaa myöhemmin, mitä ja milloin osti ja paljonko se maksoi. Ehkä jos ostelu olisi suunnitelmallisempaa ja tekisi kalliimpia hankintoja niin jäisi paremmin mieleen :D

      Delete

Post a Comment